Arapsaçına Dönen Bir Oyun Hikayesi: The Day Before

Hayal mi, gerçek mi?

Bir oyun ne zaman ve nasıl beklentilerinizi yükseltir? Örneğin oynanış videosunda gördüğünüz bir mekanik ya da duyduğunuz müzikler beklentinizi artırır mı? Hatta daha da spesifik sorayım: 2023 yılında en çok beklentiye girdiğiniz oyun nedir?

Bu soruya The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, Starfield, Redfall, hatta Atomic Hearth diyenleriniz olacaktır. Çünkü 2023 yılı gerçekten şimdiden dolu dolu geçecek gibi görünüyor. Fakat bu yılın şimdiden tartışma yaratan oyunu The Day Before oldu.

The Day Before, 2021 yılının Ocak ayında kısa süreli oynanış videosu ile ortalığı sallamıştı. Gerek grafikleri, gerek gösterilen mekanikleri ve yapısı herkesi büyük bir beklentiye soktu. Öyle ki oyun daha sonra yayınlanan uzun oynanış videosu ile birlikte, Steam’in en çok istek listesine eklenen oyunu oldu.

İyi ama, Steam’in en çok istek listesine eklenen oyununun platformda olmaması ne kadar normal?

İşte biz de sizlerle bugün bu soruya cevap arayacağız.

Nedir Bu The Day Before?

İlk olarak oyunu hala duymamış olanlar için ufak bir özet geçmek istiyorum.  The Day Before (TDB), temelinde, bir açık dünya hayatta kalma oyunu. Fntastic ekibinin geliştirdiği oyunda, hayatta kalabilmek için gerekli malzemeleri toplamamız ve zombi dolu dünyada çeşitli maceralara açılmamız gerekiyor.

Oyunun bu denli ilgi çekmesinin pek çok nedeni var elbette. Sadece grafikleri ile değil, tasarlanan şehirleri ile de dikkat çekiyor TDB. Örneğin yayınlanan ilk oynanış görüntülerinde karlı bir New York akşamında devasa bir binanın içinin tamamen keşfedilebilir olduğunu görmüştük. Geliştirici ekip de bunun oyunun bir parçası olduğunu belirtmişti. Hem ormanlık hem de bunun gibi işlek bölgelerden oluşacak haritada, hayatta kalabilmek için pek çok binaya girip çıkabileceğiz.

Oyunun heyecan yaratan bir diğer özelliği de bu keşfedilebilir alanlar ile iç içe denilebilir. Bu küçük ve dar koridorlarda zombiler ile karşılaşmak elbette tedirginliği ve heyecanı artırıyor. Hele ki buralarda gerçek oyuncularla karşılaşmanız, adrenalinin tavan yapmasına neden olabilir.

Unreal Engine 5 ile geliştirilen oyunun genel anlamda güzel göründüğünü söylemek gerek. Hatta şimdiden oyun Nvidia’nın desteğini bile almış durumda. İddialara göre TDB, ray tracing sistemi ile birlikte gelecek.

Asla Gelmeyen O Gün

Temel bilgilerin üzerinden geçtiğimize göre, sorumuza geri dönelim: “Steam’in en çok istek listesine eklenen oyunu neden platformda değil?”

Geliştirici Fntastic, bu sorunun ardında telif hakları olduğunu öne sürüyor. Henüz geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada oyunun isim haklarının başka birinde olması nedeniyle problem yaşandığı belirtilmişti. Fntastic ekibi bu durumu çözmek için başvuru yapıldığını belirtse de oyunun tam 9 ay ertelenmiş olması kafaları karıştırmıştı.

Stüdyonun iddialarına göre erteleme kararının bu isim hakları durumu ile bir ilgisi de yok. Yani en azından sonradan yapılan açıklamalar bu yöndeydi…

Bu erteleme, TDB tarihinin ilk ertelemesi de değil. Oyunun orijinal çıkış tarihi, Haziran 2022 olarak duyurulmuştu. Ardından 1 Mart 2023’e çekilen bu tarih şu anda 10 Kasım 2023 olarak revize edilmiş durumda. İşin ilginç yanı ise bu süreç boyunca oyun hakkında sadece yukarıda bahsettiğim birkaç videoyu görmüş olmamız. Geliştirici ekip Şubat ayında bir fragman sözü daha vermişti fakat şimdilik bu söz de rafa kalkmış gibi görünüyor.

Cevapsız Sorular

Oyunların ertelenmesi ve ertelenen oyunlardan haber alınamaması yeni konseptler değil elbette. Bu durum daha önce de pek çok oyunda başımıza geldi. Lakin oyunun fragmanının arkasına baktığımızda, pek çok kafa karıştıran soru ile karşı karşıya kalıyoruz.

Örneğin gelin Fntastic isimli geliştiriciye yakından bakalım. Daha önce adını pek de duymadığımız bu stüdyo, iki kardeşin oyun geliştirme hayali ile kuruluyor. Gotovtsev biraderler, dünyanın en soğuk şehri olan Yakutsk’da 2015 yılında düğmeye basıyorlar.

İkilinin adını duyurduğu ilk projeleri, The Wild Eight isimli bir hayatta kalma oyunu. Temelini Diablo’dan alsa da The Wild Eight’in dönemin popüler bağımsız oyunu Don’t Starve’a benzer mekanikleri de mevcut. İkilimiz bu proje için bir Kickstarter kampanyası başlatıyor. Kısa süre sonra ise gereken miktar toplanıyor, hatta rakamın üstüne çıkılarak toplam bağış 60.000 dolara ulaşıyor.

The Wild Eight ilk olarak Steam’in erken erişim sisteminde kendisini gösteriyor. Alfa versiyonu 2016 yılında çıkış yapan The Wild Eight, topluluk tarafından sevilse de yoğun bug’ları nedeniyle eleştirilerin hedefi oluyor. Fntastic ekibi, 2017 yılında Dead Dozen isimli yeni oyunu üzerinde çalışmak istediğini öne sürerek The Wild Eight’i dağıtıcısına satıveriyor.

Ne ilginçtir ki Fntastic’in yeni projesi de uygarlığın yok olduğu bir dünyada geçiyor. Yine hayatta kalma elementlerinin ön planda olduğu Dead Dozen, 2017 yılının Kasım ayında duyuruluyor. Oyunun çıkış yapması ise 7 Mart 2018 tarihini buluyor.

Lakin bu projenin ilk günleri de The Wild Eight’i anımsatır nitelikte. Erken erişim üzerinden çıkış yapan Dead Dozen’ın mekanikleri oyuncular tarafından beğenilse de bug’lar ve glitch’ler ilk günlerde canı sıkıyor. Bir süre erken erişimde kalan oyun daha sonra “yeterli fon bulunamadığı” gerekçesi ile ortadan kayboluyor.

Dead Dozen’ın bir Steam sayfası olsa da kendisini şu anda alabilmeniz mümkün değil.

Yalnız bu iki projenin tek ortak noktası sıkıntılı çıkış süreçleri ya da post apokaliptik temaları değil. Her iki oyun da Fntastic’in sitesinde görünmüyor. Hatta bu oyunların varlığına ve Fntastic ile olan bağlarına ulaşmak bile bir hayli zor. Bir avuç kaynak dışında bir detay yok maalesef elimizde. Bu da geliştiriciye olan güveni sorgulatıyor tabii ki.

Bir de şu sosyal medya paylaşımı var ki, şaka değilse, korkutucu derecede sahte…

The Day Before Bunun Neresinde?

Öncelikle ekibin ısrarla oyunun “sahte olduğu” iddialarını yalanladığını belirtelim. Geçtiğimiz günlerde IGN ile konuşan stüdyo yetkilileri, “oyun çıkınca herkes gerçeği görecek” gibi ilginç ifadeler kullandı. Fakat yetkililer de son dönemde yaşanan karmaşanın farkındaydı.

"Odağımız her zaman ürünün kendisinde oldu. Oyunu tam 4 senedir geliştirmeye devam ediyoruz. Kan, ter ve gözyaşımızı akıttığımız bu proje için, bu tip suçlamaları duymak hem ekibimiz hem de bizler adına üzücü."

Fntastic ekibi, dolandırıcılık iddialarını kimseden para almadıklarını söyleyerek yalanlıyor. Bu konuda da haklılar zira daha önceki oyunları gibi The Day Before için herhangi bir topluluk fonlaması kullanmadılar. Bildiğimiz kadarıyla Fntastic’ten hisse satışı ya da bunun gibi para getirebilecek şeyler de yapılmıyor.

The Day Before’un ete kemiğe bürünmesini sağlayan tek güç MyTona ekibi. Oyunun dağıtıcılığını üstlenen MyTona, aslında bir mobil oyun geliştiricisi ve dağıtıcısı. 2019 yılında PC oyunları dünyasına giriş yapmak isteyen ekip, Fntastic ve The Day Before’a yeşil ışık yakıyor. Tabii bu ikilinin arasında nasıl bir anlaşma olduğunu bilmiyoruz.

Kayıp Aranıyor

Fntastic ekibinin en çok eleştiri aldığı yönlerden birisi de “gönüllü geliştiricilik” anlayışı. Stüdyonun her fırsatta savunduğu durumlardan biri olan bu anlayış, oyunun kayıplarda olmasının nedenlerinden biri olabilir.

Daha önce Eurogamer’a konuşan stüdyo yetkilileri, Fntastic’in “gönüllülük anlayışı” üzerine kurulduğunu ifade etmişti. Öğrenebildiğimiz kadarıyla şirketteki gönüllü çalışanlar iki gruba ayrılıyor: tam zamanlı gönüllüler ve yarı zamanlı gönüllüler.

Tam zamanlı gönüllüler aslında The Day Before’un üstünde çalışan geliştiricilerden oluşuyor. Bu ekibin düzenli olarak maaş aldığı belirtiliyor. Yarı zamanlı gönüllüler ise oyun çevirisi ve topluluk moderasyonu gibi işler üzerinde ücretsiz olarak çalışıyor.

Kafaları karıştıran açıklamalar da bu yarı zamanlı gönüllüler arasından geldi.

2022’nin son günlerinde oyunun Discord sunucusu üzerinden “fragman” açıklaması yayınlanmıştı. “WHOLF” isimli yarı zamanlı Discord moderatörünün yayınladığı açıklamada geçen fragman, oyun ile birlikte ertelendi elbette. Fakat oyunun erteleme haberinin ardından WHOLF da isyan bayrağını çekti.

SkillUp ekibinin paylaştığı ekran görüntülerinde WHOLF’un, moderatör ekibinden kimsenin oyunu görmediğini söylediğini görebiliyoruz. Hatta kendisi de oyunun gerçek olup olmadığını bilmediğini itiraf ediyor….

Neler Olacak?

Ben yazıya başladıktan birkaç gün sonra oyunun merakla beklenen o oynanış görüntüleri yayınlandı. İşte o görüntüler:

Yorumlardan da görebileceğiniz gibi insanlar bu 10 dakikalık videodan tatmin olmuş değil. Videoyu dikkatli incelerseniz zaten ilk görüntülere nazaran ciddi bir performans düşüşü yaşandığını da görebilirsiniz. Sadece bu da değil, ilk videoların verdiği gerginlik ve tedirginlik hissiyatı bu görüntülerde mevcut değil. Çünkü burada sadece… Koşuyorsunuz…

Bu da oyuncuları tatmin etmeyince Fntastic ekibi ilginç bir adım daha atarak, bir kişinin 40 saniye kadar oyunu oynadığını gösteren bir video daha yayınladı. Tabii ki bu videoya da tepkiler bir hayli yüksek.

Elbette bu şüphelerin hiçbiri oyunun çıkış yapmayacağı anlamına gelmiyor. Yine de biz teraziye iki tarafın açıklamalarını ve iddialarını koyduk. Kararı vermek size kalmış.

YORUMLAR
Atlas Estrella
19 Şubat 2023 18:43

Dedektiflik hikâyesi gibi yazı, ellerinize sağlık.

Parolamı Unuttum