Advertisement

Yolunu Gözlediğimiz 5 Extraction Oyunu

Escape From Tarkov'dan sıkılanlar için

“Extraction” türünü tam olarak Türkçeye çevirmek pek mümkün değil. Fakat bu oyun tipinin artık tam olarak neye işaret ettiğini anlayabiliyoruz. Uzun süredir oynadığım bu tür son dönemde en güzel örneklerini çıkarıyor. Örneğin Helldivers 2…

Tabii bu türün son dönemlerde gündemde olmasının tek sebebi bu değil. Bu türün en önemli temsilcisi olarak görünen Escape From Tarkov’un yaşadığı “skandallar”, oyuncuları farklı oyunlar aramaya itti. Şansımıza, 2024 yılı bu anlamda oldukça hareketli geçecek.

Ben de sizlerle birlikte bu yıl gelecek extraction türündeki oyunlara bakalım istedim. Listedeki bazı isimler erken erişimde, bazıları ise yıl içerisinde çıkış yapacak. Ayrıca listede herhangi bir sıralama olmadığını da belirteyim.

Grey Zone Warfare (Steam, GeForce Now) - Erken Erişimde

İlk olarak henüz geçtiğimiz günlerde erken erişime açılan Grey Zone Warfare’den bahsetmek istiyorum. Kendisi listedeki, Tarkov’a en yakın oyun olarak tanımlanabilir. Zaten “ortamlarda da” kendisine “Tarkov Killer” adı veriliyor. Her anlamda Tarkov’u andıracak oyunun kendine has teması dikkat çekici.

Dürüst olalım, Battlefield: Vietnam’dan beri şöyle sık folyajın olduğu şahane bir oyun göremiyoruz. Orman ve bataklıkların ufak köylerle birleştiği, her hışırtının düşman olduğunu düşündüğünüz şahane bir temanın oyun dünyasında hiç değerlendirilmemiş olması can sıkıcı. İşte Grey Zone bu açlığı dindirebilecek bir yapıya sahip.

Kendisinin her anlamda Tarkov’a benzediğini söylemiştim. Deneyim edebildiğim kadarıyla benzerlikler sadece eşya sisteminden ibaret değil. Aynı zamanda vendor’lar ve bu vendor’lardan alabildiğiniz görevler de neredeyse birbirine paralel. Fakat Grey Zone’u özel yapan ve Tarkov’dan ayıran yegane şey, açık dünyası.

Steam sayfası

Evet, bir extraction oyununda açık dünyaya sahipsiniz. Oyunda herhangi bir yükleme ekranı bulunmuyor ve seyahat etmek istediğiniz yerlere sadece “little bird” olarak bilinen helikopterler ile gidebiliyorsunuz. Haritanın tamamının ayaklarınızın altına serilmesi gerçekten heyecan verici. Bu noktada iyi bir ekiple gerçek bir mil-sim havası da verebiliyor Grey Zone.

Evet, şu anda uygun bir fiyata erken erişim sürecine katılabiliyorsunuz Grey Zone’un. Fakat anlık olarak optimizasyon sıkıntıları olduğunu söylemeden edemeyeceğim. AMD Ryzen 7 5700X işlemcim ve Nvidia RTX 3070 ekran kartımla sabit FPS almakta çok zorlandım.

Yine de birkaç ay içerisinde oyunun kendi dünyasında zirveye oynaması çok da imkansız değil.

Arena Breakout: Infinite (PC) - Beta Sürecinde

Hayatına bir mobil oyun olarak başlayan Arena Breakout’u listeye almamın tek bir sebebi var: Anlık olarak beta sürecine giriş yapmış olması.

Maalesef henüz oyunu deneyim etme fırsatı bulamadım. Fakat dağıtılan beta kodlarının kısa sürede tükenmiş olması, oyuna olan ilgiyi gösterir nitelikte. Tabii burada Tarkov’un yaşadığı sorunların da büyük bir etkisi var.

Okuduğum ve izlediğim kadarıyla Arena Breakout: Infinite, “mobil oyun” hissiyatından pek çıkamamış durumda. Bununla birlikte extraction sistemine önemli yenilikler getireceği de ortada. Örneğin raid’lerde ölen arkadaşlarınızın eşyalarını çıkışa taşıyabilirseniz, bu eşyalar direkt olarak arkadaşınızın envanterine geri dönüyor. Böylece “abi o benim” sohbetlerinin de önüne geçmiş oluyorsunuz.

Steam sayfası

Daha da iyisi, saldırılarda aldığınız hasarlara uygun tedavi seçeneklerini de otomatik olarak kullanabiliyorsunuz. Yani bandaj mı sarsam, ağrı kesici mi atsam derdine girmeniz gerekmiyor.

Arena Breakout: Infinite şimdilik beta sürecinde. İlerleyen günlerde üstüne koyarak ilerlerse, yılın sevilen extraction oyunlarından biri olabilir.

Arc Raiders (PC, PS5, Xbox Series X/S) - Tahmini Çıkış Tarihi: 2024

Benim bu yıl içerisinde en çok merakla beklediğim işlerden biri Arc Raiders. Hem de beklentim epey yüksek. Gelin sizi de gaza getireyim…

Öncelikle Arc Raiders nedir? Hayatına bir PvE oyun olarak başlayan Arc Raiders aslında Destiny 2 ya da The Divison benzeri bir rota izlemek istiyordu. Fakat son dönemlerde oyunun seyri tamamen değiştirilerek PvPvE tabanlı bir extraction oyununa dönüştürüldü. Yayınlanan ilk görüntüler de beklentiyi arşa çıkaracak nitelikte.

Buna ek olarak Arc Raiders’ın arkasında gerçekten güçlü bir geliştirici ekibi bulunuyor: Embark. Bu ismi daha önce nereden duydum diyorsanız söyleyeyim, The Finals’dan. Bu yılın en bomba FPS oyunlarından biri olan The Finals, battle royale türüne getirdiği yeniliklerle de adından söz ettirmeyi başardı. Haliyle Arc Raiders’dan da, alışılagelmiş formülü başarılı bir şekilde değiştirmesini bekliyorum.

Steam sayfası

Listedeki diğer oyunların aksine Arc Raiders’da karakter ve sınıf seçme şansımız da olacak. Buna ek olarak henüz nasıl işlediğini bilmesek de, gece ve gündüz döngüsünün de büyük öneme sahip olacağını biliyoruz.

Görsel olarak oldukça tatmin edici görünen oyun bu yıl içerisinde çıkış yapacak. Yani, umarım.

Delta Force Hazard Operations (PC, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One) - Tahmini Çıkış Tarihi: 2024

Delta Force, listede adını duymaya hazır olmadığınız isimlerden biri biliyorum. Fakat orijinal oyunun “reboot” versiyonu, içerisinde dikkat çekici bir oyun modu barındıracak: Hazard Operations.

Hazard Operations modunda oyuncular, maksimum 3 kişilik ekipleri ile zorlu bir alana giriş yapacak. Göreviniz her zaman olduğu gibi çeşitli loot’lar toplayıp çıkış noktasına ulaşmak. İlk açıklamalara göre bu oyunda da farklı silahlar ve yetenekler kullanabilen operatör tercihleri yapabileceğiz.

Hazard Operations modunda, diğer bazı oyunlardan da tanıdığımız özel loot seçeneği de var. MandleBrick adı verilen bu loot’u aldığınızda yeriniz oyunculara görünür hale gelecek. Fakat bu çantayı çıkartabilirseniz özel silahlar ve ekipmanlar kazanabileceksiniz.

Burdan Kayıt Yaptırabilirsiniz

Oyunun arkasında daha önce Call of Duty ve DMZ modunda çalışmış bazı isimler olduğunu da ekleyeyim. Yani DMZ modunu seviyorsanız, Hazard Operations da sizin için olabilir.

Çok tehlikeli bir ortamda, çok tehlikeli savaşlar Delta Force’ta bizi bekliyor olacak. Bu arada unutmadan oyunun tamamen ücretsiz olacağını da söyleyeyim.

Incursion Red River – (Steam) – Erken Erişimde

Hayatına Project Quarantine adıyla başlayan Icursion Red River, 2024 yılının ilk günlerinden bu yana epey değişiklik geçirdi. Adını ve rotasını değiştiren oyun, geçtiğimiz Nisan ayında da erken erişime açıldı. Oyunu Steam notları da oldukça iyi görünüyor fakat listede var olmasının bir ana sebebi var.

Incursion Red River, bu listede “PVP” içermeyen tek oyun olacak. Oyunu isterseniz tamamen tek başınıza oynayabiliyorsunuz. Oyun size co-op desteği sunuyor fakat bu oyun yıllardır aranan “Tarkov’un PVE’si” olmak için yola çıkmış.

Tabii bu durum o gerginliği ortadan kaldırıyor diye düşünebilirsiniz. Lakin geliştirici ekip bunu da düşünmüş ve yapay zeka zorluğunu ayarlamanıza olanak sağlamış. Böylece daha zorlu görevlerde daha fazla ekipman ve para kazanabilir ama bu risk karşılığında elinizdekilerden de olabilirsiniz.

Henüz deneme fırsatım olmasa da almayı düşündüğüm oyunlardan birisi Incursion Red River. Steam fiyatı ise 8.99 dolar.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum