Avengers Infinity War İnceleme - Süper Kahramanları Buluşturan Dev Macera

Avengers Infinity War beklentileri karşılayabiliyor mu?

Son bir senedir süper kahraman filmleri cephesinde tüm yollar Avengers Infinity War'a çıkıyor desek, abartmış olmayız. Marvel'ın onuncu yılında izleyicilerle buluşan Sonsuzluk Savaşı sayesinde artık karşımızda canlı kanlı bir Thanos var. Seneledir Marvel Sinematik Evreni işlerinin ucunda bucağında gördüğümüz bu kötü adamın ortaya çıkmasıyla birlikte birbirini tanımayan sayısız süper kahraman bir araya geliyor ve büyük mücadele başlıyor.

Hemen baştan belirteyim, yazıda keyif kaçıran detaylar (spoiler) olmayacak. Filmden genel hatlarıyla bahsedeceğim için incelemeyi gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz. Aslına bakarsanız Avengers Infinity War'u hiçbir keyif kaçıran detaya (spoiler) değinmeden anlatmak gerçekten çok zor. Çünkü söyleyeceğiniz her şey birilerinin seyir keyfini kaçırabilir gibi hissediyorsunuz. Bunun nedeni her saniye şaşırtıcı bir olayın yaşanması değil. Marvel Sinematik Evreni'ne aşina olanların her cümleden bir çıkarım yapma şansına sahip olması. O yüzden sözlerimi olabildiğince dikkatli seçmeye çalışacağım.

Avengers Infinity War'un detaylarına girmeden önce şunu belirtmek gerekiyor, Marvel Sinematik Evreni'nin doruk noktası olan bu film seneledir beklediğimiz her şeye sahip. Buna rağmen Marvel işlerine aşina değilseniz veya önceki 18 filmin tamamını izleme şansı bulamadıysanız bile seyredip büyük keyif alabilirsiniz. Yine de eğer tüm filmleri seyredip geldiyseniz dikkatinizi çekecek, sizi şaşırtacak veya hoşunuza gidecek pek çok detayla karşılaşacaksınız. Anthony Russo ve Joe Russo kurdukları denge sayesinde her kesimden seyircinin filmden keyif almasına olanak sağlıyor. Onların bu çabası zaman zaman hikayenin akıcılığını etkilese de, genel olarak başarılı bir iş çıkarttıklarını söyleyebiliriz.

Son olarak Black Panther ile ziyaret ettiğimiz Marvel Sinematik Evreni neredeyse tam olarak bıraktığımız yerden devam ediyor. Süper kahramanların çeşitli sebepler sayesinde bir araya gelişini görmek başta oldukça keyifli geliyor. Özellikle şimdiye kadar beyaz perdede birlikte izleme şansına sahip olmadığımız kahramanların tanışması, ilk iletişimleri, birbirlerine dair görüş ve tavırları filmin en keyifli anları arasında yer alıyor. Buna rağmen tanışma faslını birkaç kez farklı kahraman grupları arasında seyretmek durumunda kalıyoruz. Bu da bir noktadan sonra akıcılığı etkilemeye başlıyor. Bir yanda daha keyifli bir sohbet veya aksiyon yaşanırken öte yanda standart bir tanışma seyredince ister istemez aklımız diğer sahnede kalıyor. Ne olacak, ne bitecek diye merak ediyoruz. Bir noktadan sonra tanışma ve kaynaşma faslına alışıyor ve artık asıl olayları seyreme isteğiyle doluyorsunuz. İşte bu noktalarda akıcılığın fazlasıyla düştüğünü söyleyebilirim. Fakat bu filme dair genel görüşünüzü etkileyecek veya filmden sıkılmanıza neden olacak seviyede değil. Sorun çok fazla kahraman olması ve onları bir araya getirmenin zorlukları. En azından Anthony ve Joe Russo kardeşler süreci olabildiğince keyifli hale getirmek için çabalıyor. Büyük oranda da başarılı oluyorlar.

Avengers Infinity War'un Yönetmenleri Thanos'un Gücünü Hulk Üzerinden Anlattı

Avengers Infinity War'un en başarılı olduğu noktalardan biri Thanos diyebilirim. Eğer Avengers Age of Ultron'da olduğu gibi bir hayal kırıklığı yaşar mıyız diye endişeleniyorsanız, tüm bu kaygılarınızı bir kenara bırakabilirsiniz. Karşımızda yine çizgi romanlardakinden farklı bir kötü var. Marvel'ın o konudaki tavrı değişmiyor fakat bu kez hikaye daha başarılı bir şekilde kotarılmış. Thanos'un motivasyonu fazlasıyla sağlam. Bu yüzden hareketlerini sorgulamıyorsunuz. Aksine attığı her adım ve söylediği her söz kendi amacına hizmet ediyor. Bu açıdan çok tutarlı, derinliği olan bir kötü seyrediyoruz. Aslına bakarsanız Thanos'a kötü olarak tabir etmek onun karakterini eksik bir şekilde tanımlamamıza neden oluyor. Onun evrene denge getirme isteğinin altındaki neden çok da mantıksız değil. Kahramanlarımız ölümlere engel olmaya çalışırken, o evrenin geleceğini ve soyların devamını düşünerek hareket ediyor. Bu sebeple durup Thanos cephesinden baktığınızda hareketlerinin mantıksız olmadığını görüyorsunuz. Kısacası her iki tarafın da haklı olduğu noktalar var. Thanos'u bizden uzaklaştıran tek nokta evrendeki dengeyi ölümle sağlamak istiyor olması. Yoksa biraz çabalarsanız hikayenin asıl kahramanı olarak bu dev titanı görmeniz mümkün.

Ona hizmet eden Black Order da başarılı bir şekilde ele alınıyor. Elbette asıl kahramanlarımız onlar olmadığından hiçbirini yakından ve detaylı bir şekilde tanıma fırsatımız olmuyor. Buna rağmen göründükleri sahnelerde sarf ettikleri sözler veya davranış biçimleri karakterlerinin özünü ele veriyor. Onların ne zamandan beri ve neden Thanos'a hizmet ettiğini sorgulamıyorsunuz. Bu yola baş koymuş bir grup olarak görüp geçiyorsunuz. Thanos bir tarikat lideriymiş, onlar da müritleriylmiş gibi bir hava oluşuyor diyebiliriz.

Avengers 4 Oyuncu Seçimleriyle Kafa Karıştırıyor

Sonsuzluk taşları da kafalarda büyük soru işaretleri yaratmıyor. Zaten bir kısmını daha önce farklı filmlerde denk geldiğimiz bu taşların asıl gücünü görme fırsatı yakalıyoruz. Öncesinde taşların nereden geldiğiyle alakalı temel bilgileri de elde edince ortada sorgulanacak çok bir şey kalmıyor. 

Guardians of the Galaxy ile Thor Ragnarok'un ardından Avengers Infinity War esprilerin ve şakaların dozunu çok daha iyi yakalıyor. Şimdiye kadar seyrettiğimiz tüm Marvel filmlerinden daha ağır bir konuya sahip olmasına rağmen doğru zamanda yapılan şakalar nefes almamıza ve kahramanlar arası iletişimi daha keyifli bulmamıza yardımcı oluyor. Fakat yapılan tüm esprilerin aynı etkiyi yaratmadığını, kimilerinin izleyicileri ıskaladığını söyleyebilirim. Kısacası film espri açısından yüzde 80'lik bir başarı yüzdesine sahip. Zaman zaman mimiklerinizin dahi oynamadığı şakalara rastlayabilirsiniz. 

Aksiyon noktasında ise böyle bir eksik söz konusu değil. Film sizi aşırı şekilde yormadan ve zaman içinde bir gürültü yumağına dönüşmeden ilerliyor. Hızlı bir şekilde başlıyor. Ardından gerekli tüm parçaları bir araya getirip daha da heyecanlı bir noktaya ulaşıyor. Filmin başı ve sonu arasında net bir tutarlılık söz konusu. Bu da izleme keyfini fazlasıyla artıyor. Zaten Avengers Infinity War'un daha ilk beş dakikasından pek çok nokta netlik kazanıyor. Thanos'un nasıl biri olduğunu, Black Order'ın neye hizmet ettiğini anlıyor ve hemen kabulleniyorsunuz.

Bunun yanında filmi izlerken Avengers Infinity War tanıtım sürecinde yapılan pek çok açıklamanın senaryoda karşılığı olduğunu fark ediyorsunuz. Spoiler olmaması adına örnek veremiyorum ancak karşılığı olmayan bir açıklamaya değinmek istiyorum. Kevin Feige tanıtım sürecinde Avengers 3'ün Infinity War Part 1 olmadığını dile getirmişti. O filmin kendi başına ayakta durabildiğini ifade etse de, izleyici olarak bir hikayenin ilk yarısını seyrettiğinizi hissediyorsunuz. Üstelik filmin final sahnesi dahi bir son gibi hissettirmiyor. Daha bonus sahneye gerek kalmadan "İşler asıl şimdi başlıyor" diye düşünüyorsunuz. Bu yüzden eğer Avengers Infinity War'u kendi başına bir film olarak ele alırsanız, pek çok eksiği olduğunu fark ediyorsunuz. Fakat gelecek sene Avengers 4'ün geleceğini bildiğinizde hikayede yapılan tüm tercihler daha anlamlı ve mantıklı oluyor. Bu sebeple filme Avengers Infinity War Part 1 isminin daha çok uyduğunu düşünüyorum.

60'a yakın kahramanın birlikte yer aldığı filmde şaşırtıcı olmak üzerine tasarlanan bir, iki sahne daha yaşanmadan olayların hangi yönde ilerleyeceğini tahmin edebiliyorsunuz. Fakat bu demek değil ki filmde hiç sürpriz yok. Aksine olayların ilerleyişini değiştiren pek çok olayla karşılaşıyoruz. Bu şaşırtıcı gelişmelerden sadece bir tanesi durup, uzun süre düşünmenize neden oluyor. Fakat seyrettiğiniz sahneleri yeniden gözden geçirdiğinizde onun da fazlasıyla anlamlı olduğunu fark ediyorsunuz. Spoiler vermemek adına üstünde duramayacağım bu sahne Avengers 4'ün temelini oluşturacak gibi duruyor.

Uzun bir zamandır beklediğimiz Avengers Infinity War, Josh Brolin'in hayat verdiği kötüsüyle öne çıkmayı ve fark yaratmayı başarıyor. Karakterin tamamen siyah bir kötü olmayışı, gri tonlarda geziniyor olması olaylara bir derinlik katıyor. Aksiyon sahneleri daha önceki Marvel filmlerinde olduğu gibi hayal kırıklığı yaratmıyor. Bu sahneleri sevdiğimiz pek çok kahramanın bir araya gelişiyle seyretmek ise büyük bir mutluluk oluyor. Senaryonun akıcılığı bazı zorunluluklar yüzünden aksasa da, karşımızda 60 süper kahramanı buluşturmayı başarılı şekilde kotaran bir film var. Marvel Sinematik Evreni'ni yakından takip eden bir izleyiciyseniz kesinlikle kaçırmamanız gereken bir iş. Çizgi roman filmlerini parça pinçik şekilde izlediyseniz de yine keyif alacağınıza eminim. Hatta Marvel dünyasıyla alakası olmayan, hafta sonu aksiyon dolu bir yapım izlemek ve iyi zaman geçirmek isteyen seyirciler bile olayları anlamakta ve keyif almakta hiç zorlanmayacaktır. İşte bu sebeplerden ötürü Avengers Infinity War'un gişede sağlam başarılara imza atacağına şüphemiz yok. Filmin en başarılı olduğu nokta ise Avengers 4 için meraklanmamızı ve heyecanlanmamızı sağlaması. Kısacası kaçırmayın diyorum!

NOT:7.5
YORUMLAR
Parolamı Unuttum