Donanım İnceleme - XPG Spectrix S40G

Hızlı yetmediyse renklisini verelim

Şu dönemde bilgisayar oyuncusu olmanın en keyifli yanı SSD’lerin geldiği nokta olsa gerek. Bundan on sene önce tuğla disklere nasıl gözümüz gibi baktığımızı, Raptor’lar 10.000 RPM diye nasıl iç geçirdiğimizi hatırlayan var mı? Hem de tek plakada 37GB kapasite, vay vay vay.

Şimdi sakız paketinden küçük bir SSD’yi tutuyorum elimde, 1 ila 4 TB arası kapasite, üstelik 30 kat hızlı, bir de utanmamışlar her yerini RGB’yle süslemişler. Eğer SSD teknolojisinin geliştiği hızda arabalar da gelişse bugün Esenler’den Mars’a dolmuş çalışıyordu.

XPG Spectrix S40G modeli, PCIe Gen3x4 destekli bir M.2 NVME SSD. Teknik özellikler olarak da XPG’nin diğer PCIe 3 modelleriyle, mesela S11’le hemen hemen aynı. 3500MB/s okuma ve 3000MB/s yazma hızına sahip. Aradaki en büyük fark S40G’nin pasif soğutma yerine RGB aydınlatmaya sahip olması. Yani burada sizin tercihiniz ortaya çıkıyor, SSD’nizin üzerinde soğutma olsun, daha serin çalışsın mı istersiniz, yoksa led olsun daha havalı gözüksün mü? Yoksa RGB olduğu için bir fiyat dezavantajı yok.

Burada da SSD için soğutma şart mı sorusu akla geliyor. Aslında değil, çünkü SSD’ler düşük saat hızında çalışan ve kendilerine zarar verecek kadar ısınmayan parçalar. Yani soğutmasanız, üzerine led koyup ısıtsanız da sıkıntı yok. Spectrix S40G’nin tasarımına bakınca açıkçası çok şık da gözüküyor. Ama bir yandan da prensip olarak bütün bileşenleri elden geldiğince serin çalıştırmak sistem sağlığı ve ömrünü uzatır. Karar size kalmış.

Aslında Spextrix S40G’nin kapasitesi 4TB’a kadar çıkıyor ama bizim piyasada en çok 2TB olanını gördüm o da 2.400TL’den satılıyordu. 1TB’lık modeli 1.530TL, 512GB’lık modeli de 819TL. Bu kadar yüksek performanslı ve bu kadar şık bir SSD için gayet iyi fiyatlar.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum