Kickstarter'ın İlk Gününde 1 Milyon Dolar Toplayan Ashes of Creation Bir Saadet Zinciri Mi?

Bir Jet Fadıl hikayesi mi izliyoruz acaba?

Yep yeni özellikler, grafikler, mekanik ve oynanış elementleri içerdiği söylenen MMORPG oyunu Ashes of Creation'ın Kickstarter kampanyası geçtiğimiz gün başladı. Oyun için bir günde 1 milyon dolar toplandı; ama ortalık birazcık karıştı.

Ortalığı karıştıran Reddit postuna gelmeden önce biraz oyundan bahsedeyim isterseniz. Ashes of Creation'ın bu kadar büyük bir merak (HYPE) uyandırmasının sebebi, oyunun "çok fazla iyi özellik" vaat etmesi; hatta gerçek olamayacak kadar güzel şeylerin hepsini bir arada içeriyor olması. Oyunun en büyük mekaniği 'node' sistemi. Her bölgede yer alan bu node'lar, oyuncuların o bölgede yaptığı görevlere, kazandığı seviyelere ve ticarete göre birçok şeyden deneyim kazanıyor ve gelişiyor. Node'lar önce küçük kasabalar olarak başlıyor, çevrede oyunu oynayan oyunculara bağlı olarak iste gelişiyor ve bir şehir/kale haline gelebiliyor.

Oyunda "binlerce" olduğu söylenen bu node'lar, aynı zamanda birbirinden ayrı hikayeler ve olaylar da barındırıyor. Örneğin geliştiricilerin sunumuna göre, bir dağın eteklerine kurulu olan node geliştikçe, yerin altının daha fazla kazılmasından dolayı bir ejderha o bölgede çıkarak şehire saldırabiliyor. Oyuncular birleşip ejderhaya karşı savunmayı veya şehri terk etmeyi seçebiliyor. Yani geliştiricilere göre oyun tamamen oyuncu kontrolünde gelişiyor.

Jet Fadıl? Sen misin?

Bu node sisteminin yanında muhteşem grafikler, mevsimler, büyü efektleri falan derken oyun gerçekten çok ilgi çekici. Fakat Reddit'te ortaya çıkan bilgilere göre, oyunun başındaki isim Steven Sharif, geçmişte saadet zinciri ile işleyen şirketlerde çalışmış ve geçmişinde oyun deneyimi hiç yok. Sharif, geçmişte dolandırıcılık ile ünlenmiş XangoLLC adlı bir firmada çalışarak şu anki mal varlığını elde etmiş ve bu şirkete dair açılan pek çok dava var. Bildiğimiz saadet zinciri mantığıyla çalışan: "Sen arkadaşını davet et, o da başkalarını davet etsin çok para kazanalım abi" diyerek insanları söğüşleyen bir sistemden para kazandığı iddia edilen şirket, aynı zamanda "süper meyve suyu" gibi ürünlere de sahip. Hani eski TV yayınlarında 12'den sonra çıkan reklamlardak ürünler gibi...

Üstelik oyunun resmi sayfasında yer alan geliştirici ekibin öyle iddia edildiği gibi bir kariyeri de yok. Sitede geliştirici ekipte yer alan kişilerin isimleri ve bu ekipte çalışanların daha önceden hangi oyunlarda ve firmalarda çalıştığı yer alıyor. Hatta bu oyunlar arasında Everquest Next, Everquest II, PlanetSide 2, Star Wars Galaxies falan da var. Fakat ilginç bir şekilde hangi geliştiricinin hangi oyunda ve hangi pozisyonda çalıştığına dair bir bilgi yok.

Bu konuyu merak eden ve araştıran Reddit kullanıcılarının bulduğu bilgilere göre, Ashes of Creation'da "baş oyun tasarımcısı" olarak çalışan Jeffery Bard, daha önceden Everquest II ve PlanetSide gibi oyunlarda da çalışmış: Fakat geliştirici olarak değil, "müşteri hizmetleri" bölümünde çalışmış... Yani teknik olarak başarılı oyunlarda çalışan Bard, şu anda Ashes of Creation'ın "ana oyun tasarımcısı" olan Bard, geçmişinde müşteri hizmetleri pozisyonunda çalışan bir kişi. Öyle oyun geliştirilmesine dair bir geçmişi falan yok.

Tüm bu pek de güzel gözükmeyen şirket geçmişinin yanında, Ashes of Creation'ın kendi içerisinde bile bir saadet zinciri kurulmuş durumda. Şöyle ki, oyunun "arkadaşlarını davet et" bölümü (referral), pek de diğer oyunlarda olduğu gibi işlemiyor. Arkadaşlarınızı davet ederek oyun içi özel kostümler veya para birimi kazanabildiğiniz sistemler oldukça yaygın. Hepsinin amacı daha fazla oyuncuya ulaşmak, bunda bir sıkıntı yok. Fakat Ashes of Creation'da bu olay tam olarak böyle değil. Oyunda bir arkadaşınızı davet ettiğinizde, o arkadaşınızın oyun için harcadığı tüm paranın %15'ini de siz kazanıyorsunuz. Bu kazanacınızı ister oyunda harcıyorsunuz, isterseniz de hesabınıza gerçek para olarak çekebiliyorsunuz. Tanıdık geliyor mu bu sistem?

Peki bu ne anlama geliyor?

Aslına bakarsanız bence bu iş daha da fazla karışacak. Daha oyunun Kickstarter kampanyasının bitmesine 29 gün var ve şimdiden 5682 kişi 1 milyon dolarını Intrepid Studios'a parasını emanet etmiş durumda. Oyun için hazırlanan tanıtım videoları, Kickstarter videosu, görselleri falan gerçekten çok güzel; ama bu kadar da kötü bir CV'si olur mu bir şirket çalışanlarının yahu?

Şimdi bir MMO sever olarak ben de gaza geldim, ama nasıl güvenip de paramı emanet edebilirim bu saatten sonra? Yahu bir MMORPG oyununda, arkadaşlarını oyuna davet ederek para kazanmak nedir? Oyunlar ne zamandan beri böyle bir saadet zincirine dönüştü? Oyunun sitesinde geliştirici ekip bunun bir saadet zinciri olduğunu inkar etse de; bunun başka bir adı mı var ki?

Sizleri bilmem ama benim bütün heyecanım kaçtı Oyungezerler. Oysa ki bu sefer geliyor sanıyordum o beklediğim MMORPG, kurtaracak hepimizi diye inanıyordum. Ama olmadı, Jet Fadıl çıktı...

YORUMLAR
Parolamı Unuttum