Cyberpunk 2077 - Şirket Savaşları

Night City'nin çehresini değiştiren savaşları öğrenelim

Night City, 2077 yılına gelindiğinde içerisinde birçok farklı çete, birçok farklı toplumdan insanın barındığı özgün bir şehir olarak karşımızda duruyor. Night City'nin bu görünümü geçmişinde yaşanan irili ufaklı birçok olayın sonucu aslında. Bu olaylar arasında belki de en büyükleri şirketler arası yaşanan savaşlar. Zaten birçok ülkeden büyük olan şirketlerin daha da büyüme arzusuyla kanun kural tanımaz, kontrolden çıkmış davranışlarının sonucunda yaşanan bu savaşlar sadece Night City'i değil, Cyberpunk evrenindeki diğer ülkeleri de derinden etkilemiş. Gelin bu savaşlara ve sonrasındaki duruma bakalım:

1. Şirket Savaşı

Şirket Savaşları'nı ilk başlatan bir teknoloji firması ile bir havayolu firması oldu. 2004 senesinde Eurobusiness Machine Corporation ile Orbital Air, borç batağında olan Transworld Airline'ı bünyelerine katmak isterken rekabeti farklı boyutlara taşıdı. Terroristler, netrunner'lar, dijital saldırılar derken 1,5 sene süren savaş sonunda Orbital Air savaşı kazanan şirket oldu.

2. Şirket Savaşı

İlk savaşın üzerinden 2 yıl geçtikten sonra şirketler artık çok daha korkusuz, gözüpek davranmaya başladı. En belirgin örneklerinden biri iki petrol şirketi Petrochem ile SovOil arasındaki küresel derecede hasara yol açacak savaştı. Birbiriyle çekişen bu iki firma aynı anda Güney Çin Denizi'nde petrol arama çalışmalarına başladı. Tatsızlaşan bu ortamda Petrochem'in platformlarından birisi bir gün havaya uçtu. Şirketin sahipleri suçu direkt SovOil'e attı. Onlar da bu durumu kabul etmediler pek tabii. Sözlü atışmalar eşliğinde devam eden haftalarda ikili arasındaki gerginlik dinmedi ve Petrochem de intikam niteliğinde SovOil'in bir platformunu patlattı. Bu noktadan sonra freni kopmuş araba misali iki taraf da birbirlerinin fabrikalarını umarsızca yok ettiler. Her iki şirket bombalamalar sonucu çok ağır hasarlar alsa da Petrochem, SovOil'in CEO'sunu ortadan kaldırmayı başardı ve savaşta önde gözüken taraf oldu. Ancak SovOil toparlanmasını bildi ve 2009'un Kasım'ına gelindiğinde savaşı kazanan taraf oldu.

Savaş boyunca patlatılan fabrikalar sonucu okyanuslara saçılan petroller diğer ülkelere de ulaşmış oldu. Bazı ülkeler yaşanabilecek konumda bile değildi artık. Haliyle bu durum ekonomiye de yansıdı ve büyük bir çöküş meydana geldi.

Her şey bittiğinde ise öğrenildi ki savaşın başlamasına sebep olan patlama aslında bir kazaymış ve SovOil'in bu hadisede hiç parmağı yokmuş.

3. Şirket Savaşı

Üçüncü savaş diğerlerine göre çok daha farklı bir şekilde ilerledi. Çünkü neredeyse tüm savaş internet üzerinden (The Net) yaşandı. Başrollerde ise bu kez iki finans şirketi, Meryl Asukaga & Finch ile The Rothstein Fund yer aldı. 2006 senesinde Ticaret Odası'na bağlı denetçilerin MA&F'i denetlerken Rothstein Fund adını kullanarak özel girişimcileri dolandırdığını ortaya çıkarması sonucu Rothstein Fund olayın aslını öğrenmek için netrunner'lar aracılığıyla MA&F sunucularına illegal bir şekilde erişir. MA&F bu hareket sonrası kendi netrunner'larıyla saldırıya geçer ve yaklaşık 6 ay süren bir siber savaş patlak verir.

İki tarafın da birbirlerinin sistemlerine ciddi zarar vererek hasarı arttığı savaş fiziksel hale büründü. Bir gün bile sürmeyen saha savaşı sonucu Rothstein Fund Cyberounk tarihinin tozlu raflarına kaldırıldı.

4. Şirket Savaşı

Tüm savaşlar arasındaki en büyük, en kanlı savaş iki megaşirket Militech ile Arasaka arasında yaşandı. Ancak hikaye ilk başta deniz teknojileri ve enerji şirketi OTEC ile Fransız şirket CINO arasında başladı. Finansal sıkıntıya giren denizaltı şirketi IHAG'i satın almak isteyen bu iki firma denizaltı teknolojilerinde rakibinin önüne geçmek istiyordu. Bu yüzden CINO çalışanı IHAG için resmi teklif yapamadan kaçırıldı. Ardından OTEC, büyük silah üreticisi Militech'i CINO'ya karşı saldırmak için kiraladı. CINO da bu hamleye cevap olarak Amerika'daki merkezi Night City'de olan Japon firması Arasaka'yı kendi tarafına çekti. Arasaka da Militech gibi megaşirketti ve Militech ile rekabet halindeydi.

Savaş ilk başta suikastler, netrunner saldırıları gibi görece pasif eylemler ile ilerledi. Ancak çok fazla vakit geçmeden kayış koptu ve iki büyük firma tüm güçleriyle birbirlerine saldırdılar. Bu saldırılar yapıldığında ise OTEC ile CINO kendi arasındaki meseleyi çoktan halletmişti.

Onbinlerce silahlı gücü olan iki taraf uzun süre yenişemedi. Tüm gezegende adamları olan ve herhangi bir ulaşım sorunu olmayan bu iki firma yenişemedikçe yıkım daha da arttı. Üstelik hiçbir millet de bu savaşı engelleyemiyordu. Night City bu yıkımdan en çok etkilenen şehirlerden biri oldu.

Keanu Reeves'in canlandırdığı ve oyunda da çokça göreceğimiz Johhny Silverhand de bu savaşa dahil oldu. Kendisi Arasaka'dan nefret ediyordu ve büyük bir grupla beraber Arasaka'nın Night City'deki binasını patlatmak üzere plan yaptılar. Eyleme de geçtiler ancak işler hiç istenildiği gibi olmadı. Nasıl olduğu bilinmeyen bir nükleer patlama gerçekleşti ve bir milyona yakın insan hayatını kaybetti. Night City tarihinin en trajik olayının sonuçları 2077 yılında da açıkça görülüyor. Şehrin havası belli oranda bir toksiğe sahip.

Nükleer patlamadan sonra Amerika devleti işin içine giriyor ve Militech'in kendi tarafına alarak Arasaka'yı ülkeden atmayı başarıyor ve savaşı 2025 yılında noktalamış oluyor.

2025 - 2077

Amerikan hükümeti, Arasaka'yı atmayı başardıktan sonra tüm kontrolü kendi elinde tutmak için harekete geçmeye başlıyor ve bağımsız eyaletleri tek çatı altında toplamak istiyor. Night City bu durumla hiç ilgilenmiyor, dolayısıyla devletten herhangi bir yardım da alamadan kendi kaderine terk ediliyor. İşte bu noktadan sonra Night City'de çeteler, illegal ve kirli işler alıp başını gidiyor. Bir zamanlar rüya proje olan Night City artık çöp kutusu muamelesi görmeye başlıyor.

Öte yandan Japon hükümeti, kendileri için çok önemli olan Arasaka'yı kolları altına alarak şirketin tekrar büyümesini sağlıyor. Arasaka yaklaşık on yıl sonra eski gücüne tekrar kavuşsa da Amerika topraklarına uzun süre giremiyor, ta ki Amerika hükümetinin bağımsız eyaletler ile açtığı savaşa kadar.

Amerika, uzun süre karışmadığı bağımsız eyaletleri artık ne olursa olsun kendi himayesi altına almaya karar verdikten sonra başta Night City (ve eyaleti Kuzey Kaliforniya) bu durumla hiç ilgilenmiyor. Amerika silahlarına davranmak üzereyken Night City 2069 senesinde Arasaka'dan yardım istiyor. Onlar da bu harika teklifi tabii ki reddetmiyorlar ve tekrardan Night City üzerinde konumlanmayı başarıyorlar. Olası bir savaş korkusuna kapılan devlet ise Night City ile şehrin bağımsızlığı üzerine anlaşıyor ve Night City 2077'lere bu şekilde varmış oluyor.

Bundan sonrasını hep beraber deneyimleyeceğiz artık :). Ama böyle detaylı, ince ince işlenmiş, kazdıkça devamlı bir şeyler çıkan evreni öğrendikçe insan oyun için sabırsızlanıyor cidden.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum