Civilization VI – Başlangıç İçin 5 Lider Önerisi

Dünyaya hükmedecek lider olmaya hazır mıyız?

Bugüne kadar en çok zaman harcadığım strateji serisi Civilization olabilir. Eminim sizlerin arasında da benim durumumda olan çok kişi vardır. Ama bir yandan da seriyle yeni yeni tanışmakta olanlar var malum. Hazır Epic Store geçtiğimiz haftalarda serinin son oyununu ücretsiz olarak vermişken yeni başlayacak olanlar için çorbada tuzumuz bulunsun dedik, oyundaki liderlerden bazılarını tanıtalım istedik.

Bu arada bu listedeki isimlerin ana oyunda bulunan liderler olduğunu, ek paketlerin dahil edilmediğini de hatırlatmış olayım. Ek paketlerde de gayet iyi, avantaj sağlayan liderler bulunuyor (Mansa Musa gibi). Elbette, bu liste herkes için genel geçer bir liste değil, sonuçta farklı oynanış tarzlarında farklı liderler öne çıkıyor. Ama biz yine yolu açmış, listeyi başlatmış olalım. Sizler de görüş ve önerilerinizle zenginleştirirsiniz, olmaz mı?

Trajan (Roma)

Oyuna ilk başlayanlar için en avantajlı lider Trajan olabilir; sonuçta bütün yollar Roma’ya çıkıyor :) Her şehrinizin ekstra bir bina ile başlaması (Antik Çağ’da bu ekstra bina Monument oluyor), yeni kurduğunuz veya fethettiğiniz şehrin otomatik olarak ticaret merkezine sahip olması, şehirler başkentinizin ticaret rotasının kapsamında ise aralarında otomatik olarak yolların inşa edilmesi gibi özellikler işleri sizin adınıza epey kolaylaştıran ve gayet avantajlı konuma ulaşmanızı sağlayan detaylar. Bunun sizin için tek dezavantajı, diğer liderlere geçiş yaptığınızda uyum sağlamakta biraz sorun yaşayabilmeniz.

Qin Shi Huang (Çin)

Çin neyiyle meşhur desem herhalde ilk cevabınız Çin Seddi olur. İşte oyunda da Çin’in en büyük avantajı ‘The Great Wall’ oluyor. Geçmiş oyunlarda herhangi bir ulusla yapabildiğiniz bir Dünya Harikası (Wonder) olarak yer alan Çin Seddi, artık sadece Çin’i seçtiğinizde yapabileceğiniz özel bir yapı haline gelmiş durumda. Peki nasıl bir avantaj sunuyor? Duvar; ekstra altın, kültür, turizm puanları sağlıyor. Ülke sınırlarını genişlettikçe duvarı da büyütüyor, böylece gittikçe daha fazla kaynak elde edebiliyorsunuz.

Çin’in avantajlı olduğu bir alan da doğal olarak savunma. Sonuçta koskoca set çekiyoruz, bi zahmet savunmamız da kuvvetli olsun, öyle değil mi :)

Teddy Roosevelt (Amerika)

Uzun soluklu bir oyun planlıyor ve belirli bir dönemden sonra liderliği ele almak istiyorsanız, Roosevelt bunun için en uygun liderlerden birisi. Özellikle oyunun ilerleyen safhalarında avantajlı bir konuma gelen Amerika, kendi topraklarında savunma bonusuna sahip, böylece gelen saldırıları başarılı bir şekilde savuşturabiliyor. Ayrıca, refah düzeyini de hızlıca yükseltme şansına sahip. Modern döneme gelindiğinde oyuna askeri yönden ağırlığını koymaya başlıyor. Amerika’nın avantajlı olduğu bir nokta her harita tipine uygun bir yapıda olması. Ayrıca kültür veya bilim alanında baskın gelip liderliğe uzanmak için de uygun bir tercih.

Gandhi (Hindistan)

Barışçıl yollardan gideyim, dünya güllük gülistanlık olsun tadında takılmak istiyorsanız, lideriniz Gandhi :) Oyunun 4 zafer yönteminden dini zafer için en uygun lider olsa gerek. Onlarla savaşa girmediğiniz sürece karşılaştığınız her bir medeniyet başına ek inanç bonusu kazandırması, size karşı saldırgan tutum içerisine giren ulusların fazladan zarar görmesi (üretimde azalma, şehirlerde huzursuzluk çıkması vs.) gibi avantajları var. Yani Gandhi işin içine girdiğinde, barışı ödüllendiren, savaşı cezalandıran bir durum söz konusu oluyor.

Ve tabii ki Tomris Hatun :)

Böyle bir liste hazırlayıp da İskitlerin büyük lideri Tomris Hatun’u dahil etmesek olmazdı, öyle değil mi :) Dünyayı güçlü yönetiminiz altında dize getirmek niyetindeyseniz, elinizdeki en iyi seçeneklerden birisi ‘Tomyris of Scythia’ olacak. Oyunun başlarında epey hızlıca atak yapabilmeniz, özellikle bu konuda iyi iş gören Saka Atlı Okçu birlikleri (bir birim ürettiğinizde iki birim gelmesi, diğer birliklere göre hareket ve saldırı avantajı sunması gibi özellikleriyle epey iyi bir birlik), askerlerinizin yaralanan düşman birliklerine daha fazla hasar vermesi, bir düşmanı alt ettiğinizde birliklerinizin belli bir sağlık puanının geri kazanması gibi özelliklerle Tomris Hatun’un orduları düşmanlarınıza diz çöktürmek için gayet uygun bir tercih oluyor.

Burada dikkat edilecek husus, medeniyetler çağ atladıkça ve teknolojik ilerleyiş işin içine girdikçe bu avantajlı konumu yitiriyor olması. Dolayısıyla, dünya lideri olmak için elinizi biraz daha çabuk tutmanız gerekiyor :) Bir de tabii deniz yoğun haritalarda çok da avantajlı olmuyor, zira esas birlikleri karada üstünlük sağlayan birlikler.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum