Ayın Beleş Mobil Oyunları #3

Bedava sirke baldan tatlıdır...

Bu ay mobil platformlarda yine biraz kısır geçse de adı sanı duyulmamış fakat çok başarılı oyunlar çıkışını gerçekleştirdi. Özellikle RYO türünde iki kendine has ve eğlenceli yapımımız var. Umarız liste hoşunuza gider, keyifli okumalar!

Pokemon Duel

Çıkışıyla Pokemon Go kadar sükse yapamayan fakat fena da olmayan yeni bir Pokemon oyunumuzla listeye başlayalım. Pokemon Go demişken, hepimiz bir şekilde oyunu indirdik de Nintendo galiba bizim ülkenin varlığını unuttu. El alem oyundan çoktan sıkıldı ama bizde resmi olarak hala çıkmadı. Nintendo duy sesimizi!

Neyse artık oyundan bahsedelim. Oyunumuz orijinal halinde aslında masa üstü bir kart oyunu. Destenize seçtiğiniz 6 tane Pokemon figürüyle (evet gerçek Pokemon'lar değil maalesef) bir oyun tahtası üzerinde hareket ederek rakibinizi mağlup etmeye çalışıyorsunuz. Oyunu kazanmak için ise karşı tarafın ana noktasına bir Pokemon'unuzu yerleştirmeniz gerekiyor. Hatta ufak sinsilikler yapıp rakibiniz açık verdiği anda en yakın figürünüzü rakibin ana noktasına yerleştirip hiç kavga gürültüye girmeden de kazanabiliyorsunuz. Tabi böyle hızlı bitince pek zevki kalmıyor oyunun. Figürleriniz karşı karşıya geldiğinde ise bir savaş ekranı açılıyor ve iki taraf da çarklarını çeviriyor. Artık kimin atak puanı daha fazla gelirse sonuca göre o kazanıyor ve kaybeden figür köşesine geri çekiliyor. Yani birazcık şansınızın da yanınızda olması lazım, ama figürlerinize seviye atlattırıp çarklardaki istediğiniz özelliğin alanını küçültüp veya büyültüp şansınızı yükseltebilirsiniz. Ayrıca oyunun dediğine göre oyun içi satın almalara gerek kalmadan ana görevleri tamamlayabiliyorsunuz. Tamamladığınız her ana görevden sonra oyun size ya puan ya da yeni bir Pokemon hediye ediyor. Oynadığım kadarıyla oyun sözüne sadık kalmış.

pokemonduel.big

Fakat Pokemon Duel'in sizi uzun vadede götüreceğini gönül rahatlığıyla söyleyemiyorum ne yazık ki. Oyunun dokunmatik ekrandaki kontrollerinde bile sinir bozan bir gecikme var. Ayriyeten oyun alanı çok sınırlı olduğundan pek taktik de geliştirebildiğiniz söylenemez. Aslında figürler yerine şöyle güzel animasyonlara sahip gerçek Pokemonlar olsaydı ne bilim gidip kendi çabalarımızla onları yakalasaydık oyun baya bir ses getirirdi. Pokemon Company ve Nintendo bence böyle bir şeyin farkındalar ama Nintendo konsollarının dışında başka bir platformda öyle bir oyunu biraz zor görürüz gibi.

Eğer Pokemon hayranıysanız ve bir Nintendo Gameboy veya 3DS sahibi değilseniz mobil platformlarda şimdilik fazla bir seçeneğiniz yok. Uzaktan ilgisi olanlara ise pek tavsiye edemiyorum. Belki oyuna kapsamlı bir güncelleme gelir de oynanabilirliği artar yoksa şu hali çok uzun soluklu değil.

Yapımcı: The Pokemon Company
Boyut: 171 MB
Oyun İçi Satın Alma: Var
Platform:Android, iOS

Sky Dancer

sky-dancer.big

Sırada bu ayın göze en çok çarpan koşu oyunu var. Diğer koşu oyunlarına nazaran daha yumuşak renk tonlarıyla ve güzel manzaralar eşliğinde "gökyüzünde dans" ettiğimiz Sky Dancer beni bayağı uzun bir süre başında tutmayı başardı. Sakin bir müzik eşliğinde şelalelerin arasından geçip, platformdan platforma atlarken oyun sizi sinirlendirmek yerine dinginleştiriyor. Üst üste başarısız denemelerime rağmen oynamaya keyifle devam ettim her seferinde.  Oyun bünyeyi enteresan bir şekilde sakinleştiriyor.

Oynanış olarak iki kısma ayrılıyor aslında Sky Dancer. Birincisi diğer koşu oyunlarındaki gibi düz bir yolu takip ederken engelleri aşıp puan topluyorsunuz.  İkinci kısımda ise yolunuz bittiğinde zıplayıp serbest düşüşte önünüze çıkan engelleri aşıp diğer platforma inmeye çalışıyorsunuz. Oyun da adının hakkını burada veriyor zaten. İlerledikçe ineceğiniz platformlar incelmeye başlıyor ve platformu tutturmak insanı geriyor hafiften. Her ne kadar serbest düşüşlerde sağa sola kayma işi biraz eğreti dursa da alıştıktan sonra gözünüze pek takılmıyor. 

Oyun içi reklamlar ise ekstra bir can istediğiniz zaman karşınıza çıkıyor. Tabii puanla da ekstra can alabiliyorsunuz ama oyunda toplanan puanların bunun dışında pek bir esprisi yok. Puanları karakterleri açmak için de harcayabilirsiniz fakat bu karakterlerin dış görünüşleri dışında bir farklılıkları yok. Hani bölüm bölüm ilerleyen bir yapısı olsaymış da puanları oralara verseymişiz veya farklı bölüm tasarımları gibi ekstra içerikler olsaymış. En azından puanların biraz daha anlamı olurdu.

Şahsen ben ne zaman oynamaya başlasam başından biraz zor kalktım Sky Dancer'ın. Son kez diye diye 5-10 dakikamı yediğim çok oldu. Koşu oyunlarını seviyorsanız kesinlikle tavsiye ederim. Hoş mu hoş görselleriyle kesinlikle göz atılmayı hak ediyor Sky Dancer.

Yapımcı: Pine Entertainment
Boyut: 246 MB
Oyun İçi Satın Alma: Var
Platform:Android, iOS

Pixel Craft- Space Shooter

pixel-craft-space-shooter.big

Shoot'em up türü oyunları sevenlerin hoşuna gideceğini düşündüğüm bir oyun var karşımızda. Artık o kadar çok piksel grafikli yapım görmeye başladık ki, insan o eski nostalji havasını alamıyor. Onun yerine 'ha piksel mi iyi tamam' moduna girdik. Pixel Craft- Space Shooter da piksel grafikleriyle ön plana çıkan bir başka mobil oyun.

Tabi konuya böyle girince kulağa sıkıcı gibi gelmiş olabilir ama oyun sıkıcı değil(biliyorum çok rahatladınız). Aksine iyi bir shoot'em up oyununda olması gereken her şey var neredeyse. Kullanılması zevkli güç yükselticiler, sinir bozan çeşitli düşmanlar ve zorlu boss dövüşleri gibi temel taşlar bu oyunda da bulunuyor. Hatta oyunun birazcık zor olduğunu bile söyleyebilirim. Geminizin özelliklerini arttırmadan ilerlemek gerçekten zor. Neyse ki oyun içinde topladığınız puanlar buna hayli hayli yetiyor.

Yalnız, ilerlemeye devam ettikçe etraf öyle bir karışıyor ki etrafta neler olup bittiğini pek anlayamıyorsunuz. Haliyle kim vurduya gitmeniz çok kolay. Her taraf piksel piksel olunca biraz göz de yoruyor açıkçası. Fakat uzun süreler oynamadığınızdan göze batan bir eksi değil bu. Shoot'em up oyunlarını seviyorsanız bir şans verin derim.

Yapımcı: Appsolute Games
Boyut:
28.4 MB
Oyun İçi Satın Alma: Var
Platform:Android, iOS

Dandy Dungeon: Legend of Brave Yamada

dandy-dungeon-legend-of-braveyamada.big

Sanırım "zıpır" kelimesi bu oyun için cuk oturacaktır. Uzun zamandır beni bu kadar eğlendirmeyi başarabilen bir oyun oynamamıştım dersem yalan olmaz. O yüzden yazının sonunda söylenecek şeyi en baştan söyleyeyim: RYO türünde mobil oyunları seviyorsanız kesinlikle deneyin efendim.

Oyun içinde oyun şeklinde ilerleyen Dandy Dungeon en basit tabirle aslında bir zindan temizleme oyunu. Başlangıç noktasından çıkış kapısına kadar çizdiğiniz kesintisiz bir çizgiyle karakteriniz harekete geçiyor ve kendiliğinden çizgi üzerindeki itemleri toplayıp düşmanlarla savaşıyor. Siz ancak özel güçleri veya iksirleri kullanmak için müdahale edebiliyorsunuz. Gayet basit ama bir o kadar da zevkli bir oynanışa sahip Dandy Dungeon. Aslında bu oynanış şeklinin birazcık bulmaca tarafı da yok değil. Çünkü zindanlarda her noktadan geçmeyi başarabilirseniz oyun sizi başarınıza göre ödüllendiriyor ve daha çok puan alıyorsunuz. Labirentten çıkış noktasını bulmak gibi bir şey aslında bu oynanış şekli.

Fakat bu yapımı asıl özel kılan şey esas oğlanımız Yamada-kun. 36 yaşında taze işsiz bir oyun yapımcısı olan Yamada-kun'un oyunun içinde tasarladığı ve yine kendisinin başrolünde bulunduğu oyunu oynuyoruz aslında. Bir nevi hayatında yapamadığı veya sahip olamadığı şeyleri kendi oyununda elde etmeye çalışıyor. Siz oynadıkça Yamada-kun'un aklına yeni fikirler geliyor ve bunları oyununa ekliyor. Misal Yamada-kun, yan daireye taşınan kızı kurtarılması gereken bir prenses olarak oyuna eklerken acımasız eski patronunu da oyunun ana düşmanı olarak oyuna ekliyor. 

Tabi bu saydıklarım oyunun sadece birkaç eğlenceli tarafı. İlerledikçe oyunun geldiği hale şaşırıyor insan. Ücretsiz bir oyun için fazlasıyla başarılı bir yapım Dandy Dungeon Legend of Brave Yamada. Oyun içi satın almaların sunumu bile espirili bir dille yapılmış. Baştan sona herhangi bir ücret ödemeden rahat bir şekilde oynanabiliyor üstelik. Tek sıkıntısı oyun, dosyaları indirmek için internet bağlantısı istiyor onun dışında cillop gibi bir oyun. Rol yapma oyunlarını seviyorsanız mutlaka deneyin. Denediğinize değecektir eminim.

Yapımcı: Onion Games/ DMM.com
Boyut: 239 MB
Oyun İçi Satın Alma: Var
Platform:AndroidiOS

Postknight

postknight.big

Bu ayın göz atmaya değer bir diğer rol yapma oyununda sıra. Kendisi için rol yapma- koşu oyunu( ama azıcık) diyebiliriz aslında. Mobil platformlarda oyunların en güzel tarafı da böylesine orijinal fikirlere sahip olmaları. Her ne kadar birbirinin kopyası oyunlar olsa da böyle oyunlar oldukça varsın olsun diyor insan.

Şövalyelerin aynı zamanda postacılık da yaptığı bir dünyada geçiyor oyunumuz. Kahramanımızla postacı-şövalye olma yolunda ilerlerken bir yandan mektupları dağıtıp bir yandan köylülere yardım ediyoruz. Bölüm bölüm ilerledikçe köyümüz de gelişiyor ve klasik bir "Ryo köyüne" dönüşüyor. Şifacısından tut demircisine kadar herkes köyümüzde var ve tek geçim kaynakları biziz. O yüzden oyun bize bol bol altın veriyor harcamamız için. Haliyle oyun içi satın almaya gerek kalmadan rahatlıkla ilerleyebiliyorsunuz. Nasıl bağladım ama konuyu?

Oyunun aksiyona girdiğimiz kısımlarındaysa karakterimiz kendi kendine ilerlerken bize sadece yeteneklerimizi doğru zamanda doğru yerde kullanmak kalıyor. Aslında baya tek elle oynanabilir bir rol yapma oyunu Postknight. Bölümler aşağı yukarı bir dakika sürüyor. Süre biraz kısa gibi gelse de ara sıra oynamak isteyenler için oldukça ideal bir süre bence. Sonuçta çok "casual" bir rol yapma oyunu var karşımızda.

Çok derin rol yapma ögelerine sahip olmasa da hemen hemen herkesin oynayabileceği, oldukça basit ama bir o kadar da eğlenceli bir oyun olmuş Postknight. Mobil platformlarda bedavaya bir rol yapma oyunu arıyorsanız kesinlikle deneyin derim.

Yapımcı: Kurechii
Boyut:  184 MB
Oyun İçi Satın Alma: Var
Platform:Android, iOS

Soul Knight

soulknight.big

Mobil platformlarda şöyle Hotline Miami tarzında oda oda gezip önüme geleni temizleyeyim, ama bedava da olsun diyorsanız işte tam sizlik bir oyun var sırada: Soul Knight.

Roguelike- shooter türündeki oyunumuzda yegane amacımız zindan zindan gezip canlı ne varsa ortadan kaldırmak. Biraz Binding of Isaac havası yok değil oyunda o yüzden. Hatta baya esinlenmiş diyebilirim. Tek tük farklılıklar dışında iki oyunun temelleri hemen hemen aynı. Fakat ortada oldukça başarılı bir esinlenme var.

Oyun, her yeni oyunda sizi rastgele oluşturduğu zindanlara sokuyor ve yavaş yavaş zorlamaya başlıyor. Böylelikle üst üste defalarca baştan başlamanıza rağmen bir an olsun aynı yerlerden geçiyorum hissine kapılmıyorsunuz. Fakat mekanların tasarımları hemen hemen aynı. Belki sizi biraz sıkabilir ama bir oturuşta abartı sürelerde oynamadığınız sürece tazelik hissi korunuyor oyunda. Ayrıca oynanabilir farklı özelliklere sahip karakterlerin fazla olması oyunun yeniden oynanabilirliğini de arttırıyor. Bazı karakterleri oyun içi kazanılan puanlarla alabiliyorsunuz fakat bir kısmı için para ödemek durumundasınız.

Tabii oyunumuzun shooter türünde olmasından mütevellit nişan almak, oyunun en önemli kısmı. Neyse ki otomatik nişan alma oyunumuzda bulunuyor da nişan almak gibi bir derdiniz olmuyor. Bu kulağa oyunu basitleştirmiş gibi gelse de oyun bir noktadan sonra insanı bayağı zorladığı için çok dert edilecek bir sorun değil. 

Çeşitli silahları ve farklı oynanabilir oyun karakterleriyle Soul Knight, sizi uzun bir süre başında tutacaktır. Mobil platformlarda Binding of Isaac veya Hotline Miami tarzında bir oyun arıyorsanız Soul Knight'a bir göz atmanızı öneririm.

Yapımcı: ChillyRoom
Boyut:
129 MB
Oyun İçi Satın Alma: Var
Platform:Android, iOS

YORUMLAR
Parolamı Unuttum