2022’de Beklediklerimiz: Strateji Oyunları

Strateji severler için güzel bir yıl olacak gibi görünüyor

Aramızdaki strateji severleri de unutmayalım, 2022’de gelecek strateji oyunlarından da bahsedelim istedik. Listede 5 oyuna yer vermiş olsak da bu sene beklediğimiz The Settlers, Men of War II, War Hospital, Pharaoh: A New Era, Builders of Egypt gibi strateji oyunları da var; strateji tutkunları için güzel bir yıl olacak gibi.

Her zaman olduğu gibi siz de yorumlarınızla katkıda bulunabilirsiniz, bakalım hangi strateji oyunlarını bekliyormuşuz.

2022'de Beklediklerimiz dosyasında yayınladığımız tüm listeleri toplu olarak şuradan görebilirsiniz.

Total War: WARHAMMER III

Total War serisi, hiç şüphesiz, strateji oyunlarına çok farklı bir boyut kazandırdı. Shogun ile birlikte ilk defa şöyle büyük ordulara hükmedebildiğimize şahit olmuş ve bunu çok sevmiştik. Sonrasında farklı tarihi dönemleri ve farklı coğrafyaları ziyaret ettik. Hatta günü geldi Warhammer ile fantastik diyarlara yol aldık. Şimdi Total War: Warhammer üçlemesinin son oyunu ile buluşmak için gün sayıyoruz. Yine serinin önceki 2 oyunu gibi onlarca, hatta yüzlerce saat oynanabilecek, yine senaryosu ile ilgi çekecek, yine çok keyifli bir oyun deneyimi sunacak diye düşünüyorum; bu konuda yeterince sağlam referanslara sahip :) Slaanesh ile dört bir yana dehşet mi salarsınız yoksa onlara meydan mı okursunuz, bilemem. Ama bu yılın oynanması gereken oyunlarından birisi Total War: Warhammer III olacak, ona şüphe yok. Hele bir de çıkış gününde GamePass’e geliyor -ki oynamamak için pek bir bahanemiz kalmıyor :) Kendisiyle buluşmamıza şunun şurasında 2 aydan az bir süre kaldı, 17 Şubat’ta geliyor, biz de dört gözle bekliyoruz.

Company of Heroes 3

Bugüne kadar yeri geldi eski çağlara gittik strateji oyunlarıyla, yeri geldi uzaya çıktık, paralel evrenlere, fantastik dünyalara da uğradık. Her bir türde güzel örnekler çıktı karşımıza, strateji severler olarak sevdik, bağrımıza bastık. Company of Heroes serisi de özellikle ilk oyunuyla böyle bağrımıza bastığımız serilerden birisi olmayı başardı. Bizleri II. Dünya Savaşı’na götüren ve o dönemdeki savaşları tecrübe etmemizi sağlayan seri, üçüncü oyunuyla çok daha detaylı bir deneyim yaşatmaya hazırlanıyor. Özellikle son fragmanını izlerseniz, gösterilen özeni sizler de takdir edersiniz diye düşünüyorum. Bir aksilik olmazsa, 2022’nin başarılı strateji oyunları arasına adını yazdıracak gibi görünüyor. Umarım yanıltmaz.

Frostpunk 2

İlk oyun gerçekten zorlu bir deneyim yaşatmıştı; ama benim adıma keyifli bir tecrübeydi. Buzul çağının gelişi sonrasında ayakta kalmaya çalışan insanlık, kömürün ve bununla bağlantılı olarak buhargücünün bu mücadelede oynadığı kritik rol, almak zorunda kaldığımız zorlu kararlar derken oyun bizleri başarının nasıl tanımlanabileceği ve doğru diyebileceğimiz şeyin ne olduğunu sorgulatacak bir noktaya taşıyordu bizleri. Şimdi devam oyununda insanlık yeni bir kaynağa, petrole kavuşuyor. Ama bu da kurtuluşu tek başına garanti etmiyor. Aksine, başa çıkmak zorunda kalacağımız yeni belalar bizleri bekliyor. 2022’de kesinlikle oynamayı planladığım bir diğer oyun, tabii bu yıl içerisinde gelirse.

Homeworld 3

İlk oyunun gelişinin üzerinden 22 yıl geçti ama daha dün gibi aklımda. Muazzam bir tecrübeydi, uzayın o uçsuz bucaksızlığında muazzam savaşlara imza atabildiğimiz 3 boyutlu bir strateji oyunu gelmişti ve bunu o kadar güzel yapıyordu ki, hayran olmamak mümkün değildi. Yıllarca böyle bir oyun bekliyormuşuz da haberimiz yokmuş meğer :) Sonrasında Homeworld 2 ve Deserts of Kharak ile devam etti maceramız. 5 yıldır seriden ses seda yoktu, ama sürpriz bir duyuruyla bir kez daha gündemimize girmeyi başardı, çok da iyi oldu bence. Bir aksilik olmazsa yılın son çeyreğinde gelecek, biz de bu uzay maceramıza kaldığı yerden devam edeceğiz.

Dune: Spice Wars

90’lı yıllarda strateji oyunlarının kendilerini göstermeye başladığı ve stratejinin altın çağını başlattığı dönemlerde favori oyunlarımızdan birisi de hiç şüphesiz Dune 2 idi. Westwood Studios gibi bir firmanın elinden çıkan bir strateji oyununun sevilmemesi, hele bir de Frank Herbert’ın Dune serisinin popülaritesini de arkasına aldıktan sonra, sırtının yere gelmesi pek de mümkün değildi o dönemlerde :) Atreides mi Harkonnen mi Ordos mu derken, baharat için birbirimize düşerken günlerimiz haftalarımız geçiyordu. Hafızalarımızda öyle bir yer etti ki unutmak ne mümkün! Hadi diyelim ki 20 yıl önce oynamış ve oyuna dair her şeyi unuttuğunu söyleyen birisine denk geldiniz, ona dev çöl kurtlarını sorun, hemen zihninde canlanacak, bu kurtçukların askerlerinin başına nasıl bela olduğunu anlatmaya başlayacaktır. Bu kadar sağlam bir marka niye yıllardır bir köşede unutulur diye düşünürken, sağ olsun yeni Dune filmi imdadımıza yetişti, çöl gezegenimiz tekrar popüler hale geldi. Haliyle bu popülerlik kendisine oyun dünyasında da bir karşılık bulacak. Dune: Spice Wars’un 2022’de erken erişime sunulması planlanıyor. Bakalım Dune 2 nostaljisi yaptıracak mı bizlere.

YORUMLAR
f0ylegully
2 Ocak 2022 23:52

Dune 2000? Dune 2 mi demek istediniz? Dune 2 RTS türünü yaratan oyundu. Dune 2000 ise kötü bir devam oyunuydu.

Decypher
f0ylegully
4 Ocak 2022 15:40

Engin'in kafasını ben karıştırdım, tabii ki Dune 2 olacak :D Amiga'da hastasıydım, en çok oynadığım strateji oyunlarından biriydi. Strateji Oyunu listesini konuşurken yanlışlıkla Dune 2000 deyince yazıda da o şekilde kalmış.


Parolamı Unuttum