Doom Eternal'a Eklenen Hile Önleme Sistemi Oyuncuları Kızdırdı

İnceleme bombardımanına buyurun

Doom Eternal bu senenin en başarılı oyunlarından biri olmuştu ve bu başarısı kendisini Steam'deki incelemelerde de gösteriyordu. Bundan birkaç gün öncesine kadar oyunun olumlu inceleme sayısı 45 binin üzerindeydi ve bunun da genel incelemelere oranı bir hayli yüksekti. Ancak ne olduysa Bethesda, oyuna kernel seviyesinde hile önleme yazılımı yerleştirince oldu. Üç gün içerisinde oyuna 4600'ün üzerinde olumsuz inceleme yağdı ve bu bombardıman devam ediyor. Oyuncular tepkili ve oyuncular haklı.

Doom Eternal'a gelecek olan ilk yamanın, Denuvo'nun yaratıcılarının yeni ürünü Denuvo Anti-Cheat'i oyuna ekleyeceğini kimse tahmin edememişti. Denuvo yazılımının eklenmesi sonrası sadece Steam'de değil, Reddit ve diğer forumlarda da oyunun performansının düştüğünden, bazı durumlarda oyunun oynanamaz hale geldiğinden bahseden yorumları görmek mümkün.

Benzer bir tepki Riot Games'in Valorant'a eklediği Vanguard hile önleme yazılımı için gösterilmişti. Çünkü kernel seviyesinde çalışan bu yazılımlar oyunu çalıştırdığınızda değil, Windows'u yüklediğinizde devreye giriyor ve işlerini yapmaya başlıyorlar. Kernel seviyesinde çalışan bu programlardaki en ufak bir açık bile aslında sisteminiz açısından ciddi sorunlar doğurabilir.

Bu yazılımların kernel seviyesinde çalışan kısmı, bilgisayarınız hakkında veri toplamıyor ama diğer sürücüleri sürekli göz altında tutarak eğer hile yapılabilecek bir açığa veya özelliğe sahipse onların çalışmasını engelliyor. Örneğin Vanguard'ın bazı CPU sıcaklık ölçme programlarını engellediği biliniyor (örneğin Core Temp), Vanguard bu sürücüde güvenlik açığı olduğunu ve bu açığın oyunda hile yapmaya olanak sağlayabileceğini düşündüğü için programın çalışmasına izin vermiyor.

Açıkçası ben Windows'la birlikte başlamayı zorunlu kılan herhangi bir güvenlik sistemine sahip bir oyunu bilgisayarıma kurmam ama herkesin kendi tercihi tabii.

YORUMLAR
Ghost AssassiN
18 Mayıs 2020 23:02

Bu Bethesda'nın içinde devamlı kendi tapuğuna sıkma sevdalısı bir yönetici var ama kim acaba? CEO'su falandır herhalde.

zikinu
18 Mayıs 2020 18:56

Ama oha Bethesda. Zaten kırk yılın başında düzgün bir şey yapıyorsun onun da içine et, çok güzel. İlk defa doğru bir olumsuz inceleme bombardımanı gördüm.

Parolamı Unuttum