Beklenen Oldu: İnternet Yayınları Da Artık RTÜK Denetiminde

RTÜK dijital platformlara taşınıyor

GÜNCELLEME: Netflix'ten konuya dair ilk açıklama geldi: "İnternet yayınlarına yönelik getirilen düzenlemeyi yakından takip ediyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Bu nedenle Türk yetenekleriyle birlikte film ve dizi sektörüne yatırım yapmaya, üyelerimizin bu içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlamaya devam etmek istiyoruz.”

- o -

Hatırlarsanız birkaç ay önce internet yayınlarının RTÜK denetimine girmesi için bir çalışma başlatılmıştı. Dijital platformların denetimini bir süredir elinde tutan RTÜK, artık düzenleme ve uygulama yapma hakkına da sahip olacak.

Bu sabah itibari ile Resmi Gazete'de yayınlanan yasa tasarısına göre RTÜK ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu dijital yayın platformlarının denetiminde ve düzenlemesinde söz sahibi olacak. Resmi Gazete'de denetlemeye tabi tutulacak platformlar şu şekilde nitelendirilmiş: " Bu Yönetmelik, radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumu ile bu yayın hizmetlerini internet ortamından sunan özel medya hizmet sağlayıcı kuruluşları ve bu yayın hizmetlerinin iletimini sağlayan platform işletmecilerini kapsar."


Yönetmelikte yer alan 1, maddede ise "Bu Yönetmeliğin amacı; radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumuna, iletimine, medya hizmet sağlayıcılara yayın lisansı, platform işletmecilerine de yayın iletim yetkisi verilmesine ve söz konusu yayınların denetlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir." ifadeleri bulunuyor. 

Yukarıdaki maddeler kapsamında RTÜK'ün artık  Netflix, puhutv ve BluTV gibi dijital yayıncılık platformlarına direkt olarak müdahale edebileceği anlamı çıkıyor. Bununla birlikte radyo, televizyon ve diğer yayın hizmetlerini internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcıları artık Radyo ve Televizyon Üst Kurumu'ndan lisans almak zorunda kalacak.

Gittikçe genişleyen çevrimiçi yayıncılık hizmeti bu karara nasıl bir tepki verecek, hep birlikte göreceğiz. Resmi Gazete'deki yönetmeliğin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

 

YORUMLAR
waltran
1 Ağustos 2019 19:17

behzat ç. sansürlenecekse neyse parası verelim el altından, sansürsüz torrent sağlasınlar.

Kaan
1 Ağustos 2019 15:12

içki ve sigaranın sansürlendiği, öpüşmenin engellendiği bir Netflix'e niye para vereyim ki :) 

plebadam
1 Ağustos 2019 12:53

Black Mirror'da bi hayatı sansür yapan bi bölüm vardı, gelecekte öyle bi teknoloji olursa RTUK için şimdiden iş hazır

üçyaşımdabaldursgateoynadım
1 Ağustos 2019 12:26

Ülkede satılan televizyonlar netflix kurulu halde geliyorken, RTÜK'ün bunu denetlememesi düşünülemez. Youtube da kurulu geliyor ayrıca. Ya tamamen sansür karşıtı olalım, televizyon ve radyo da hiç denetlenmesin, ya da hepsine tamam diyelim. Televizyonda ve radyoda denetim varken ama netflix ve youtube'da olmasın demek manasız. Bu televizyon izlemeyen grubun "bana dokunmayan yılan bin yaşasın." demesinden ibaret. Televizyona ekstra sansür ve denetim geldiğinde, amaan biz zaten tv izlemiyoruz ki bizene diyen insan kaynıyordu ortalık. Sıra elbette kullanımı iyice yayıldıkça internete de gelecekti.

Tekrarlıyorum, denetim konsepti tartışılabilir. İnsanların buna karşı çıkmasına ya da desteklemesine de saygı duyuyorum. Fakat TV'de denetim varken, "ya ama netflixte olmasın ben netflix izliyorum çünkü :(" demek komik. 

jako
üçyaşımdabaldursgateoynadım
1 Ağustos 2019 14:16

Public Kablo/Uydu yayıncılığı ile herhangi bir internet içeriğinin aynı olduğunu düşünüyorsan tabiki düşünemezsin illaki denetim olacak tv yayınlarında ama ekstra sansür diyerek laf geveliyorsun sadice sanki böyle diyerek armut ile elma karşılaşabilir gibi

üçyaşımdabaldursgateoynadım
jako
1 Ağustos 2019 17:26

"Oley be netflix'i denetleyecekler be, oley be! demişim gibi yanıtlıyorsun.
Söylemeye çalıştığım tek şey şu. Ben hali hazırda ülkede yayınlar üzerinde olan denetlemeden farklı görmüyorum bunu. Olayları da "şahsi tüketim tercihlerim" üzerinden değerlendirecek değilim. Digiturk  de dahil herhangi bir TV platformunu izlemiyorum diye bunlarda yapılan denetimi daha "normal" karşılayıp, netflix izliyorum diye ona gelen denetimden yakınmak bana samimi gelmiyor. En azından benim kafam böyle çalışmıyor.

