Çin, Onaydan Geçmeyen Oyunların Canlı Yayınlarını Da Yasakladı

Oynamak zaten yasaktı, artık izletmek de yasak

Çin video oyunları konusunda dünyanın en sıkı kurallara sahip olan ülkelerinin başında geliyor. Onay almayan oyunların ülkede satışından, çocukların online oyunlarda geçirdikleri sürelerin ciddi biçimde kısıtlanmasına varıncaya kadar çok çeşitli kurallar var uygulanan.

Mart ayında Çin hükümeti çocukların online oyun sürelerini kısıtlamakla kalmayıp buna canlı yayınları ve sosyal medyayı da dahil etme planını açıklamıştı. Bunun ilk örneği de artık yayına geçmiş durumda, Reuters'in haberine göre Ulusal Radyo ve Televizyon Kurulu (bir nevi Çin'in RTÜK'ü) Çin'in onayını almamış video oyunlarının canlı yayınlarını da yasaklamış durumda.

Yani eğer bir oyun Çin'de yayınlanmak için onay almadıysa o oyunun canlı yayını da yapılamayacak ve/veya izlenemeyecek. Hatta bu kadarla da sınırlı kalmıyor, Çin dışındaki oyun ve espor müsabakalarının yayınları da buna dahil. Oyun içeriklerinin Çin platformlarında kısıtlanmasına ek olarak yeni yönergeler canlı yayınlar konusunda da çeşitli önerilerde bulunuyor. "Trafik odaklı" davranışlardan uzak durulması ve izleyicilerle medeni ve sağlıklı bir online ortam kurulması isteniyor.

Çin'in bu kanunları koymasındaki amaç reşit olmayan çocuklar arasında yayılmaya başlandığı söylenen oyun ve online oyun bağımlılığının önüne geçebilmek.

Bu kanun konana kadar Çin'den yayın izni alamayan oyunlar Huya, Bilibili, DouYu gibi Çin platformlarında yayınlar ve reklamlarla oyuncuların karşısına çıkabiliyordu. Bunlardan birisi de henüz Çin'den onay alamayan Elden Ring, analist Daniel Ahmad da Elden Ring canlı yayınlarının oldukça popüler olduğunu belirtmişti. Popülerden kastımız da günlük ortalama 17 milyon seyirci, bu gerçekten de çok büyük bir sayı.

 

 

YORUMLAR
Atlas Estrella
18 Nisan 2022 13:02

Bağımlılık konusunda haklı olabilirler. Elden Ring'in başına bir oturunca 5 saat su gibi geçiyor.

Parolamı Unuttum