AB Komisyonu Raporuna Göre Korsan Oyunlar, Satışları Olumsuz Etkilemiyormuş

Yayınlanan rapor ezber bozan cinsten

430,000$ bütçeyle Avrupa Birliği Komisyonu için hazırlanan ve korsanlığın satışlara etkisini araştıran çalışma raporu sanırım çoğu kişinin duymak istediği sonucun tam tersini vermiş durumda. Her ne kadar bu rapor sadece video oyunlarını değil, kitaplardan müziğe, dizilerden filmlere kadar farklı kategorilerdeki telifli materyallerin satışları üzerindeki etkiyi araştırmış olsa da bizi elbette asıl ilgilendiren kısmı oyunlarla ilgili olan kısım.

Çeşitli Avrupa Birliği ülkelerinde yapılan ve 307 sayfalık bir rapor halinde sunulan araştırmanın belki de en dikkat çekici kısmı şu: Korsan oyunlar oyunların satışlarını düşürmüyor, aksine arttırdığına dair veriler var.

Rapora göre bir oyunun 100 korsan kopyası indiriliyorsa, normal satışlara ek olarak 24 adet daha yasal satışın ortaya çıkmasına neden oluyormuş. "Oyunlar söz konusu olduğunda, yasadışı olarak elde edilen oyunların satışlar üzerinde olumlu bir etkisinin olduğu söylenebilir - yani bu durumda yasadışı tüketim yasal tüketimi arttırmaktadır. Bu durum video oyun sektörünün yasadışı kullanım yapan kullanıcıları oyunlara para veren kullanıcılara dönüştürmekte başarılı olduğu şeklinde yorumlanabilir. Sektörün bunun için kullandığı taktikler arasında oyunu satın alan oyunculara oyun içinde ekstra bonuslar sunmak gibi yöntemler bulunmaktadır" diyor raporun ilgili kısmı.

Bu durum kitap veya filmlerde ise tam tersine işliyor. Yani 100 korsan kopyaya karşı kitaplarda 38, dizi ve filmlerde ise 28 düşüş yaşanıyor. Bu gerçekten de ilginç bir veri ama düşününce gayet de mantıklı. Çünkü oyuncuların bir kısmı korsan olarak indirmiş olsalar da beğendikleri oyunları indirime girdiği anda satın alıyorlardı, hatta bunu bilen geliştiricilerin oyunlarını kendi eliyle torrente koyduğunu bile gördük.

Ayrıca rapor bir hususa daha dikkat çekiyor, bu da korsan tüketim ile ürünün fiyatı arasında pek de bir ilişki olmadığı. Ürünün fiyatının düşük veya düşürülmüş olması ilk etaptaki satış / korsan dengesi üzerinde pek bir etki yapmıyor.

Bu konuda açıkçası sizin de düşüncelerinizi merak ediyorum. Gerçekten de korsan oyunlar sektöre ekstradan satış kazandırıyor olabilir mi? 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum