Donanım İnceleme - Acer Predator XB3 4K Oyuncu Monitörü

Oyunun yeni seviyesi

Piyasaya çok uzun süre önce girmiş olmalarına rağmen 4K monitörlere hiç ısınamamış ve almak isteyenlere de sürekli karşı çıkmıştım. Performans, ölçekleme, fiyat… bir dolu dez avantajla birlikte geliyordu yüksek çözünürlük. Ama ilk defa bir 4K monitor bana “galiba 4K’ya geçmenin vakti geldi” dedirtti.

Öncelikle şunu bir kenara koyalım, inanılmaz güzel bir tasarım, kullanışlı menüler, sağlam üretim kalitesi… bugüne dek incelediğimiz Acer monitörlerde sevdiğimiz, hayran kaldığımız her ne varsa 27” ebadındaki XB3’de de var. Hatta tasarım olarak önceki modelleri de geride bırakan, çok ince ve yırtıcı bir görünümü var Predator XB3’ün, ama onu diğer 4K monitörlerden ayıran asıl şey performansı.

Monitör performansı diğer donanımlardan biraz farklı. Çünkü bir yanda çözünürlük ve görüntü, diğer yanda ise tazeleme hızı var. Bu ikisini dengelemek çok da kolay değil çünkü bir yandan da panelin tepki süresi ve monitör ile bilgisayarınız arasındaki kablonun kapasitesi de işin içine giriyor. Bu yüzden de 4K monitörler düşük tazeleme ve tepki süreleri ile bizi üzüyordu. Ama Predator XB3 hem 4ms GTG tepki süresi, hem de 144Hz’e kadar çıkan tazeleme oranı ile tüm bu dez avantajları siliyor.

Standart çözünürlüğü 120Hz olan ürünü hız aşırtma ile 144Hz kullanabiliyorsunuz. Ancak bu performansı alabilmek için Display Port kullanmanız şart, çünkü 4K’da 144Hz tazeleme oranı HDMI’ı hayli aşıyor. Hem ekran kartına bindireceği yük hem de DP portu gereksinimi yüzünden, Predator XB3’ü dizüstü bilgisayarlarla kullandığınızda hakkını vermeniz zorlaşıyor. Daha çok üst seviye masaüstü sistemlere uygun bir monitör bu.

Predator XB3’ün diğer bir çarpıcı özelliği de HDR 400 desteklemesi. Yani HDR modunda 400cd/m2 parlaklığa çıkabiliyor ki bu da benim henüz başka oyuncu monitörlerinde görmediğim bir özellik. Bunların üzerine G-SYNC desteği, alt ve arka RGB aydınlatma, küçük de olsa stereo hoparlörler ekleyin. Yetmezmiş gibi kutunun içinden yan ve üstü kapatan ve ışığı kesmenizi sağlayan gölgelikler de geliyor. Bir monitöre daha da ne konabilir ben de bilmiyorum.

Acer öyle bir monitör yapmış ki “şu özellikte olsaymış keşke” diyemiyorsunuz. Üstelik tüm bu özelliklerle ve 27” ebatında, 8.000TL ila 10.000TL arası fiyatlara bulabiliyorsunuz. Haliyle de 4K şöyleymiş, böyleymiş demenin alemi de kalmıyor.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum