Ark: Survival Evolved Mahkemelik Oldu (Güncelleme)

Dinozorların sonu mu geldi?

Güncelleme: Gamasutra’nın geçtiğimiz gün yayınladığı bir habere göre Trendy Entertainment ve Studio Wildcard aralarında gizli bir meblağda anlaştılar. Yayınlanan belgelerde sözleşmenin daha önce haberdar olmadığımız maddeleri de ortaya çıktı. Trendy, Ark’ın yapımcısı Jeremy Stieglitz’in kontratına bir de beş yıl boyunca yapacağı her oyundan %20 pay alma hakkı da ekletmiş. Gerçekten de tam bir acımasızlık…

İki firmanın hangi rakam üzerinde anlaştığı bilinmiyor. Bununla birlikte Stieglitz’in eşi Twitter’dan 600 milyon dolar talep ettiklerini belirtmiş. Stieglitz ise bir arkadaşına 40 milyon dolarda anlaştıklarını söylemiş. Hangisinin doğru olduğu henüz kesin değil.

Orijinal haber: Steam’in son dönemlerdeki en başarılı çok oyunculu erken erişim oyunlarından biri olan Ark: Survival Evolved satıştan kaldırılma ve geliştirilmesinin durdurulması tehlikesiyle karşı karşıya.

Kotaku’da yer alan habere göre Dungeon Defenders’ın arkasındaki ekip olan Trendy Entertainment, Ark’ın yapımcısı olan Studio Wildcard’ı mahkemeye verdi.

Trendy Entertainment dava gerekçesi olarak eski kreatif direktörleri ve oyun tasarımcısı Jeremy Stieglitz’in kontratını ihlal etmesini gösteriyor. Firmanın avukatların iddia ettiğine göre Jeremy Stieglitz işinden ayrılırken 3 yıl boyunca Trendy’yle rekabet etmeyeceğine, firmanın çalışanlarını kendi yanına çekip işe almayacağına dair bir belge imzalamış. Ancak bunun ardından Studio Wildcard’la iletişime geçerek Ark’ın yapılmasını sağlamış.

Studio Wildcard ise henüz Jeremy Stieglitz birlikte çalışmaya başlamadıklarını, ondan sadece danışma hizmeti aldıklarını iddia ediyor. Stüdyonun kurucusu Stieglitz’le üniversiteden arkadaş olduklarını ve çok uzun zamandır görüştüklerini ekliyor sözlerine. Bununla birlikte Stieglitz’in eşi de “kızlık soyadını” kullanarak Studio Wildcard’ın kurucuların arasında yer alıyor. Avukatlar ayrıca Trendy Entertainment’tan ayrılıp Wildcard’ta çalışmaya başlayan 6 kişinin ismini tespit etmişler.

Trendy Entertainment, Stieglitz’in işten ayrılırken imzaladığı 3 yıllık anlaşmayı ihlal ettiğini, çalışanlarını ayarttığını ve Dungeon Defenders’la rekabet eden bir oyun piyasaya sürerek hem şirketin kârlarını hem de oyunun satışlarını azalttığını iddia ediyor.

Şimdi… eski firmanızın çalışanlarını ayartmamaya söz verip de aksini yapmak, sonra da karınıza kızlık soyadını kullandırarak bir şirkete kurucu olmak nereden baksanız yanlış ve şüpheli görünüyor. O bakımdan Trendy’yi haklı buluyorum. Öte yandan bir oyun yapımcısına 3 yıl boyunca oyun çıkartmayacaksın demek nedir, nasıl bir mantıktır Allah aşkına? Bu çok haksızca ve zorbaca bir anlaşma maddesi gibi geliyor bana. Stieglitz böyle bir şeyi nasıl imzalamış, anlamak mümkün değil. Öte yandan bazı firmaların çalışanlarını işten çıkarırken onlara ne zorluklar çektirdiğini, insanları psikolojik baskıyla “Şu iş bitsin artık, lanet olsun,” noktasına getirerek istediklerini nasıl yaptırdıklarını da iyi bilirim. Burada da benzer bir durum söz konusu olabilir belki.

Studio Wildcard şimdilik herhangi bir savunmada bulunmadı. Sadece suçlamaların “alakasız, konu dışı, münasebetsiz ve iftiralı” olduğunu ileri sürüp davanın iptalini istedi. Mahkeme önümüzdeki ay davacının şikayetlerini dinleyecek. Eğer Trendy haklı bulunursa Ark belirsiz bir süre boyunca satıştan ve geliştirilme aşamasından kaldırılabilir.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum