Bloodborne, PC'ye Gelir Mi?

Kırk kez söylersen olurmuş

Geçen hafta, PS4'ün en ünlü exclusive oyunlarından biri olan Horizon Zero Dawn'ın PC'ye geleceği haberi gündeme resmen okkalı bir bomba gibi düştü. Tamam, Sony bu bilgiyi resmi olarak teyit etmedi belki ama Kotaku'dan Jason Schreier kaynaklarına güvenmese böyle bir iddiayı ortaya atmazdı. Yani artık bu dakikadan sonra 'olacak mı' yerine 'ne zaman olacak' sorusunu sorabiliriz artık.

Sony tarafından atılacak bu dev adım elbette akıllara "acaba sırada başka oyunlar da olur mu?" sorusunu getiriyor. Mutlaka olur. Ama ben ve benim gibi Souls hastalarının sorduğu soru bence daha farklı, çünkü bizler Bloodborne aşeriyoruz ve Sony'ye o soruyu soruyoruz bakalım: "Bloodborne, PC'ye Gelir Mi?"

Bence bu sorunun cevabı, evet. Açıklayayım.

Kısa bir süre önce Quantic Dream'in PlayStation'a özel oyunları (Beyond: Two Souls, Heavy Rain ve Detroit: Become Human) PC ile buluşmuştu hatırlarsanız. Ancak orada farklı bir detay vardı, o da Quantic Dream'in bir üçüncü parti geliştirici oluşuydu. Horizon Zero Dawn ise Guerilla Games'in oyunu ve Guerilla Games Sony'nin sahibi olduğu bir birinci parti geliştirici. Daha önce Sony'nin hiçbir stüdyosu PC için oyun çıkarmadı. Geçtiğimiz ay yine bir başka Sony stüdyosu olan SIE San Diego Studio'nun MLB: The Show serisini aralarında PC'nin de olduğu diğer platformlara da çıkaracağını açıklaması akıllarda ampul yanmasına neden olmuştu, Horizon Zero Dawn haberi ise bu bilgiyi perçinledi. Sony, yayın politikasında değişikliğe gitmek  ve daha geniş bir ekosistem içerisindeki güçlü oyunculardan biri olmak istiyor. Microsoft bunu başardı, özellikle de Xbox Game Pass sayesinde PC oyuncularına da muhteşem bir katalog sundu, birinci parti oyunlarını sadece Microsoft Store'dan satmaktan vazgeçti ve Steam'e de taşıdı. Halo Reach'in satış rakamları bu kararın ne kadar doğru olduğunu zaten ortaya koyuyor.

Peki ama Bloodborne bunun neresinde?

Sizce Sony sadece bir Horizon Zero Dawn için bu kadar gümbürtü koparmayı göze alır mıydı? Oyunun PC'ye geleceği haberleri, özellikle de bazı PS4 hayranları tarafından topa tutuldu, "siz nasıl olur da bizim oyunumuzu PC'ye çıkarırsınız" diyen oyuncuların sayısı hiç de az değil. Ben Sony'nin bunu tek atımlık bir kurşun olarak planladığını sanmıyorum ve diğer exclusive oyunların da benzer bir süreçten geçerek PC ile buluşacağına inanıyorum. Zaten Schreier de "Horizon'un PC'ye gelecek tek oyun olduğunu düşünmüyorum" diyerek bu konuda ipucu da verdi. Bu oyunlardan birisinin Dreams olacağı da kesinleşti bile diyebiliriz.

Horizon Zero Dawn tam 3 yaşında bir oyun, Bloodborne ise 5. Horizon Zero Dawn halihazırda 10 milyonun üzerinde sattı ve oyunun PC'ye taşınması bu sayıyı birkaç milyon daha arttıracak. Bloodborne'un toplam satışı ise muamma, sadece 2015 yılı içerisinde iki milyondan fazla sattığını biliyoruz ama sonrasında satışlara dair en ufak bir açıklama yok. Ancak tahmin yürütecek olursak bunun da 4 ile 5 milyon arasında olduğunu söyleyebiliriz. Bloodborne'un PC'ye çıkması demek, bu sayıyı kısa süre içerisinde ikiye katlayabilmesi ve Sony'ye de ciddi bir ek gelir sağlaması anlamına geliyor.

