Bazı Geliştiriciler BLM Konusunda Sessiz Kalan Steam'den Oyunlarını Çekiyor

Kim haklı, kim haksız?

Amerika'da George Floyd isimli siyahi vatandaşın polisler tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar hala devam ediyor. Black Lives Matter hareketi bu gösterilerle birlikte ABD sınırlarının da dışına taşmış durumda. Çoğu oyun stüdyosu, gerek geliştiriciler, gerekse yayıncılar, hatta dijital mağazalar bu konudaki desteklerini belittiler. Çoğu etkinlik bildiğiniz gibi bir hafta süreyle ertelendi ki bunlar arasında PlayStation 5 etkinliği, EA Play etkinliği gibi oldukça büyük isimler de vardı.

Valve ise bu konuda sessizliğini korumaya devam ediyor, ne Valve ne de Steam cephesinden Black Lives Matter hareketine dair bir açıklama geldi. Bu konuda gördüğümüz tek şey Guerilla Collective bünyesinde hazırlanan Black Voices in Gaming listesiydi, ama o da Steam'den ziyade Guerilla Collective'in talebi üzerine açılmıştı.

Elbette bundan yola çıkarak Valve'ı ırkçılıkla suçlamak son derece saçma olur, bu bana biraz her olay sonrasında 'Cem Yılmaz hala tepki mesajı yayınlamadı" diyenleri hatırlatıyor :) Sonuçta Valve kalkıp da BLM'nin aksi paylaşımlarda da bulunmuyor, bu konuda açıklama yapan bazı stüdyoların da bunu sırf kamuoyuna güzel görünmek için yaptıklarını biliyoruz (ufak bir araştırmayla BLM paylaşımları sonrasında 'e beni siyahi olduğum için işe almadınız' şeklinde tepkiler alan stüdyoları bulabilirsiniz örneğin).

Yine de Valve'ın bu suskunluğuna bazı geliştiriciler oyunlarını mağazadan çekerek tepki göstermeye başladılar. Bunlar çoğunlukla indie geliştiriciler, örneğin Art Sqool'un geliştiricisi Julian Glander, Ghost Time Games'in yönetmeni Gabriel Koenig gibi.

"Geçtiğimiz haftalar boyuna Steam ve Valve, Black Lives Matter hareketini görmezden gelmeyi tercih etti, sosyal adalet konusunda geniş ve genel bir beyanda bile bulunmadı. Bu platformun sahipleri, öfkeli beyaz erkek oyunculardan oluşan temel kitlelerine karşı minnettar hissediyor olmalı" demiş Glander. Tabii işi içine neden cinsiyeti kattığı da bir muamma (Glander'ın mesajında "white man" değil "white male" yazıyor, yani genel tabir olarak kullandığını sanmıyorum)

First Winter isimli korku oyununun geliştiricisi Dean Sanderson da "oyunumun açıkçaı ırkçılık karşıtı mesaj veren ya da en azından Itch.io gibi eşitlik için çaba anlamında ellerinden geleni yapan platformlarda yer almasını tercih ederim" diyerek oyununu Steam'den çekmiş.

Bu gerçekten de tartışmaya açık bir konu, o yüzden eğer bu konuda bir fikriniz varsa sizin de yorumlarınızı merak ediyorum.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum