Donanım İnceleme - ROG Zephyrus S GX531GV

Yine geldi gönlümün Zefirisi

Republic of Gamers’ın ince, yüksek performanslı ve süper üretim kalitesi ile göz alan Zephyrus serisi yeni modelleri ile karşımızda. İlk çıktığında hem üretim kalitesi hem de alt kapağı üzerinde yükselen mekanik havalandırma tasarımı ile gözümüzü almıştı. İlk incelememizde uzun uzun methiyeler döktüğümüzü çok iyi hatırlıyorum. Ama sonradan düşük konfigürasyonlu başka bir modelini de yadırgamıştık. Şimdi yeni RTX serisi ekran kartları ve tasarım gelişimleri ile tekrar karşımızda.

Zephyrus S’i elinize aldığınızda ilk olarak ekranın farkı gözünüze çarpıyor. ROG bu yeni seri ile ekranlara resmen lig atlatmış. Yeni IPS paneller hem renk ve parlaklık olarak daha güzel gözüküyor, hem de 144Hz tazeleme hızı ve 3ms tepki süresine sahip. Üstelik ekranın çerçevesi de incecik ve çok şık gözüküyor. Beni asıl şaşırtan bu sefer bu ince çerçeveye kaliteli bir mini webcam ve çift mikrofonu da sığdırmışlar. Webcam konusunda ROG’un çok üzerine gidiyorduk bu sefer on numara olmuş.


Elimizdeki model Intel i7-8750H işlemci, GeForce RTX 2060 6GB ekran kartı ve 16GB belleği olan ortanın üzerinde bir model. Bu konfigürasyon sayesinde oyunlarda oldukça sağlam performans sağlıyor. FullHD çözünürlük ve en yüksek ayarlarda Shadow of Tomb Raider’da 80fps, Farcry 5’de 93fps, AC Odyssey’de ise 55fps, Battlefield 5’de (RTX) 45fps performans aldık. Anlayacağınız bu sene ve önümüzdeki sene çıkacak oyunları rahat rahat Ultra ayarlarda oynatır, 2021’de bile High ayarında devam edersiniz. Ama FPS oyunlarında RTX’den uzak durmakta fayda var, çok o performansı veremiyor. Sistem LoL ve Fortnite gibi online oyunlarda ise tahmin edersiniz ki uçuyor.

Zephyrus S’in aynı zamanda RTX 2070 ve 2080 modelleri de var ancak bunlar Max-Q tasarımlı. Yani ısınma ve güç tüketimini azaltmak için yavaşlatılmış modeller. Bizim testlerimiz RTX 2060 6GB ile RTX 2070 8GB Max-Q’nün performansının hemen hemen aynı (farklı testlerde %3 - %5 arası fark var) olduğunu gösteriyor. Yani RTX 2060’lı modeli seçerek aslında aynı performansı daha ucuza alıyorsunuz. Ama bizdeki modeli incelerken oyunlarda ısınıp çok fazla fan gürültüsü yaptığını gözlemledik. Bunun bir sebebi de yeni tasarımda cihazın alt kapağın üzerinde eskisine göre gözle görülür derecede az yükselmesi olabilir. Denemediğim için çok da iddiada bulunmak istemiyorum, ama aynı çekirdeği daha düşük saat hızında çalıştırdığı için teoride RTX 2070’in daha sessiz ve serin çalışması gerekiyor. Yani buradaki seçim fiyat ile konfor arasında.

Hepsine hükmedecek bir port

Zephyrus S’in ilginç ve açıkçası benim en beğendiğim özelliği yan tarafındaki Type-C USB portu oldu. Diyeceksiniz canavar oyun bilgisayarında beğene beğene USB portu mu beğendin? Evet tek bir port olabilir bu ama yapabildiği dört süper şey var. Öncelikle bu Gen2 SuperSpeed+ bir port ve 10 Gbps veri transferi destekliyor. Yani en hızlı SSD’yi bile taksanız canavar gibi çalışır. İkincisi DisplayPort over Type-C bir port, yani ikinci monitörünüzü takabiliyorsunuz. Dahası Power Delivery özelliği var yani telefonunuzu hızlı şarj ediyor. Ayrıca PD sayesinde Zephyrus S’inizi ayrı satılan 65 Watt’lık çok daha küçük bir adaptör ile kullanabiliyorsunuz. Verdiği güç oyun oynamaya yeterli değil ama okula, işe giderken ağır adaptör taşımak yerine aynı Ultrabook’larınki gibi küçük bir adaptör ile işinizi görüyorsunuz. Bunların hepsini tek bir port yapıyor. Diyeceksiniz, ama bu Thunderbolt, ama değil tam ismi “USB 3.1 Gen 2 SuperSpeed+ with DisplayPort over Type-C with USB Power Delivery”. Evet bu USB işinin cılkı çıktı cidden.

Tasarım olarak Zephyrus S ilk modeli takip ediyor, yani klavye alt kısmın önünde touchpad ise onun sağ tarafında. Başta yadırgayıp kullanmakta zorlandığım bir tasarımdı bu ama bu incelemede gayet de alıştığımı ve rahat rahat kullandığımı fark ettim. Ayrıca tek bir tuşla touch-pad ile numpad arasında geçiş yapmak da çok havalı. Halen klasik klavye ve touchpad yerleşimi olan modelleri var Zephyrus S’in ama onlarda webcam bulunmuyor. Bizim incelediğimiz modelin tek eksiği ise Ethernet portu, ama buna karşılık çok uzun isimli olan dahil toplam 5 USB portu olduğundan rahat rahat her şeyinizi takabiliyorsunuz. Ayrıca üzerindeki çift 2W’lık hoparlörün gayet iyi iş çıkardığını not edelim.

Bizim incelediğimiz model 512GB’lık yüksek performanslı M2 SSD ile geliyor ve fiyatı kurla birlikte 14.000TL’ye kadar düştü. Ucuz değil ama özelliklerine göre bence gayet makul bir fiyat. Sonuçta bu fiyata ROG kalitesi ve Zephyrus tasarımı alıyorsunuz. Ve ROG bence bu sefer ROG tasarımını tam olması gereken yere oturtmuş.

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum