Donanım İnceleme - Aidata Warp Verge

Bilgisayarın en iyisi

Oyun bilgisayarları benim içimi yaralayan bir konu. Çok uzun yıllar kimsenin doğru düzgün eğilmediği, hizmet vermediği bir alandı. Oyuncular mutlaka kendi bilgisayarını toplamak zorundaydı. Ama bir anda patlama yapınca herkes oyun bilgisayarı üretir oldu, bu sefer de oyuncunun ihtiyacı ve ilgisi olmayan garip görünüş ve konfigürasyonlu ürünlerle doldu piyasa. Dizüstü sistemler yine iyiler, yerli-yabancı bir dolu düzgün alternatif var, ama masaüstü için iyi ve anlamlı bir sistem bulmak her zaman kolay değil.

Bütün bilgisayar üreticileri “oyuncuları yakalama” yarışına girmişken, oyun bilgisayarı işine uzak duran tek firma sanırım Aidata’ydı. Türkiye’nin ilk yerli sistem üreticisi ve benim doksanlardan beri tanıdığım bir firmadır. Bugün sevdiğimiz pek çok oyuncu markasını, mesela Asus’u, ülkemizde popülerleştirdi ama kendisi oyun bilgisayarı işine girmedi. Arada bir şeyler çıkardıysa da ben kaçırdım açıkçası.

Şimdi yeni bir alt marka Warp ile ilk oyun sistemlerini çıkarıyorlar ve biz de ilk modellerinden birini inceleyeceğiz. Bu bizim incelediğimiz Warp Verge modeli şu an ürettikleri en güçlü konfigürasyon. Bu model Ryzen 5 3600X işlemci ve RTX 3060 Ti ekran kartıyla daha çok orta-üst seviye arasında bir yere denk düşüyor. Ama bundan daha hesaplı altı konfigürasyonları daha var, hepsini www.warp.com.tr adresinde görebilirsiniz. Henüz süper bir modelleri yok.

Bu hoşuma gitti açıkçası, çünkü diğer yerli üreticilerin aksine, işe uçuk kaçık alınamayacak modellerle değil, gerçekten oyuncunun ihtiyacını karşılayacak anlamlı sistemlerle başlamışlar. Üstelik bütün modellerin test edilmiş dengeli konfigürasyonları var ve sistemleri kendi yaptıkları benchmark sonuçlarıyla listeliyorlar.

Dengeli bir konfigürasyon

Bizim incelediğimiz Verge modeli, Warp’un en pahalısı da olsa, tamamen fiyat/performans hedefliyor. Ryzen 5 3600X ve onun için ideal olan B450 çipset, artık hesaplı sayılabilecek bir işlemci/anakart ikilisi ama halen performans olarak pek çok oyuna rahat rahat yetiyorlar. Ben sistemi 1080p, 1440p ve 2160p çözünürlüklerde on farklı oyunda denedim. Yüksek ayarlar ve 1440p üzeri çözünürlükte hiçbir oyunda işlemci dar boğazıyla karşılaşmadım. Üstelik bana incelemeye gelen model Ryzen 5’in düz 3600 işlemcisini kullanıyordu. Eğer sadece oyun için bakıyorsanız Ryzen 5 3600’ün üzerindeki bir işlemcinin size zaten pek az faydası var.

İşin güzel yanı 1440p çözünürlükte, Warp Verge en zorlayan oyunları dahi 60 fps ortalamanın üzerinde oynatabiliyor. Mesela Assassin's Creed: Valhalla’da 62 fps, Cyberpunk 2077’deyse 70 fps ortalama kare oranı verdi. Yaptığım tüm testlerde ortalama 60 fps’in altına sadece 4K çözünürlüğe çıktığımda indi. Üstelik 4K’da da ayarlarla biraz oynadığınızda veya oyunun DLSS desteği varsa gayet oynanabilir sonuçlar alabiliyorsunuz. Ben bu sistemi daha çok 1440p çözünürlük için ideal görsem de 4K’ya giriş için de gayet iyi bir seviyede. YouTube kanalımızdaki detaylı inceleme videosunda benchmark sonuçlarını daha detaylı görebilirsiniz.

Özenle üretilmiş bir sistem

Warp Verge’ün tek güçlü yanı bu güçlü ve anlamlı konfigürasyon değil. Üretim kalitesi olarak da bugüne dek kullandığım pek çok oyuncu bilgisayarından farklı. Kasa ve bileşenler inanılmaz bir özenle monte edilmiş. Warp’un içine baktığınızda düzgün ve özenle üretilmiş bilgisayar nasıl olur görüyorsunuz. Kablolar oluklardan anakart plakasının arkasına gidip oradaki kanallardan geçiyor. Böylece kasa içinde hiçbir kablo kalabalığı görmüyorsunuz. Ön panel bağlantısı gibi ince kablolar ve küçük detaylar bile çok iyi gizlenmiş.

Ayrıca kullanılan fanlar ve yerleşimleri de gayet iyi. Kasanın ön tarafta led aydınlatmalı üç fanı var, bunlar havayı içeri doğru üflüyor, arkadaki tek fan ve ekran kartı da dışarı doğru. Böylece hem sağlıklı bir sirkülasyon, düzgün bir soğutma var içeride, hem de önden fazladan basılan hava sürekli alt, üst ve arka mazgallardan çıktığı için kasa daha az toz topluyor.

Beni en çok şaşırtan da ürünün paketlemesi oldu. Kasanın içinde InstaPak isminde değişik bir köpük koruma malzemesi var. Bir şekilde şişip kasanın içiyle aynı şekli almış. Böylece ürün size kargolanırken içerideki parçaları, özellikle de ekran kartını destekleyerek taşıma sırasında zarar görmemesini sağlıyor.

Sadede gelirsek, Aidata yerli sistem üreticileri arasında oyuncu markasına son giren, açıkçası biraz da geç kalmış bir marka. Diğer yandan bu işi o kadar anlayarak ve doğru adımlarla yapıyorlar ki, bugüne kadar neredeydiniz demek geliyor içimden. Eğer oyun için bir masaüstü sistem arıyorsanız Warp’un sitesine bir göz atın, fiyat performans için üretilmiş çok kaliteli sistemler bulacaksınız.

Video incelememizi de aşağıda izleyebilirsiniz:

YORUMLAR
yusufulas
21 Mart 2021 08:52

20.000 TL nasıl bir fiyat performans anlayışı bu?!

Feyling
20 Mart 2021 23:25

Dergide de okudum, donanımda fiyat/performans denilen naneyi özlemişim açıkcası.

Atlas Estrella
20 Mart 2021 21:01

Maşallah, şiir gibi kasa. Allah sahibine bağışlasın.

Parolamı Unuttum