Ayrıca burada önemli olan noktalardan biri bunların üzerlerinden zaman geçmiş, 'eski oyunlar' olması. Sony zaten exclusive oyunlarını kısa süre içerisinde PC'ye getirme hatasını yapmaz. Ama artık satış eğrisini tamamlamış oyunların PC'ye çıkmasının mantıken hiçbir PS4 oyuncusunu da rahatsız etmemesi lazım. Bir oyunu daha fazla kişinin oynayabilmesi kimi niye rahatsız eder, o da zaten benim anlayamadığım şeylerden biri :)

Dark Souls'un PC portunun başına gelenleri hatırlarsınız, hiç de başarılı bir port değildi, acayip ilkeldi, DSFix falan kullanarak ayakta tutardık oyunu. Buna rağmen deli gibi oynadık, o ayrı. Dark Souls 2 daha sorunsuzdu ama yine de dönemine göre teknik özellikler açısından geri kalıyordu PC versiyonu. Dark Souls 3 ve Sekiro ise adeta PC için yaratılmış gibiydi. Bloodborne'un da oyun motoru olarak Dark Souls 3 ve Sekiro'ya yakınlığını düşündüğümüzde, PC'ye portlanmasının da daha kolay olacağını söylemek mümkün. QLOC, Dark Souls Remastered ile son derece iyi bir iş çıkardı ortaya. From Software'in eli şu aralar Elden Ring ile meşgul olabilir, ama Bloodborne'un PC portunu gönül rahatlığıyla QLOC gibi bir stüdyoya teslim edebilirler.

Tüm bu noktaları bir araya getirdiğimizde, üzerine bir de Sekiro'nun PC'deki satış rakamlarını ve topladığı yılın oyunu ödüllerini düşündüğümüzde, From Software'in de Bloodborne'u PC'de görmekten çok mutlu olacağına adım gibi eminim. Bence Bloodborne PC'ye de gelecek. Bir şeyi kırk kez söylersen olurmuş derler ya, olmadı bir önceki cümleyi 39 kez daha yazıveririz.

YORUMLAR
berkyelim
22 Ocak 2020 16:19

[Bu yorum kullanıcı tarafından silinmiştir]

Ghost AssassiN
21 Ocak 2020 01:44

[Bu yorum kullanıcı tarafından silinmiştir]

creepylord
20 Ocak 2020 14:59

Şu "konsolcu" denilen kitleyi de anlamıyorum. Sen oyunu oynamışsın oyun çıkalı yıllar olmuş. Nasıl olur da PC'ye çıkar ne demek? Sanane ulan, sen paranın karşılığını almışsın oyunun kutusunun rengi atmış rafta artık istediği yere çıkarır adam sanane?...

emrahcey
creepylord
7 Mart 2020 18:36

Konsolcu tayfa dediğinin elinde bir tek konsolu var. Genelide zaten tek konsol sahibi, mesela benim gibi hem konsol, hem pc sahibi biri olsayda hiç bir önemi olmazdı. Mesele bu "elimdekine çok para verdim, kıymetli olmalı." mantığı...PS4 şimdiye kadar bir oyuna 100 TL üzeri para vermedim. PC'de 180 TL üzeri bir kaç defa para verdim.

creepylord
emrahcey
9 Mart 2020 09:50

Kıymetini yitirmiyor ki, zaten konsolda olmasının ayrıcalığını yaşamış, içeriğini güzelce tüketmişsin. Nasıl bir kalıcılık bekliyor bu kıymetten anlamış değilim. O noktadan sonrası bencilliktir, doyumsuzluktur yahu. :D


Ghost AssassiN
creepylord
21 Ocak 2020 01:44

Bazılarında bu takıntı haline gelmişken bazıları da gelecek açısından kaygılı.Sonuçta adam konsolu exclusive oyunlar çıkıyor diye aldıysa ve şimdiden bu tür anlaşmalar yapılıyorsa, ''ilerde de bu böyle olacaksa ben niye konsol aldım'' diyecektir illa ki.Üstelik konsol oyun fiyatları daha yüksek olmasına rağmen konsol aldıysa.

Ama şöyle de bir gerçek var; konsol sahipleri bu oyunları daha erken oynamış olacak.Pc'ye çıktıktan sonra belki hiç konuşulmayacaklar bile.Hype'lıyken oynamak başka, diğer türlü başka.


Decypher
creepylord
20 Ocak 2020 19:57

Değil mi ama? Ama aynı zamanda PC'si de olanlar Xbox One oyunları PC'ye geldiğinde hiç rahatsızlık duymuyorlar :)


Parolamı Unuttum