The Day Before, Marka Tescil Sorunu Nedeniyle Ertelendi

Can sıkıcı bir durum

The Day Before, önümüzdeki dönemin iddialı DVO’larından birisi olmaya aday bir oyun. Ciddi bir takipçi sayısına sahip, Steam’de istek listesine en çok eklenen 2. oyun durumunda. Haliyle nasıl bir şeyle karşılaşacağımızı, ortaya nasıl bir oyun çıkacağını merak ediyoruz.

Aslında bu merakımızı gidermek için az bir zaman kalmıştı, 1 ay kadar sonra kendisiyle buluşacaktık. Ama bir son dakika ertelemesi geldi, hem de hiç beklenmedik bir şekilde.

Oyunun geliştiricisi Fntastic, Twitter hesabından bir paylaşım yaparak oyunun ertelendiğini ilan etti. Bu erteleme haberi, The Day Before’un Steam sayfasının “teknik zorluklar” nedeniyle kapanmasının ardından geldi. Paylaşımda verilen bilgilerle bu teknik zorlukların ne olduğu da bir anlamda netleşmiş oldu. Açıklamada şöyle deniliyor:

Oyunun çıkışına az bir süre kalmışken, bir kişinin The Day Before adıyla ilgili başvurusu üzerine Steam, oyun sayfamızı engelledi. Bildiğiniz üzere, oyunumuzu Ocak 2021’de duyurmuştuk. Oyunu duyurduğumuz zaman The Day Before ismi tescil edilmemişti.

Oyunun duyurusundan sonra, bahse konu bu kişi, biz başvuru yapmadan önce ABD’de The Day Before’un ismini tescil etmek üzere bir başvuruda bulunmuş durumda.

Oyunumuzla ilgili telif iddialarından haberimiz yoktu, ta ki 19 Ocak 2023’te böyle bir şikâyet alana kadar. Şu anda, sorunu çözmeye çalışıyoruz. Bu ay içerisinde uzun bir oynanış videosu paylaşmak niyetindeydik, ancak öncelikle bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Videoyu da mümkün olan en yakın tarihte yayınlayacağız.

Sonuç olarak, zor bir karar vermemiz gerekti ve oyunun çıkışını 10 Kasım 2023 tarihine ertelemek durumunda kaldık. Takipçilerimizin bu durumdan duyacakları memnuniyetsizliği tahmin edebiliyoruz. Şu anda tamamen oyuna odaklanmış durumdayız

Sonraki mesajlarda hem ilgili tescil başvurusu paylaşılmış hem de “Oynanış videosunu, hukukçuların görüşünü aldıktan sonra yayınlayabileceğiz” denilmiş.

Açıkçası bu oldukça can sıkıcı bir durum. Geçmiş dönemlerde de benzer durumlar yaşanmıştı. Bazı örneklerde aynı veya benzer isme sahip proje sahipleri arasında böyle bir anlaşmazlığa düşüldüğünü görmüştük. Kimi örneklerdeyse, fırsatçı birilerinin belirli bir oyunun ismini tescil ettirip buradan çıkar elde etmeye çalıştığına şahitlik etmiştik.

Bu örnekte, hangi taraf haklı, onu önümüzdeki aylarda göreceğiz. Bu gibi durumlarda olumsuz etkilenen taraflardan birisinin de oyun severler olduğuna hiç şüphe yok. Umarım bu sorun en kısa sürede aşılır. Belki böylece Fntastic de oyunun çıkış tarihini öne çekebilir.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum