Tahmin ediyorum ki başlığı okuyanların önemli bir kısmı "Yine mi?" demiştir. Zira yıllardır hep aynı konu konuşulup durur, konsol neslinin sonu üzerine yorumlar, analizler yapılır. Teoride bu analizi de diğerlerinden farklı kılacak bir özelliği olmadığı ileri sürülebilir. Ancak işlerin son dönemlerde değişmeye başladığı da bir gerçek. Oyun yayın (stream) teknolojisinde önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu da haliyle konsolların geleceğine dair farklı teorilere kapı aralıyor.
Teknoloji şirketi Qualcomm'un Başkanı Cristiano Amon'a göre; video oyunların akış şeklinde sunulmasına yönelik önemli gelişmeler yaşanması PlayStation 5 ve yeni Xbox'ın üretilen son ev konsolları olması anlamını taşıyabilir. Amon; "Bize göre şüpheye yer yok, bulut sistemler yeni konsol işlevini üstleniyor. Herhangi bir cihazda, herhangi bir ekranda oynayabilir hale geleceksiniz. Oyunculuğun geleceği bu" diyor.
Amon'un işaret ettiği sistem yakın zamanda duyurulan Google Stadia ve benzerleri tarafından sunulacak oyun servisi hizmetleri oluyor sizlerin de bildiğiniz üzere. Internet bağlantısı dışında herhangi bir kısıtlamayla karşı karşıya kalmadan üst düzey bir oyun deneyimi sunmayı vadediyor bu sistemler.
Google Stadia örneğinde gördüğümüz üzere, üst düzey donanımlara ihtiyaç duymadan AAA oyun oynamak mümkün hale gelecek ileride. İhtiyaç duyulan internet bağlantı hızının da 25mb/s olacağı ifade edilmişti Google tarafından. Ama tabi bunu bir de uygulamada görmek gerek. Teorideki gibi işlemeyebilir işler, daha önce pek çok örnekte gördüğümüz üzere.
Yine de önümüzdeki dönemde bu yönde gelişmelere şahitlik edeceğimiz ortada. Microsoft'un da Xbox için bir oyun akış hizmeti üzerinde çalıştığını biliyoruz. Nitekim E3 2019'da bu sistem ile ilgili de yeni bilgiler paylaşılması bekleniyor.
- Vampyr'in Satışları 1 Milyonu Geçti - Dontnod İle Focus Home Anlaşma Yeniledi
- Trine 4: The Nightmare Prince'ten 11 Dakikalık Oynanış Videosu Geldi
Sonuç olarak, özellikle internet altyapısının bu sistemlerin etkin çalışabilmesine imkan verecek düzeylere gelmesiyle birlikte, "Oyunların Netflix'i" olmak için ileride daha çok aday çıkabilir karşımıza. Bu tarz sistemlerin işlerlik kazanması halinde konsolların geleceği nasıl etkilenir sizce? Yorumlarınızı bekleriz.