Bu Belgesel The Witcher'ın Kitaplardan Oyunlara Uzanan Hikayesini Anlatıyor

The Witcher'ın video oyunu olarak karşımıza çıkışı hiç de kolay olmamış

Polonya'nın ünlü oyun sitelerinden Arhn.eu "The Witcher 1 Belgeseli" isminde bir video yayınladı ve bu belgeselde Witcher'ın kitap sayfalarından dijital ortama nasıl taşındığına, ilk Witcher oyununun nasıl geliştirildiğine dair çok ilginç şeyler var.

Önceden söyleyeyim de sonra şaşırmayın, haliyle bu video Lehçe bir video ama İngilizce altyazılı olarak sunulmuş. Altyazılar otomatik çeviri olmadığından oldukça başarılı ve anlaması da zor değil. Ayrıca video tam tamına 2 saat sürüyor, ama bu mükemmel serinin temellerinin nasıl atıldığını merak edenler için harika bir kaynak olmuş.

Örneğin 2002 yılında bir Polonya mobil iletişim firmasının mesajlaşma temelli bir Witcher oyunu yayınladığını biliyor muydunuz? Ben bilmiyordum ve çok şaşırdım. Biz Nokia 3310'da Snake oynarken Polonyalılar bildiğin Witcher oynuyorlarmış meğer. SMS'le komutlar gönderiyor, karşılığında da o an nerede olduklarına ve ne yaptıklarına dair mesaj alıyorlarmış. Metin tabanlı macera oyununun SMS'le oynananı gibi bir şey yani, kimbilir o zamanlar telefon faturaları nasıl kabarık geliyordur.

CD Projekt RED'in devreye girişi ise videonun 15. dakikasından itibaren başlıyor. Serinin yaratıcısı Andrzej Sapkowski ile ana karakterimiz, hastası olduğumuz Geralt'ın bir video oyun karakteri olarak yansıtılması için yapılan görüşmelerin, tartışmaların detaylarından son derece ince tasarım ayrıntılarına kadar pek çok konuda yeni şeyler öğreniyoruz. İnce tasarım ayrıntısı derken abarttığımı düşünmeyin, pencereden içeri süzülen güneş ışığında havada görünen toz tanelerinin dönüşüne bile dikkat etmişler çünkü CD Projekt'in kurucularından Michal Kicinski hazırlanan demoyu izler izlemez "kulübemde bunu her zaman görüyorum, toz taneleri o yönde dönmez" diyerek ekibin hevesini kursağında bırakmış. Ortak düşünce Michal'ın daima mükemmelliği aradığı ve sanırım bu da The Witcher video oyun serisinin başarısını özetliyor.

The Witcher'ın baş yapımcısı Maciej Miasik'in bu konuda kurduğu bir cümle ise çok ilginç (1:06:33). Miasik hikayenin kitaplarla paralel ilerleyebilmesini sağlayan fantastik yazarlara sahip olduklarını, hatta bu yazarların The Witcher hakkında Sapkowski'den daha çok şey bildiğini, bundan emin olduğunu söylüyor. İlerleyen dakikalarda Triss'in dekoltesinden elf tasarımlarına kadar pek çok konuda ilginç açıklamalar dinliyoruz.

Andrzej Sapkowski Atari zamanından beri oyun oynamadığını, o yüzden Witcher hakkında yorum yapamayacağını söylüyor mesela bir röportajında. Hemen ardından Miasik, Sapkowski'nin The Witcher üzerinde bir etkisi olmadığını, sadece ekibin ortaya çıkaracağı iş için esin kaynağı olduğunu söylüyor. "Sapkowski'nin hiç etkisi olmadı, çünkü bunu istemedi. Oyunu umursamıyordu" diyor Miasik. Yazarın sonradan sebep olduğu dramaya, Sapkowski'nin verdiği kararlardan pişman oluşuna da değinilen belgeselde CD Projekt ekibinin çeşitli defalar belli konularda görüşünü almak için Sapkowski ile irtibata geçtiğini ama bekledikleri karşılığı bir türlü alamadığını da görüyoruz.

Belgeselin en eğlenceli hikayesi ise 1:17'de başlıyor. Sapkowski'ye yine bir şey danışmaları gerekmiş, yazar ise bu soruya karşı gönderdiği mektupta son derece iğneleyici bir tavır sergilemiş. Geliştirici ekip de oyunun üçüncü bölümündeki Kikimoire'in ininde bulabileceğimiz "Profesör'ün raporu" ismindeki mektupta Sapkowski'nin bazı cümlelerini bire bir kullanmışlar ve bundan da büyük gurur duymuşlar :) Sapkowski'den oyun için dolaylı da olsa yardım alabilmek büyük olay.

Video oyunları tarihinin en önemli isimlerinden biri olan The Witcher'ın çıkış hikayesi ve yaşanılan zorlukları öğrenmek gerçekten ilginç bir deneyim oldu. Dediğim gibi 2 saatlik bir video ama sıkılmadan seyrettiğimi söyleyebilirim. Bir boş zamanınızda parça parça da olsa mutlaka göz atmanızı öneriyorum.

 
YORUMLAR
Parolamı Unuttum