Chrome Neden Bu Kadar Fazla RAM Kullanıyor?

Ve RAM hakkında bilinen yanlışlar...

Dünyanın en çok tercih edilen internet tarayıcılarından birisi olan Google Chrome'un sizce RAM ile alıp veremediği nedir?

Sunduğu arayüz rahatlığı ve sahip olduğu eklenti yelpazesinin yanında hızlı olmasıyla rakiplerinden bir adım ötede olan Google Chrome'un, son kullanıcılara göre en büyük eksi tarafı çok fazla bellek kullanımı olmakta.

Bu durumu temelden açıklamak gerekirse, Google Chrome her sekmeyi ve her eklentiyi ayrı olarak görevlendiriyor. Yani şu anda bu yazıyı okuduğunuz sekmenin, yanında bulunan sekmeler ile hiçbir bağlantısının olmadığını söyleyebiliriz. Eğer olurda hali hazırda kullandığınız sekme yazılımsal bir nedenden dolayı çökerse diğer sekmeleriniz bu durumdan etkilenmeyecek. Açıklamamızı özetleyecek olursak ne kadar çok sekme ve eklenti o kadar çok RAM kullanımı demektir.

Fakat tabii ki Google Chrome bu bellek açgözlülüğünü bizim için yapıyor. Bu durum Google Chrome'un kendine ayırdığı belleği optimize edemeyeceği anlamına gelmiyor. Tam tersi olarak kullandığı bellek miktarının karşılığında size maksimum performans deneyimini yaşatıyor.

İsterseniz hazır yeri gelmişken RAM kullanımı konusunda bilinen bazı yanlışları düzeltelim. RAM yani Random Access Memory'nin bilgisayarınızda fazla kullanılması kötü bir eylem değildir. Bilgisayarınızdaki RAM ne kadar çok kullanılırsa uygulamalarınız, oyunlarınız ve programlarınız o ölçüde hızlı çağırılır (açılır).

İsterseniz kendi bilgisayarınızda bu konuyla ilgili küçük bir deney bile yapabilirsiniz. Eğer düzenli olarak kullanmadığınız bir program bilgisayarınızda yüklü ise, ilk çalıştırdığınız süreyi ve ikinci çalıştırdığınız süreyi karşılaştırın. Program ilk çalıştırıldığında hard disk üzerinden okunacağından yavaş açılacaktır. Fakat ikinci çalıştırıldığında çağırılma işlemi RAM üzerinde yapılacağından daha hızlı açılacaktır.

Sonuç olarak RAM dijital dünyanın en hızlı işleyen bileşeni olduğundan sizce bunu kullanmak mı bilgisayarınız yavaşlatır? Yoksa boşta bekletip kullanmamak mı? Google Chrome meselesine tekrar değinecek olursak, RAM teknolojisinde köklü değişiklikler olmadığı sürece bu sistem böyle işlemeye devam edecek.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum