DOS Oyunlarını Oynamak Artık Çok Daha Kolay: DOSBox Pure

Nostalji sevenlere

Güncel bilgisayarlarımızda DOS oyunu oynamak için güzel bir seçeneğimiz vardı aslında, DOSBox bu işi yıllardır yapıyor ve işini de gayet güzel biçimde yerine getiriyordu. Ancak hayatı kolaylaştıran bazı özelliklerden de yoksundu ve ince ayar yapmaya kalkarsanız kendinizi zorlu ayarların arasında bulabiliyordunuz.

Tabii zamanında DOS kullanmış olan, tecrübeli kullanıcılar için o 'karışık' görünen ayarlar bile aslında hiçbir şey :) Zamanında ses kartı tanıtmak, sürücü yüklemek vs için nasıl da uğraşırdık.

RetroArch/Libretro için hazırlanan DOSBox Pure ise her şeyi bir o kadar kolay hale getiriyor ve DOS oyunlarınızı bir konsol emülatörü kolaylığında çalıştırıp oynamanızı sağlıyor.

Oyunları doğrudan .zip dosyaları içinden çalıştırabilme, seçtiğiniz donanım konfigürasyonlarına göre performans ayarlarını otomatikleştirebilme, kontrolcüyle klavye komutu girebilme, anlık kayıt ve geri sarım yapabilme, Cheat Engine benzeri programı sayesinde oyun adreslerine müdahale ederek hile yapabilme gibi özellikleri tek potada toplayan, gerçekten de nefis bir çalışma olmuş.

Geçtiğimiz ay duyurulan DOSBox Pure, artık herkese açık halde sunulmuş durumda. GitHub sayfasındaki yönlendirmeleri kullanarak kolayca kurabilir ve nostalji olsun diye eski DOS oyunlarını sıkıntısız biçimde oynayabilirsiniz.

DOS oyunlarını nereden bulacağım diyorsanız bunun için çok sayıda Abandonware sitesi mevcut. Tabii dilerseniz ExoDOS gibi komple arşivleri de indirebilirsiniz, mesela ExoDOS'un içinde 7200 oyun bulunan 0.5 versiyonu sadece 562 GB'çık.

 

 

YORUMLAR
Feyling
23 Aralık 2020 17:31

Darısı Amiga emülasyonunun başına. Ben şahsen beceremiyorum. WinUAE çok karışık :/

Decypher
Feyling
24 Aralık 2020 12:40

O zaman sana FS-UAE tavsiye ediyorum Feyling :) GameBase Amiga da harikadır ama ben en çok FS'yi kullanıyorum.

Decypher
Decypher
25 Aralık 2020 20:36

Bunda zerre ayar yapmana gerek kalmıyor, ama yapmak istersen de en ince ayara kadar her şeyi yapabiliyorsun :) Sahip olduğun Gamebase, TOSEC, WHDLoad vs arşivlerini tarayıp en uygun versiyonu çalıştırıyor. Bence üşeniyorsun sen :D

Feyling
Decypher
24 Aralık 2020 19:39

Teşekkürler abi. Başkası da bunu önerdi ama bana bu da karışık geldi. Hayır 20 yıldır emülasyon kullanıyorum, neden Amiga'da kitleniyorum üşeniyorum mu nedir bilmiyorum. İkisine de bakıcam :D


Parolamı Unuttum