Dünden Bugüne PES Kapak Yıldızları

İçerisi gerçekten Şampiyonlar Ligi gibi

O kadar uzun süredir futbol oyunları oynuyoruz ki bir noktadan sonra gerçek maçlar da elimize joyistik alıp içimizden beki savunma arkasına kaçırmak geliyor. Yakın dönemin futbol oyunlarında FIFA önde olabilir ama özellikle ülkemizde çok büyük bir PES geçmişi var. Hele ki modlanmaya bu kadar uygun bir oyun olunca PES üzerinden yapılan hayali kadrolarla oynamanın keyfi hala paha biçilemez. Daha önceleri Wining Eleven adıyla çıkan ve 1999 yılında önce ISS (International Superstar Soccer) ve sonra PES (Pro Evolution Soccer) olarak serüven devam ediyor. PES ile WE aynı dönem çıkmaya devam ederken WE işin Japonya tarafında PES ise batı dünyasında hayatına devam ediyor.

Listeyi yaparken başlangıcı Wining Eleven 7 yani PES 3 olarak aldık. Çünkü PES 1 (ISS) ve PES 2'de kapakta futbol yıldızları yer almıyordu. Hazırsanız hem futbol tarihinde hem de oyun tarihinde eğlenceli bir yolculuğa çıkalım.

PES 3 - Pierluigi Collina

Kapak yıldızı denilince akla hemen futbolcuların gelmesi normal. Lakin Konami PES 3 için çok daha özel bir ismi kapağına taşımıştı. Ülkemizde "uğurlu hakem" olarak da bilinen Pierluigi Collina ile birlikte belki de son kez bir hakem tek başına futbol oyunu kapağında yer almış oldu.

PES 4 - Thierry Henry & Francesco Totti & Pierluigi Collina

PES 3'ün ardından Collina yeniden kapaktaki yerini korurken artık sahneye futbolun esas oğlanları çıkmaya başlıyordu. Roma'nın Bandeira'sı Totti ve Arsenal'in büyük yıldızı Thierry Henry ile Konami oyuncuları kendine çekmeye devam ediyordu. Totti'li İtalya ve Henry'li Fransa arasında yapılan maçlar ise oyunun en keyifli mücadelelerindendi. 

PES 5 - John Terry & Thierry Henry

Abramoviç sonrası eski popülerliğini daha da katlayan Chelsea'nin emektar kaptanı John Terry yeni oyunda Londra Derbilerindeki rakibi Henry ile karşı karşıya geliyor. Her ne kadar PES 5'te Chelsea kadrosu daha üstün gözükse de Pires-Henry-Ljungberg üçlüsüyle Arsenal de hiç yamana atılacak bir takım değildi. 

PES 6 - Adriano & John Terry

Inter'i almanın yasak olduğu, Adriano gören her kalecinin toptan kaçtığı benim de favorim olan PES 6'ya geldik. 99 Şut Gücü özelliğiyle bir şutu sayesinde zaman ve mekanı bükebilen Adriano ile birlikte kapak yıldızlarından korkmayı öğrendik. Her ne kadar kariyeri PES 6 performansı kadar parlak olmasa da bugün Adriano isminin sıkça anılmasında bu kapağın payı epey büyüktür. 

PES 2008 - Michael Owen & Cristiano Ronaldo

Akıllara hemen PES 7 nerede sorusu gelebilir. ISS'nin 2001 yılında PES'e geçmesiyle birlikte PES'in başlangıç tarihini 2001 aldığımız için böyle bir karışıklık meydana gelmişti. Neyse ki 2008 yılında Konami daha net bir sisteme geçti. Liverpool yıllarında tozu dumana katan Owen'ı Newcastle formasıyla ilk ve son kez kapakta görsek de Cristiano Ronaldo için yeni bir macera başlıyordu. 

PES 2009 - Lionel Messi

Sağ çaprazdan kaleye sokulup uzak direğe şık bir plase atmanın büyük haz verdiği PES 2009'da bunu en iyi yapan da şüphesiz Messi idi. Kare + X yani "vururmuş gibi yapma" hareketinin zirveye çıktığı PES 2009'u bugün bile hala bolca oynayan insan görebilirsiniz. PES 2008'deki "kornerden gol atma" hatasının giderilmesiyle birlikte döneminin en eğlenceli futbol oyunuydu.

PES 2010 Lionel Messi & Fernando Torres

Atletico Madrid kaptanıyken pazubandı altında Liverpool'un simge sözü "You'll Never Walk Alone" yazacak kadar koyu bir Merseyside Red taraftarı olan Fernando Torres hayalindeki kırmızı forma ile birlikte ilk kez PES kapağına çıkıyordu. Lionel Messi her geçen gün daha büyük bir fenomen haline gelirken Premier Lig'in yükselen değeri Torres kendisine kapakta eşlik ediyordu. 

PES 2011 - Lionel Messi

Konami'ye bu kez bir Messi yetmemiş olacak ki kapağa ikisi silüet olmak üzere üç Messi koymuşlardı. Seri çalımlarla rakiplerin sinirini bozarken durdurulamaz şutlarla kalecileri çaresiz bırakmak şüphesiz PES 11'de de Messi'nin en sevdiği aktiviteydi. Şampiyonlar Ligi almak istiyorsanız önünüzde epik bir boss dövüşü gibi o efsanevi Barcelona kadrosu olacaktı. Otobüsü çekip Messi'yi tutmakta fayda var.

PES 2012 - Cristiano Ronaldo

Dört yıllık bir aradan sonra bu kez Real Madrid formasıyla dünyanın en popüler spor ikonlarından birisi olan C. Ronaldo yeniden PES kapağında karşımıza çıktı. Henüz "La Decima" yani Real Madrid'in 10. Şampiyonlar Ligi zaferine ulaşamamış olsa da Ronaldo hem futbolun hem de Şampiyonlar Ligi'nin en ikonik iki yüzünden birisiydi. Messi'nin ardından PES kapağına gelmesi ise o dönem büyük tartışmalara yol açmıştı.

PES 2013 - Cristiano Ronaldo

PES 6'dan sonra ülkemizde en sevilen PES oyunu olan PES 13'te yine Cristiano Ronaldo başrolde yer alıyordu. Real Madrid formasının detayları altın sarıdan eflatuna kayarken Ronaldo'da zirvedeki yerini koruyordu. Benzema ile ileri uçta yer aldığı Real Madrid maçlarında atılan her ara pas şüphesiz çoğu oyuncunun korkulu rüyasıydı. 

PES 2014 - Şampiyonlar Ligi

Bu sefer futbolun yıldızlarından ziyade en büyük yıldızların sahnesi olan Şampiyonlar Ligi'ni tek başına kapağına taşıyan PES farklı bir yola gitmişti. Her ne kadar oyun güç kaybetmeye başlasa da Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi lisansları halen çok önemli bir faktördü ve Konami bunu göstermekte son derece haklıydı. 

PES 2015 - Mario Götze

2014 Dünya Kupası finalinin tek golünü atan Mario Götze kendisini bir anda PES kapağında bulmuştu. 2013 yazında Bayern Münih'e yıldız transferi olarak gelen Götze'nin oyunda yapabilecekleri biraz kısıtlıydı ama Robben-Ribbery ikilisini kanatlarda barındıran Bayern oyuncuları sağlı sollu ataklarla hepimize çok zorlu anlar yaşatyordu. 

PES 2016 - Neymar

Adriano'nun ardından ilk defa bir Brezilyalı futbolcu PES kapağında kendisine yer buluyordu. Santos'ta yaptığı sansasyonel çıkış ile birlikte dünya futboluna bambaşka bir renk katan Neymar ile oyunda da epey değişik hareketler yapabiliyorduk. MSN yani Messi-Neymar-Suarez üçlüsü bir başka boss dövüşü olarak kariyer seven oyuncuların karşısında dikiliyordu. 

PES 2017 - Neymar & Messi & Suarez & Rakitic & Pique 

Barcelona ile iyi ilişkilerini devam ettiren Konami bu kez hem Barça'nın mabedi Camp Nou'yu hem de takmın yıldızlarını kapağa taşıyordu. Dünya genelindeki Real Madrid taraftarı sayısını düşününce bu hareketin epey tepki çekmesi normaldi. Konami-Barcelona ilişkisi giderek güçlenirken Barcelona kadrosu da oyundaki en zor rakip olmayı sürdürüyordu. Lakin bence hala Castolo-Huylens ikilisi daha iyiydi. 

PES 2018 - Luis Suarez

Eh, kapakta Messi'yi gördük, Neymar'ı gördük sıra üçlünün ileri ucunda oynayan Suarez'e gelmişti. Rakibi ısırdığı kadar topu da ısıran Suarez'in ölümcül şutları oyunda da kendisini belli ediyordu. Ezeli rakip Real Madrid Avrupa'yı kasıp, kavurmaya devam ederken PES 18'de Barcelona fırtınası esmeye devam ediyordu. 

PES 2019 - Philippe Coutinho

Barcelona'nın astronomik (Gökmen Özdenak'ın dediği değil ama) bir bonservis bedeliyle Liverpool'dan transfer ettiği Philippe Coutinho'nun gerçek hayattaki en büyük alametifarikalarından birisi ceza sahası dışından çektiği şutlarıydı. Oyunda da bu özelliklerini sıkça gördüğümüz Coutinho bir Adriano olmasa da topu kaleye sokma konusunda epey meziyetliydi. 

PES 2020 - Serge Gnabry & Lionel Messi & Miralem Pjanic & Scott McTominay

Lisans konusunda büyük bir atılım yapan Konami Bayern Münih, Manchester United ve Juventus ile yaptığı anlaşmalarıı taçlandırarak kapağa bu dört takımdan birer oyuncu taşıyordu. Herkes Juventus forması altında Ronaldo'yu beklerken orta sahanın bel kemiği Pjanic gelirken en büyük sürprizi United'ın genç yıldızı Scott McTominay yapmıştı. "Messi ile aynı kapakta yer almak büyük onur" diyerek yaşadığı şaşkınlık dolu mutluluğu dile getiren McTominay'in önünde çok parlak bir kariyer duruyor.

PES 2021 - Alphonso Davies - Lionel Messi - Cristiano Ronaldo - Marcus Rashford 

2021 yılı için ayrı bir oyun yayınlamayan Konami bir güncelleştirmeyle 2021 yılına giriş yapmıştı. Geçtiğimiz yılın dört takımı aynen korunurken Messi harici kapak yıldızları değişmişti. Ofansif sol bek olarak genç yaşında dünyayı büyüleyen Kanadalı sol bek Davies, Juventus'un en büyük yıldızı C. Ronaldo ve United'ın altyapısının fantastik yıldızlarından Rashford bu güncellemeye renk katmışlardı. 

Bu kapakların bölgeden bölgeye değiştiğini hatırlatmakta fayda var. Örneğin Japonya sürümlerinde Keisuke Honda'yı da kapaklarda görmek mümkündü. Son anlaşmayla birlikte PES 2021 güncelleştirmesi dahil olmak üzere artık PES'in yeni yüzüNeymar olacak. Kendisini 2017 yılından beri kapaklarda göremiyorduk. Her ne kadar artık takımlara özel sürümler çıkaran PES'i kutulu alan oyuncu sayısı azalsa da bir futbolcu için oyun kapağına girmek çok güzel bir his olsa gerek. Neyse ki futbol oyunlarında Madden laneti gibi kariyer bitiren olaylar gerçekleşmiyor. Lakin Barcelona'nın 2015 yılından beri Şampiyonlar Ligi kazanamadığını hatırlatmakta fayda var.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum