Call of Duty: WW2 Avustralya'da Sansür Yedi

Sansür geliyorum demez

Söz konusu video oyunları olunca Avustralya'nın son derece katı bir denetleme sistemi var. Geçtiğimiz aylarda Yasaklı Video Oyunları listesi hazırlamıştım ve orada seçtiğim oyunların neredeyse yarısı Avustralya'da çeşitli sebeplerle ya yasaklanmış, ya da sağlam sansür görmüştü. Bu sansürün en son örneğini de henüz yayınlanmamış olan Call of Duty: WW2'de gördük.

Oyun Ağustos ayı içinde Avustralya derecelendirme kuruluna gönderilmiş ve R18+ derecesi almış. Ancak dikkatli gözler aynı oyunun bu hafta Pazartesi günü yeniden derecelendirildiğini ve yeniden R18+ derecesi aldığını görmüşler. Bu da Activision'ın oyunun yeniden derecelendirilmesini istediği anlamına geliyor ve bunu yapmak için de oyunda değişiklik yapmış olması gerek. Gerçekten de Activision böyle bir değişiklik yapmış ve kurulun ilk raporundaki "cinsel şiddet tehditi" ibaresinin ortadan kalkmasını sağlamış.

Kurulun raporuna göre Call of Duty: WW2'nin orijinal versiyonunda sahne olarak gösterilmese bile "cinsel şiddet referansı" bulunuyormuş. Bu sahneyi oyunda kendiniz görmek istiyor ve bunun spoiler olacağını düşünüyorsanız eğik olarak yazacağım kısmı atlayabilirsiniz:

Oyunun bir kısmında oynadığımız kadın casus Rosseau ile bir Alman binasına sızıyor ve burada bir Nazi askerini 'hepiniz domuzsunuz' diye bağıran bir kadını rızası dışında sürükleyerek bir odaya soktuğunu görüyoruz. Kapıyı açtığımızda asker bize "bu seni ilgilendirmez" diyor ve askeri ister öldürebiliyor, ister kapıyı kapatıp rahat bırakabiliyoruz. Eğer kapıyı kapatırsak askerin fermuarını açtığını ve kadının "uzak dur benden!" diye bağırdığını duyuyoruz.

> Call of Duty: WWII'nin Live-Action Fragmanı Çıktı - Bu Sefer Ünlü Bir İsim Yok

Bu sahneden anlayabileceğimiz üzere içeride bir cinsel saldırı gerçekleşiyor ama bunun devamına dair ne bir şey duyuyor, ne de görüyoruz. Oyun bize bu durumu ima yoluyla anlatıyor.

Kurula yeni sunulan versiyonda ise kadın esirin kıyafeti bile değiştirilmiş. Normal oyunda etek giyen kadın, yeni versiyonda pantalon giyiyor, ayrıca askerin fermuar sesi veya olacaklara dair herhangi bir ima da bulunmuyor. İşte bu sayede kurul oyunu tekrar değerlendirmeye alarak R18+ derecesi için sebepleri aşırı şiddet ve çevrimiçi etkileşime indirgemiş.

Burada merak edilen konu Activision'ın oyunun diğer bölgelerde yayınlanacak versiyonlarında da aynı sansürü uygulayıp uygulamayacağı. Acitivision'dan henüz bu soruyla ilgili bir cevap gelmemiş. Ben böyle bir sahnenin varlığının veya yokluğunun oyun deneyimine herhangi bir etkisi olacağını düşünmüyorum ama yine de Activision geri adım atacak mı diye de merak ediyorum.

Call of Duty: WWII, 3 Kasım 2017'de çıkacak. Oyun PC, PS4 ve Xbox One'da oynanabilir olacak.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum