Elon Musk'tan Çılgın Bir Proje Daha: Roketle Kıtalar Arası Seyahat

İstanbul - Ankara arası kaç dakika acaba?

Dünyanın böyle yenilikçi, cesur, ve vizyoner adamlara ihtiyacı var işte. Adam yemiyor, içmiyor; teknolojinin sınırlarını ne kadar zorlayabilirim ve bunu insanların iyiliği için nasıl kullanabilirim diye düşünüyor olmalı. Çağımızın dahi çocuğu Elon Musk'tan bahsediyorum tabi ki.

Elon Musk Avustralya'da bu yıl 68. düzenlenen Uluslararası Uzay Yolculuğu Kongresinde yaptığı konuşmada gerçek anlamda sürpriz diyebileceğimiz bir fikir attı ortaya. "Normalde güneş sisteminde seyahat etmek üzere inşa edilmiş bir roketle Dünya'daki seyahatlerde devrim yaratabiliriz" dedi. Musk'ın bahsettiği roket BFR, SpaceX'in bu yılın sonuna doğru fırlatacağı Falcon Heavy'den sonra sıradaki roketi. Açılımını da isterseniz tahmin edebilirsiniz, Big ile başlayıp Rocket ile bittiğini söylesem yeterli olur herhalde.

BFR'nin önceki roketlerden şöyle bir farkı var; bu roket tamamen yeniden kullanılabilir şekilde üretilecek ve uzayda yakıt ikmali yapabilecek. Zaten roketin asıl amacı önce aya iniş yapmak, sonra da 2022 yılında Mars uçuşlarına başlamak. BFR'nin ayda Ay Üssü Alfa'nın temellerinin atılmasına büyük katkıda bulunması bekleniyor.

Ama görünüşe göre Musk'ın hayalleri yalnızca uzay yolculuklarıyla sınırlı değil, çünkü saatte yaklaşık 30,000 km hıza ulaşabilen (sıfırları doğru okudunuz) bu roket sayesinde Dünya'da istediğimiz yere bir saatten kısa sürede ulaşabileceğimizi söylüyor kendisi. Hatta "Dünya'dan Dünya'ya" bu yolculukların büyük kısmının yarım saatten kısa süreceğini ve koltuk başına maliyetin de neredeyse uçaklardaki tam ücretli biletlere yakın olacağını iddia ediyor.

BFR projesinde ulaşım deniz üzerindeki platformlardan kalkış yapan roketler yoluyla sağlanacak: roket fırlatıldıktan sonra ateşleyici ve kapsül birbirinden ayrılıyor ve kapsül hedefine doğru yola çıkıyor. Şimdi bu roketin ulaştığı hızı düşünürsek yayınlanan videoda da görüldüğü gibi normalde 15 saat civarı süren New York - Şangay seferi 39 dakikaya düşecek demektir. Bu roketin ilk yolcularının korkudan bayağı bir ter dökeceklerini tahmin edebiliyorum, ama manzaraya falan değer herhalde. Şu projenin gerçekten hayata geçtiğini gördüğümüz gün çok önemli bir gün olacak, buraya da not düşmüş olayım.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum