2022’de Beklediklerimiz: PlayStation Oyunları

Sony, yine iddialı

2022 yılı oyunlar açısından çok iddialı bir yıl olacak, buna hiç şüphe yok. Bu iddiada eli yükseltenlerden birisi de elbette Sony. Hem kendi bünyesindeki stüdyoların geliştirdiği oyunlar hem de 3. partilerin konsolda PlayStation’a özel olarak çıkaracağını duyurduklarıyla, yine güzel bir yıl geçirmeye hazırlanıyor.

2022'de Beklediklerimiz dosyasında yayınladığımız tüm listeleri toplu olarak şuradan görebilirsiniz.

Gran Turismo 7

Microsoft-Sony rekabetinin en verimli olduğu alanlardan birisi de yarış oyunları cephesindeki rekabetleri olsa gerek. Bir tarafta Forza Horizon ve Forza Motorsport var, öbür tarafta Gran Turismo. Forza Horizon 5’in adını 2021’in en iyileri arasına yazdırmasının ardından sıra Gran Turismo 7’ye geldi. Yine yüzlerce araç, onlarca pist, sürüsüne bereket özelleştirme seçeneği, muhteşem bir görsellik bizleri bekliyor; bizim payımıza da 4 Mart 2022’yi beklemek düşüyor:)

Forspoken

Önce Project Athia olarak çıktı karşımıza. Sonrasında da adının Forspoken olduğunu öğrendik. Kahramanımız Frey Holland neyin derdindeydi de gül gibi New York’u geride bırakıp Athia’nın türlü türlü belayla dolu topraklarına ışınlanıverdi, bilemiyoruz tabii. Ama hazır elime böyle sihirli yetenekler geçmişken bari buralara bir çekidüzen vereyim diyor genç kızımız, tiranları devirmek için bir maceraya atılıyor. Final Fantasy XV’in geliştirime sürecine de katkı sunmuş ekiplerden birisi olan Business Division 2’yi Luminous Productions olarak yeniden yapılandıran Square Enix, bu stüdyonun ilk oyunu olan Forspoken’dan da umutlu. Zaten bu oyunda da FF XV’te kullanılan oyun motoru Luminous Engine kullanılıyor, yani benzer bir görsel kaliteye sahip olmasını bekleyebiliriz. Tabii esas önemli olan hikayesiyle ilgi çekmeyi, oynanışıyla tatmin etmeyi başarıp başaramayacağı. Bunun cevabını da 24 Mayıs’ta alacağız.

Final Fantasy XVI - Awakening

Madem Square Enix dedik, Final Fantasy dedik, serinin yeni oyununu da anmadan geçmeyelim. Serinin tamamen yeni nesil için geliştirilmiş ilk oyunu olacak FF XVI - Awakening, bizleri Valisthea’ya götürüyor. Bu dünyayı çevreleyen kristal dağlarından (Mothercrystals) elde edilen aether, asırlar boyunca bu toprakların sakinlerinin huzur ve mutluluk içerisinde yaşamasını temin etmiş. Ama artık bu huzurlu günlerin sonuna gelinmiş durumda. Yine birileri rahat durmamış, bu topraklara yaratıkları musallat etmişler. Kahramanlarımıza düşen de bu sorunla başa çıkıp Valisthea’yı o eski güzel günlere döndürmek. Yine FF XV benzeri bir yapıda olacağını söylemek mümkün -ki bu hiç şikayetçi olacağımız bir şey değil :) FF serisi zaten bizi hiç üzmüyor, yeni oyun da bu konuda bir istisna olmayacaktır diye düşünüyorum. Her ne kadar geçtiğimiz gün oyunun Twitter hesabından yapılan paylaşımla, geliştirme sürecinde yaklaşık 6 aylık bir gecikme yaşandığı ilan edilmiş olsa da halen bu yıl içerisinde çıkış yapması ihtimali var. Umarım o ihtimal gerçek olur.

God of War Ragnarök

God of War, oyun dünyasının en popüler serilerinden birisiydi elbette, ama 2018 yılında gelen ve serinin çehresini büyük oranda değiştiren God of War, yepyeni bir maceraya kapı araladı bizler için. Teknik yönden muazzam bir başarı söz konusuydu tabii, o konuda hiç şüphe yok; fakat yaratılan yeni dünya da anlatılan hikâye de hiç yabana atılmayacak cinstendi, oyunun teknik başarısının gölgesinde kalmıyordu bence. Kratos’taki dönüşüm başlı başına dikkat çeken bir husustu. Atreus ile ilişkileri, yaptıkları yolculuk, karşılaştıkları karakterler, edindikleri dostlar ve düşmanlar, geride bıraktıkları ve önlerinde uzanan mücadeleler, hemen her şeyiyle beni kendine hayran bırakmıştı, pek çok oyun severi de kendine hayran bıraktığı gibi. Nors Mitolojisi’ne meraklı olanlar için de tecrübe edilebilecek en iyi oyunlardan birisi olmayı başardı. Devam oyununda artık kıyamet vakti denildi, Ragnarök geliyor. İkilimizin Nors tanrılarını ve tanrıçalarını nasıl alt edeceğini, hikâyenin nasıl bağlanacağını ve buradan sonra hangi coğrafyaya yol alacağımızı büyük bir merakla bekliyoruz, çok yakından takipteyiz.

Horizon Forbidden West

Microsoft tarafında nasıl Senua canımız ciğerimizse, Playstation cephesinde de Aloy gözümüzün bebeği :) İlk oyunda resmen elimizde büyümüştü, öyle bir duygusal bağ kurmuştum ki, eğer bir devam oyunu yapılmazsa çok yazık olur diye düşünenlerdendim, sağ olsunlar bizi üzmediler; Forbidden West ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyorlar. Gözü pek Aloy’umuz, bu sefer de eski insanlar zamanından beri görülmemiş bir felaketin sınırına gelmiş olan dünyayı bu yıkımdan kurtarmak için bir maceraya atılıyor. Görsel yönden çok başarılı olacağı ortada; Guerrilla Games, ilk oyunda da gayet iyi bir işe imza atmıştı zaten, bunu devam ettireceklerine şüphe yok. Elbette bütün mesele görsel kalite değil, oynanış kısmında da umut veriyor Forbidden West. Coğrafi çeşitlilik ve dikey alan kullanımı sadece görsel yönden etkileyici olmakla kalmayıp oynanışın da önemli unsurları olacak. Karşılaşacağımız yeni makineler işimizi zorlaştırırken, hem Aloy’un yeni yetenekleri ve yeni silahları hem de içinde bulunduğumuz mekanların sunduğu fırsatlar, alternatif yöntemler geliştirmemize imkân verecek. Sonuç olarak, yine keyifli bir macera bizleri bekliyor. Biz de büyük bir heyecanla 18 Şubat’ı bekliyoruz tabii ki.

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum