Civilization 6’da Görmek İstediğimiz Liderler

Liste uzun, bir yerden başlamak lazım…

Civilization serisi yıllardır bize türlü türlü medeniyeti yönetmek imkânı verdi. Serinin son oyununda da kallavi bir liste var ve ek paketlerle oyundaki lider & medeniyet sayısı artmaya devam ediyor. Peki bu liderler ve uygarlıklar arasında görmek istediğimiz başka isimler var mı? Neden olmasın ki, sonuçta oyunda yer verilebilecek onlarca lider var.

Biz de bir liste hazırlayalım, oyunda yer alsa güzel olurdu dediğimiz liderleri sıralayalım istedik. Sizin de aklınıza gelen isimler varsa, yorumlarınızı bekleriz:

Cao Cao (Çin)

Çin’de Han Hanedanlığı’nın çöküşü döneminde ön plana çıkan Cao Cao, Çin’i yönetimi altında birleştirmek konusunda epey mesafe kat etmişti -ta ki Kızıl Kayalar Muharebesi’ne kadar. (Bu arada bu muharebe, tarihin en büyük deniz savaşı olarak da kayıtlara geçmiştir) Sonrasında Üç Krallık Dönemi olarak anılacak dönemin ilk krallığının kurucusudur. Her ne kadar acımasızlığıyla nam salmış olsa da meşhur olduğu bir başka alan daha var: Şiirleri. Ayrıca kaligrafide ve dövüş sanatlarında da iyi olduğunu da not edelim. Böyle ilgi çekici bir karakterin de Civilization VI’da arz-ı endam etmemesi için bir gerekçe yok bence.

Marcus Aurelius (Roma)

Söz konusu Roma İmparatorluğu olunca akla gelebilecek çeşitli liderler var. Bu sefer tercihimi Marcus Aurelius’tan yana yapmış olayım. Kendisi hem “Beş İyi İmparator” (veya “Evlatlık İmapratorlar”) olarak anılan dönemin son üyesi hem de önemli bir filozof. Pax Romana (Roma Barışı)’nın da Aurelius’un ölümüyle son bulduğu kabul edilir. Sizce de Civilization’a böyle bir lider iyi gitmez mi?

II. Katerina (Rusya)

Serinin önceki oyunlarında da yer alan liderlerdendi -ki bunu fazlasıyla hak ettiği konusunda herhalde hemfikirizdir diye düşünüyorum. Sonuçta kocası henüz birkaç ay Çarlık yapmışken bir saray darbesiyle yönetimi ele geçirmiş, Rusya’yı 34 yıl boyunca yönetmiş ve bu süreçte İmparatorluğun sınırlarını muazzam bir şekilde genişletmeyi başarmış bir Çariçe olur kendileri. Rus tarihine damgasını vurmuş böyle bir lideri yeniden Civilization’da görmek isteriz, değil mi?

Sun Tzu (Çin)

Ünlü bir komutan, strateji ustası, filozof. Meşhur eseri “Savaşın Sanatı”, yalnızca yaşadığı dönemdeki savaşçılara veya kendi toplumuna yol göstermekle kalmadı, bugün halen dünyanın dört bir yanında askeri eğitimin bir parçası. Hatta bununla da kalmadı, askeri alandan ekonomiye, çalışma yaşamına uyarlanır hale geldi. Söz konusu bir strateji oyunu olunca, stratejinin kitabını yazmış bir ismin de oyunda yer alması gerektiğini düşünmek çok da anlamsız olmasa gerek :)

Buda (Hindistan)

Hindistan denildiği zaman akla gelen pek çok şey var elbette. Budizm de bunlardan birisi ve böyle etkili bir öğretinin lideri de haliyle tarihin en önemli liderleri arasında yerini alıyor. Buda’nın yaşadığı tarihler net olarak bilinmese de, binlerce yıl öncesinden dillendirdiği fikirler bugün halen pek çok insana yol gösteriyor. İnsanları nefretten, öfkeden arındırmayı; iyiyi, güzeli, sevgiyi hakim kılmayı hedefleyen felsefesiyle Buda, Civilization’da da savaştan ziyade fikirleriyle etkili olabilecek liderler arasında.

İmparator Meiji (Japonya)

Japonya denildiğinde akla gelen çeşitli liderler var elbette. Oda Nobunaga’yı bir önceki Civilization oyununda lider olarak görmüştük. Tokugawa Iyesu da şogunluk unvanını ailesinin uhdesine almış önemli bir isim ve önceki oyunlarda yerini alan Japon liderlerden. Bunları da tekrar oyunda görmek isterim tabii. Ama bir de geçmişe bir sünger çekip “Restorasyon Dönemi”ni başlatan bir isim var: İmparator Meiji. Japonya’yı 45 yıl yöneten Meiji, 265 yıl süren Tokugawa Şogunluğunu sonlandıran, Japonya’yı feodal yönetimden modern yönetime taşıyan lider olarak anılır. Bence Civilization VI’ya en çok yakışacak liderlerden.

Jeanne d'Arc (Fransa)

Serinin önceki oyunlarında yerini almış bir başka lider. Fransa’nın efsanevi savaşçısı Jeanne d’Arc, Yüz Yıl Savaşları’nda İngilizlere karşı direnişte gösterdiği kahramanlıkla Fransız tarihine adını yazdırmayı başarmış bir isim. Sadece Fransızlar için değil, farklı coğrafyalarda da direnişçilere ilham kaynağı olmayı başarmış bir isimden bahsediyoruz. Hal böyle olunca, Civilization’da Fransa için seçilebilir liderlerden birisi olarak kendisini görmek istememiz de gayet doğal.

William Wallace (İskoçya)

İngilizler dedik, direniş dedik, ister istemez aklımıza bir isim daha geliyor :) Cesur Yürek filminde “Freedom” nidasıyla hafızalarda yerini alan William Wallace, İskoç direnişinin en önemli sembollerinden birisi. İngilizlerin kendisine duyduğu nefret, idamında da idamı sonrasında yaptıklarında da kendini açıkça gösteriyor. İngiltere Kralı I. Edward’a karşı verdiği mücadeleyle İskoçların ulusal liderlerinden birisi haline gelmesinin yanında, kimilerince Robin Hood efsanesine de kaynak teşkil ettiği kabul ediliyor. Böyle sembolik bir ismin de Civilization’da yer almasını isteriz elbette.

Ragnar Lodbrok (Vikingler)

Vikingler dizisiyle artık ezbere bildiğimiz isimlerden birisi olan Ragnar Lodbrok (veya Lothbrok), adına destanlar yazdırmayı başarmış bir Viking efsanesi. İngiltere’ye düzenlediği seferlerle ordusunu zaferden zafere koşturmuş, yetmemiş Fransa’ya gözünü dikmiş, hatta oradan da öteleri düşünür, daha öteleri hedefler hale gelmiş bir lider. Klanlar halinde yaşayan ve birbirleriyle savaşıp duran Vikingleri bir bayrak altında toplayıp fetihten fethe koşan bir ulus haline getirdiğini göz önünde bulundurunca, Kuzeyliler için niye bu kadar önemli olduğunu anlamak zor olmasa gerek.  Bunun yanında Lagertha ve Aslaug gibi efsane iki savaşçının eşi, Kuzeyliler’in iki büyük lideri Ivar ile Björn’ün de babası, daha ne olsun :) Bütün bunları düşününce, Ragnar’ı Civilization’da görmek isteriz herhalde, öyle değil mi?

Emir Timur (Timur İmparatorluğu)

Tarihin en büyük liderlerinden birisi olduğuna hiç şüphe yok. Kimileri savaşlarda acımasız olduğundan dem vursa da büyük bir taktisyen, muzaffer bir kumandan, başarılı bir devlet adamı olduğunu söylemek, hakkını teslim etmek gerek. Kubilay Han’ın Doğu’da yaptığına benzer bir şeyi Orta ve Batı Asya’da yaparak “Timur Barışı” denilebilecek bir düzen kurmuştu. Bugün halen Orta Asya ülkelerinin en önemli liderlerinden birisi olarak görülmesi boşuna değil. Civilization VI’da yer almasını en çok istediğim isimlerden olduğunu söyleyebilirim.

Aslında belirtebileceğimiz liderler listesi epey uzun. Şimdilik bu kadarıyla yetinmiş olayım. Sizler de yorumlarınızla listenin devamına katkı sunabilirsiniz.

YORUMLAR
doksanlariozleyenadam
14 Mart 2021 17:12

dünya liderimiz yok mu? adam 20 yılı devirecek neredeyse batı hakkımızı yiyur gene.

Parolamı Unuttum