2022’de Beklediklerimiz: Microsoft Oyunları

Microsoft bu sefer sağlam geliyor gibi, ne dersiniz?

Bir yılın daha sonuna geldik sevgili Oyungezerler. Her yıl olduğu gibi bir yandan geride bıraktığımız yılda aklımızda yer eden oyunları gözden geçirirken öte yandan da yeni yıldan beklediğimiz yeni oyunları listeliyor, geleceğe dair planlar yapıyoruz. Bu planlar tutmadığında da ‘önümüzdeki maçlara bakacağız artık’ diyoruz; malum 2021 için hazırladığımız listeler, bu cümleyi bol bol kurdurttu :) 2022’nin hepimiz için çok daha iyi bir yıl olması dileğiyle, yine listeler hazırladık siz sevgili takipçilerimiz için. Umarım yeni yıl yüzümüzü güldüren yıllardan birisi olur.

Listelerimizin ilki Microsoft oyunlarından geliyor. Yıllarca ‘özel oyun’ çıkarmadığı için eleştirilen Microsoft, yine pek o sularda yüzmüyor ama artık eli çok daha kuvvetli. Bunda hiç şüphesiz bünyesine dahil ettiği stüdyoların önemli bir etkisi söz konusu. İşte o stüdyolar, 2022’de ve takip eden yıllarda bizlere güzel sürprizler yapmaya hazırlanıyorlar. Biz de bunlardan 5 tanesini dört gözle beklediklerimiz olarak sizinle paylaşalım istedik:

Redfall

Arkane Studios, Deathloop ile 2021’e damga vuran stüdyolar arasına adını yazdırmayı başardı. 2022’de de kendilerinden bir oyun gelecek olması güzel. Evet, bu bir “iş birliğine dayalı açık dünya nişancı oyunu”, evet, ben de böyle co-op oyunlara pek ilgi duyanlardan değilim. Ama işin içinde Arkane olunca, durum ister istemez değişiyor. Oyunun sayfasında kullandıkları şu ifade aslında durumu güzel özetliyor “Arkane’in özenle üretilen dünyalar ve yaratıcı oyun mekanikleri sevgisi üzerine mirasını devam ettiren Redfall”. Gerçekten de Arkane bu açıdan güven veren bir firma, nazar değmesin :) Sonuçta, ‘ölüp ölüp dirildiğimiz’ bir oyun türüne de kendi dokunuşlarını yapıp Deathloop’u yılın en çok konuşulan oyunlarından birisi yapmayı, ödülleri toplamayı başardılar. Bunu Redfall ile de yapmamaları için hiçbir sebep yok. Bir de bunun üzerine vampir temasını ekleyince beklentimiz ister istemez artıyor. Tek kişi oynanabilecek olması da bir avantaj tabii, ama bu kısımda ne kadar tatmin edici bir deneyim sunabilecekleri önemli bir detay. Aklımdaki bütün soru işaretlerine rağmen, Redfall merakla beklediğim oyunlar arasına adını yazdırıyor.

Avowed

İşte beğendiğim, güvendiğim bir başka firma daha, Obsidian Entertainment. Pillars of Eternity oyunlarıyla nasıl muhteşem RYO’lar yapabileceklerini gösterdiler. Ama Avowed için referans alınabilecek esas oyunları Fallout New Vegas olsa gerek (The Outer Worlds de var gerçi, ama ondan ayrıca bahsedeceğiz zaten:)). Çünkü, Avowed “birinci şahıs RYO” olarak tanımlanan bir oyun. Yıllarca “acaba Fallout New Vegas 2 gelir mi” diye bekledi serinin hayranları. Bethesda ile Microsoft çatısı altında buluşmaları da umutları bir kez daha yeşertti. Ama onlar, fantastik bir dünyada, büyüler ve kılıçlarla yollarına devam ediyorlar (Bu arada oyun Pillars of Eternity evreninde geçiyor). Malum, The Elder Scrolls IV için daha vakit var, yakın gelecekte çıkması pek muhtemel değil; bu boşluğu Obsidian dolduracak gibi görünüyor. Bugüne kadar oyuna dair çok fazla şey gösterilmedi. Bu yıl içerisinde çıkacağı da şüpheli. Ama yine de bir umut bekliyoruz.

Starfield

Yıllardır bekliyoruz, 2022’de artık kendisine kavuşacağız. Bethesda’nın The Elder Scrolls ve Fallout’tan sonra yarattığı ilk evren olacak Starfield, bizleri galaksinin uzak köşelerinde bir maceraya götürecek. Bethesda RYO’su denildiğinde bizleri neyin beklediğini az buçuk biliyoruz hepimiz. Starfield da bu konuda bizleri hayal kırıklığına uğratmayacaktır diye tahmin ediyorum. Yine dolu dolu bir oyun dünyası, yine sürüsüne bereket görevler, yine keşfedilecek pek çok hikâye. Bunların üzerine teknik yönden de sorunsuz bir iş çıkarabilirlerse ortaya, bu yılın iddialı oyunları arasına adını yazdırabilir.

The Outer Worlds 2

Bir başka Obsidian oyunu daha. İlk oyun; bir anlamda yeni Fallout oyunu nasıl yapılmalı dersine giriş niteliğindeydi :) Görsel yönden başarılı, çatışma mekanikleri iyi, mizahi yönüyle tebessüm ettiriyor, karakterleri de, yaratılan evrenin geneli de ilgi çekiyor, daha ne olsun. Böyle bir oyun varken ortada, devam oyununu da beklemek için yeterince sebebimiz olduğunu söylemek mümkün. Obsidian, aynı yıl içerisinde 2 oyun çıkarabilir mi bilemem, açıkçası 2022’de gelmesi çok zor görünüyor; ama The Outer Worlds 2 için sabırsızlıkla beklediğimi de söyleyebilirim. Sonuçta ilk oyun duyurulduktan sonra fazla bekletmemişti. Kim bilir belki bu da bir sürpriz yapar.

Senua’s Saga: Hellblade II

Hellblade II, herhalde yalnızca benim değil, pek çok oyuncunun dört gözle beklediği oyunlar listesinde yerini almıştır. Özellikle son fragmanıyla, kendine hayran bırakmayı başardı. Gerçi ben ilk oyunu da çok seven, dolayısıyla devam oyununu dört gözle bekleyenler arasındaydım zaten, bu son video sadece perçinlemiş oldu:) Ses kullanımında sergilenen başarı, ele aldıkları zihin hastalığıyla ilgili olarak yaptıkları çalışmalar ve bunun oyuna yansıtılmasında gösterilen özen (ayrıca sonrasında oyunun başarısını bir sosyal sorumluluk projesi haline getirmeleri de takdir edilesi bir hareketti bence), Melina Juergens’in harika Senua performansı ve diğer pek çok nedenle ilk oyun, en çok sevdiğim oyunlar arasına adını altın harflerle yazdırmıştı. Microsoft’un satın alması sonrasında bir yandan yaratıcı özgürlük korunurken öte yandan finansal anlamda çok daha kuvvetli bir hale gelen Ninja Theory’nin yine çok başarılı bir işe imza atacağını tahmin ediyorum. 2022 içerisinde gelir mi? Belki yıl sonu tatil döneminde gelen oyunlardan birisi olabilir.

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum