80 Milyon Dolarlık Yüzüklerin Efendisi Davası Çözüldü!

Tolkien Estate ve Warner Bros. anlaşmayı başardı.

 Orta Dünya'nın yaratıcısı J.R.R. Tolkien'ın eserlerinin yasal durumlarıyla ilgilenen "Tolkien Estate" ve Tolkien eserlerinin ana basım kuruluşu HarperCollins, 2012 yılında Warner Bros.'a 80 milyon dolarlık bir dava açmıştı.

Dava, Warner Bros.'un Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit üzerinde hak sahibi olmadığı konularda ürünler çıkarması, bu iki eserin adını resmi bir şekilde online kumara karıştırması ve eserlere kalıcı zarar vermesi sebebiyle açılmıştı. Nitekim WB'nin alt kuruluşlarından biri Yüzüklerin Efendisi temalı slot makineleri yapmış, hakları aşan dijital ürünler çıkarmıştı. Hatta bazı iddialara göre Shadow of Mordor ve yakın zamanda çıkacak olan Shadow of Warbile bu davanın namlusunda yer alıyordu.

Warner Bros. da Tolkien Estate cephesine Hobbit filminin yapım aşamasında ve vizyon süresinde WB'yi zarara uğrattığı için karşı dava açmıştı.

Beş yıllık uzun bir sürecin ardından taraflar anlaşmayı başardılar ve 80 milyon dolarlık bu dava sona erdi. İki taraf da anlaşma şartları hakkında hiçbir açıklama yapmadı. Beş senelik süreç de böylece sona ermiş oldu.

> Tolkien'ın Efsanevi Hikayelerinden "Beren ve Luthien"in Kitabı Çıktı

Warner Bros.'tan bir yetkili, Variety'ye yaptığı açıklamada "Warner Bros. ve Tolkien Estate, bu sıkıntıyı arkadaşça bir yol ile çözmeyi başarmıştır ve iki taraf da gelecekte birlikte çalışmak için can atıyor." ifadelerini kullandı.

Warner Bros.'un haklarını kötüye kullandığı ve yakın gelecekte hem Shadow of War'u çıkaracağı hem de Tolkien'ın hayatı üzerine iki film üzerinde çalıştığını düşünürsek böyle bir anlaşma kaçınılmaz gibi duruyordu.

ok-yay-hedefi-12-vuran-oyunlar

YORUMLAR
Parolamı Unuttum