Bu arada internet yayınlarının denetimini sağlama işine yalnızca Türkiye niyetlenmiyor. Farklı ülkeler de bunun peşinde. Hatta buna başlamış olanlar da var. Bunu söyleyerek bahsi geçen denetimi "haklı" çıkarmaya çalışmıyorum. Tekrarlıyorum, bu denetim doğru ya da yanlış bunu tartışmıyorum. Bu çünkü çok uzun ve ciddi bir konu. Fakat sırf ben izlemiyorum diye bir çok platformda olan denetimi sallamayıp, şimdi benim izlediğim platforma gelince aa tüh :( demek benlik değil. Gelişmeyi de bu sebeple gayet normal karşılıyorum. Doğru olduğunu iddia etmiyorum ya da yanlış demiyorum. Fakat herhangi bir yerel kanalda yayınlanan pembişli diziye denetim geliyorsa, netflix'te izlediğimiz herhangi bir diziye de gelsin. Evet bunu da gayet hak görüyorum.

Çünkü, "ya amaan tv'de denetim olsun biz izlemiyoruz ki zaten." diyerek, toplumun büyük kesminin medya tüketiminin durumunu sallamazken, "ama netflix'e nasıl denetim gelir!" diye isyan etmek bence çok bencil bir düşünce tarzı.

Umarım kendimi bu kez daha güzel ifade edebilmişimdir. Yoksa daha fazla meyve saymaya devam edeceksin gibi duruyor.

jako
jako
1 Ağustos 2019 16:28

[Bu yorum kullanıcı tarafından silinmiştir]

jako
jako
1 Ağustos 2019 16:27

Elma... Armut... Kaysı ? En başta digitürkte bilerek aldığım paralı pakette sansür olması tek bir başına bir ruh hastalığı bunun olması neyi kanıtlıyor neyi geçerli kılıyor bu durum hala benim dediğim şeyle nasıl bir kıyas sağlıyor ? Dünyada eşini az göreceğin bir şekilde internete yayınlanan her türlü video servisi o ülkenin televizyon radyo yayınlarını kontrol eden sansür kurumunun denetimine veriliyor ve bu kurumun kıstasları ise türk aile değerleri falan.Komik mi bu Güzel şaka evet.

jako
jako
1 Ağustos 2019 16:26

[Bu yorum kullanıcı tarafından silinmiştir]

üçyaşımdabaldursgateoynadım
jako
1 Ağustos 2019 14:41

Digiturk, Tivibu gibi servisler üzerinde de RTÜK'ün denetimi var. Sattıkları ek içeriklerde de :) 


Kemal Karslı
üçyaşımdabaldursgateoynadım
1 Ağustos 2019 13:25

Televizyon para verip satın aldığın bir içerik yayınlamıyor sana ama Netflix yayınlıyor. Sansür ücretli bir içeriğe ancak şu şekilde gelebilir. Ya sansürlü ya da sansürsüz üyelik adı altında ikiye bölüp satar ya da steam'de ki şiddet ve cinsel içerikli oyunların sayfasına girmeden önce ki "age check" olayı gibi  uyarı sistemi  tarzı birşey yapılabilir.

 

Netflix'ime dokunmayın gibi bir muhabbet bilmiyorum ama. Netflix alan zaten içerisinde ki özgürlüğü satın alıyordur. Ücretli bir içeriğe sansür geldiği anda Netflix'in herhangi bir cazibesi zaten kalmaz. Millet torrente devam eder.  Netflix satın alıp içeriğinden şikayet eden insanları da ben anlamıyorum o zaman satın alma yani. Netflix zorla izlettirilen ya da tv gibi karşına her an çıkabilen bir platform değil.

Devlette denetim RTUK üzerinden belli bir yaş grubu altının kolay etkilenmemesi için devreye giriyor. Eğer bir içeriğe satın alıp tüketicek kadar akli selim ve belli bir yaşı geçmişsen zaten devletin elinden birşey gelmez. Orada iş ailede biter. Örn:Evinde 8 -10 yaşında çocuğun var ve netflix satın almışsın ailenin denetimin de olmadan da çocuk içerik tüketiyorsa zaten sıkıntı ailededir. 

Yani devlette aman çocuklarımız kötü etkileniyor diye bu sansür işine girmiyor. Buradan gelicek "ceza" adı altında ki geliri düşünüyor. Ha hakikaten çocuklar düşünülse internet mecrasından önce televizyonda yasaklanması gereken yüzlerce program ve dizi var hali hazırda.

Yani sonuç olarak denetlenecekse denetlensin benim bu konuyla alakalı bir sıkıntım yok ama geçenlerde haberine denk geldiğim Netflix'te 9 yaş çocuklar öpüştürülüyor haberinde ki şikayetler sonrası bu işin devreye girmesi. Daha parasını verip neyi satın aldığını bilmeyen insanların devlete gelir kapısı açmasıyla yorumluyorum.

Yoksa en basit örnek olarak milletin ücretsiz olarak ulaştığı tv'ler de herkesin elinde keleşlerle dolaştığı sanki bir Pubg turnavasının döndüğü dizileri ya da kadınların kafasına silah dayatılıp ya benimsin ya toprağın tarzı işleri denetlemeliler. Bence bunların içerisinde ki içeriğe ulaşmak için para verip programını kurman gereken işlerden daha önemli olsa gerek. Yoksa denetim adı altınta yapılan haraç kesme işi çok samimi gelmiyor bana.

üçyaşımdabaldursgateoynadım
Kemal Karslı
1 Ağustos 2019 14:37

Belki beni kastetmemişsindir bilemiyorum ama netflix kullanıyorum ve içeriğinden gayet memnunum, onu belirtmek istedim.

Bir de, tv sana para verip satın aldığın bir içerik yayınlamıyor derken sanırım gözardı ettiğin noktalar var. Bugün zaten pratikte neredeyse kimse karasal yayın izlemiyor, direkt kendisi uydudan yayın alan insanlar da azınlıkta. Çoğu kişi tv için para ödüyor artık.

Hadi o kanalları geçtim, RTÜK'ün digiturk'e karşı bir denetimi yok mu? Ya da DSmart'a? Ya da Tivibu'ya? Ve bu platformların kendilerine "özel" kanalları yok mu? Hatta bu platformlarda ödenen normal para üzerine ekstra para ödeyerek ek içerik satın alınamıyor mu? Peki ya bu ek içeriklerde halen RTÜK'ün denetimi yok mu?

Ben denetim doğru ya da yanlış bunu tartışmıyorum. Bu ülkede karasal yayından tutun, kablo tv'ye ve "premium" televizyon platformlarına kadar denetim var. Netflix'te ve benzeri internet yayıncılığında denetim olmayacağını düşünmek abes, ben yalnızca bunu belirtiyorum. Karşı çıkılıyorsa hepsine çıkalım.

Ayrıca bu denetimler yalnızca "çocuklara" yönelik yapılmıyor. 18 yaşını geçkin insanlara karşı da yapılıyor. Yani olay yalnızca çocuklarla alakalı değil. RTÜK hiçbir zaman biz yalnızca çocuklara karşı koruma için denetim yapıyoruz demedi, demeyecek de. Tüm halkı göz önünde bulundurarak denetliyorlar. O yüzden yaş denetimi olsun, ya da işte çocuklar izlemesin bana ne demek bulunduğumuz duruma karşı bir argüman değil. Bir alternatif olarak, sansür yalnızca çocuklara karşı yapılsın 18 yaşından büyük insanların kimlikleri denetlenerek istediklerini izlemeleri serbest olsun diyebilirsiniz. Fakat bu yine tartışmaya açık bir konu.

Yine tekrarlıyorum, denetimin ya da sansürün olup olmamasını tartışalım ama bu saydığım yerlerde varken netflixte ya da internette olmasın demek abes. 

sSnake
Kemal Karslı
1 Ağustos 2019 14:18

TV'de beyin tecavüzüne uğratan o kadar dizi, haber bülteni ve programlar dönerken, reklam süresine uygulanan kuralların ucu açık bıraklıması sonucu bunları aşan ve sonucunda yayından çok reklam izlettiren kanallara RTÜK bir bok yapmazken şimdi de internet yayınlarına müdahil olması gerçekten de ancak para kokousunun cazibesi olarak yorumlanabilir.


cavegamer3530
1 Ağustos 2019 12:11

Bi rütük birde btk işe yaramayan gereksiz iki kurum hep boş işlerle uğraşıyorlar

Parolamı Unuttum