Dune'un Yönetmeni Denis Villenueve, HBO Max Kararına Büyük Tepki Gösterdi

WB'nin tüm yönetmenleri birleşin!

Sinema sektörü adına gerçekten tarihi bir dönemin içerisindeyiz. Eğlence sektörünün en büyük ayaklarından birisi olan sinema endüstrisi bir eşiğin arifesinde. 2021 yılı içerisinde vizyona girecek tüm filmlerini aynı anda yayın servisi HBO Max'tan de yayınlayacağını açıklayan Warner Bros. bu dönemi başlatmış oldu. Tabii ki bu sektörün içerisinde sadece film şirketleri yer almıyor. Yönetmenler, oyuncular, yapımcılar ve daha nice paydaşıyla devasa bir endüstri şu an bu kararın yankılarını konuşuyor. Bu olayla ilgili belki de en büyük tepki Dune filminin yönetmeni Denis Villenueve'den geldi.

Villenueve'nin filmi de diğer pek çok film gibi vizyon ile aynı zamanda HBO Max'ten yayınlanacak. Bu durum izleyiciler için kulağa oldukça rahat gelse de filmde emeği geçen insanlar haksızlığa uğradıklarını düşünüyorlar. Variety'e konuşan Villenueve, "Dune sinema ve onun izleyicileri içindi. AT&T kendini Wall Street'te kurtarmanın peşinde. HBO Max'in çıkışındaki başarısızlığı Warner Bros'un tüm 2021 yılı planlarını feda etmek zorunda kaldı. WB bir anda film yapımcılarının mirasını bıraktığı bir ev olmaktan çıkıp tamamen göz ardı edilen bir dönemin başlatıcısı oldu. Warner Bros artık bizimle aynı takımda değil." diyerek ciddi bir tepki verdi.

Denis Usta ayrıca 2021 yılının Ekim aynıda vizyona girecek filme kadar aşının yaygın hale geleceğini ve virüsü geride bırakabileceğimizi bildikleri halde böyle bir yol izlenmesine de epey kızmış. "Hayatımda yaptığım en iyi film Dune'du. Ben ve ekibim üç yılı aşkın bir süre boyunca eşsiz bir sinema deneyimi için çalıştık. Bizim filmimizin mesajının anlaşılması için sinemada izlenmesi gerekiyor. Burada belki kendi adıma konuşuyorum ama diğer on altı film yapımcısının da yanında duruyorum. Çünkü hepimiz aynı kaderi paylaşıyoruz. Lütfen filmleri yaratan sanatçılar, yanınızda olduğumu bilin!" diyerek belki de AT&T'ye karşı ilk ayaklanmanın fitilini de ateşlemiş olabilir. 

Açıklamasını "Çok yaşa salon sineması!" vurgusuyla tamamlayan Denis Villenueve'nin dedikleri muhtemelen çok sayıda yönetmenden de destek alacaktır. Ancak bu işin "sanat" kısmı şirketler için ne yazık ki hiçbir şey ifade etmiyor. Tıpkı çok fazla oyun şirketinin izlediği politikalarda gördüğümüz gibi tek umursanan şey orta ve uzun vadede yapımların getirdiği gelir miktarı. Tabii ki ticari kaygısı olan devasa şirketler için bu anlaşılabilir bir durum. Lakin bu kadar basite indirgenmiş bir ortamda basmakalıp, tutmuş yapımların dışına çıkıp özgün işler yapmayı deneyecek sanatçı sayısı da giderek azalacaktır. Bakalım özellikle 2021 yılı sonrasında sinemalar ve şirketler arasındaki bu çatışmada kimler, hangi tarafta yer alacak...

YORUMLAR
ocelot1789
14 Aralık 2020 14:57

Tenet filmi (WB'nin kesin gişe diye baktığı başka bir yapımı) 50 milyon küsür yapmış domestic gelirler içinde. 90-100 arası bir üyelik geliri bekliyorlarmış bir aylık, Dune çıkış tarihinin olduğu ayla ilgili. Öyle bir hesap var. Normal bir dönemde tabii sinema daha iyi bir tecrübe fakat WB Nolan filmiyle bile istediğini alamadı sinemada ki Dune gibi 30-40 yıldır adı anılmayan ve ismi o kadar da halk arasında geçmeyen bir yönetmenin filmi sinemada daha da çakacaktır. 

Parolamı Unuttum