Tolkien'ın Efsane Hikayelerinden Beren ve Lúthien'in Kitabı Çıktı!

J.R.R. Tolkien'ın en epik hikayelerinden biri olan Beren ve Lúthien'in ayrı bir kitap olarak derlendi ve çıktı!

 Fantastik dünyaların en büyük ismi, usta yazar J.R.R. Tolkien'ın en epik aşk hikayesi Beren ve Lúthien ayrı bir kitap olarak, bugün itibariyle resmi çıkışını yaptı.

Ünlü yazarın oğlu Christopher Tolkien tarafından düzenlenen ve Alan Lee tarafından çizimleri yapılan kitap, Silmarillion'un en büyük, epik ve umut dolu hikayelerinden birini konu alıyor. Tolkien'ın ilk versiyonunu 1917'de yazdığı hikayede Beren isimli bir insanın, Beleriand'daki Elf Kralı Thingol'ün ve Maia Melian'ın kızı Lúthien'e aşık olması ve bu aşk uğruna atıldığı amansız macerayı anlatıyor. 

Hikaye Orta Dünya adına pek çok büyük anlam taşıyor. Ulu elf krallarından Thingol'ün hayatı boyunca yaptığı en büyük hatadan tutun da Feanor oğullarının ne kadar lanetli elfler olduğuna kadar pek çok yan hikayeyi de içinde barındıran Beren ve Lúthien, Silmarillion'daki en muhteşem hikayelerden biri gerçekten de.

Spoiler vermemek için kendimi zor tutuyorum. Bu hikayede bazı tanıdık isimler de yer alıyor aslında. Mesela Sauron ve onun efendisi Melkor da bu destanın önemli isimlerinden biri. Aynı zamanda Aragorn'un parmağından çıkarmadığı o yılanlı yüzüğü hatırlayanlar vardır elbet. O yüzük de Beren'in babası Barahir'den kalma ve Aragorn'a kadar ulaşıyor. Aragorn'un Beren'in çok uzaktan da olsa akrabası olduğunu da belirteyim hatta. Keza Arwen de aynı kan bağına sahip. 

Aragorn ve Arwen'in hikayesi de pek çok açıdan Beren ve Lúthien'in hikayesinin Yüzüklerin Efendisi'nde tekrar hayat bulmuş hali diyebiliriz. Aragorn'un Yüzüklerin Efendisi filmlerinde (ek sahenelerde) Luthien ile ilgili minik bir şarkı mırıldığı sahne bile mevcut hatta. Aslında anlattıkça anlatasım geliyor, ancak hikayeyi okumamış olanlar için onların keyfini kaçıracak bilgi vermek istemiyorum.

 Kitabı Türkiye'de hangi yayınevi basacak, kim tercüme edecek henüz bilmiyoruz. Beren ve Lúthien'in orijinal baskısı ise HarperCollins tarafından yapılıyor.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum