En Değerli 5 Pokemon Kartı!

Gotta buy'em all!

Günümüzde “oyun kartları” artık sadece oyun oynamak için kullanılmıyor. Evet, hala aramızda Magic oynayanlar olduğunu çok iyi biliyorum ama siz de benim ne demek istediğimi anlıyorsunuz diye düşünüyorum. Bu kartlar artık oldukça pahalı hobiler haline geldi ve fiyatlar dudakları uçuklatıyor.

Ben de bugün ufak bir araştırma yaparak Pokemon tarihinin en pahalı 5 kartını sizler için listelemek istedim. Aslında Pokemon bu işin görünen yüzü zira dünyaca ünlü müzayede şirketi Sothebys’in sitesinde, akıl almaz fiyatlara satılan futbolcu/oyuncu kartlarını görmeniz mümkün. Fakat kafalar karışmasın diye sadece Pokemon dünyasından örnekler aldım.

Önce bu kartların nasıl değerlendirildiği ile ilgili bazı bilgiler vereyim zira aramızda bu konuya uzak okuyucularımız var. Koleksiyonluk kartlar genellikle sektörün en önemli değerlendirme şirketleri olan PSA ya da BGS ikilisine gönderiliyor. Bu iki şirketin notlama şekilleri farklı olsa da (PSA tam puanları kullanırken BGS yarım puanlar da kullanıyor), değerlendirme şekilleri aynı.

Örneğin baskının merkezde, en doğru şekilde durması kart koleksiyonu dünyasında epey önem arz ediyor. Eğer baskı biraz kaymış olsa bile, bu değerlendirme notundan kırılıyor. Bir diğer önemli detay da kartın kenarlarında yıpranma olmamış olması. Bunun gibi ufak detaylar kartın notlarını değiştiriyor.

Peki kartın notu neden önemli? Çünkü bu değerlendirmeye göre elinizdeki kartın değeri de bir hayli artıyor. Şu anda rekoru elinde bulunduran Mickey Mantle kartı, 9.5 derecesi alarak toplamda 12.6 milyon dolara satılmıştı.

Dev bir çılgınlıktan bahsediyorum kısacası. Şimdi basit detayları öğrendiğinize göre, gelin Pokemon dünyasına bakalım.

5 - 1998 Pokémon Blastoise #009/165R Commissioned Presentation Galaxy Star Hologram – (Satış Fiyatı 360.000$)

Listenin 5. sırasında bir Blastoise var. Bu kartı özel kılan şey ise, kendisinin piyasaya sürülmemiş olması.

1998 yılında Pokemon TCG ile bir anlaşmaya imza atan Magic: The Gathering’in yaratıcısı Wizards of the Coast, bu kartı bir prototip olarak üretiyor. İddialara göre şu anda fotoğrafına baktığınız Blastoise’den sadece 2 adet mevcut. Bazıları bu sayının daha fazla olduğunu söylüyor olsa da bilinen sadece tek bir kopya olduğu net.

Bu Blastoise, 2021 yılında Heritage Auctions tarafından açık artırmaya sunuldu. Son teklif ise 360.000 dolar oldu.

4. 1999 Pokémon Game Base Charizard - Holo 1st Edition (Satış Fiyatı 420.00$)

Pek çokları için kart koleksiyonu tutkusunu başlatan kart Charizard olabilir. Ash’in umursamaz ejderhası, pek çok Pokemon paketinin içerisinden çıkabiliyordu. Peki ama bu kadar fazla bulunan kart neden bu kadar değerli?

Şu anda baktığınız örnek, yukarıda bahsettiğim değerlendirme kuruluşu PSA’den 10 puan almayı başarmış. PSA’in kendi sitesine göre şu ana kadar 3.000’den fazla 1st Edition Charizard değerlendirmeye alınmış fakat bunların sadece 120 kadarı 9 ve üstü not alabilmiş.

Bunlardan biri 2020 yılında rapçi Logic tarafından 226.000 dolara satın alınmıştı. Fakat Charizard’ı 4 numaraya koyan satış, PWCC tarafından 2022 yılında gerçekleştirildi. Müzayedede son fiyat 420.000 dolar oldu.

3 -1998 Pokemon Japanese Promo Trophy Pikachu Silver 2nd-2nd Tournament (Satış Fiyatı 444.000$)

Tabii ki tek değerli kartlar Pokemon’ları içermiyor. Özel turnuvalarda verilen kartlar, en az paketlerden çıkanlar kadar nadir. İşte o örneklerden biri şu anda baktığınız turnuva kartı.

1998 yılında düzenlenen ilk Pokemon TCG turnuvası olan Lizardon Mega Battle (Lizardon, Charizard’ın Japonya’daki ismi), ilk üç oyuncusuna özel kartlar hediye etmişti. Birincilere verilen Gold kartın, Silver kadar değerli olmamasının nedeni ise bu kartların nadirliği.

PSA’in verilerine göre değerlendirme için toplamda 7 adet Gold kart gönderilmiş. Lakin kartın Silver versiyonu için sadece 4 adet kopya var. Buna ek olarak Silver kartların değerlendirmeleri de 9’un üstünde.

Bu sebeple kartın Gold versiyonları 128.900 dolar civarında alıcı bulurken, PSA 10 değerlendirmeli bir Silver versiyon 2023 yılında açık artırmayla 444.000 dolara satıldı.

2 - 1995 Pokemon Japanese Topsun Charizard Scarce Blue Back (Satış Fiyatı 493.230$)

Neredeyse 500.000 dolar… Günümüz kuruyla neredeyse 17 milyon TL… Sadece 25 centlik bir sakızın içerisinde…

Evet, bu özel kart 1995 yılında sadece sakızların içerisinden çıkabiliyordu. İlk Pokemon kartlarını üreten Topsun tarafından tasarlanan bu özel kart, Pokemon kültürünün de en önemli örneklerinden biri.

Şu anda dünya üzerinde bu karttan 31 adet bulunduğu biliniyor. Lakin bu 31 karttan sadece 1 tanesi PSA’den 10 değerlendirmesini alabilmiş. Bu özel kart, 2023 yılında Goldin’in düzenlediği müzayedede 493.230 dolara satıldı.

1 - 1998 Pokemon Japanese Promo Illustrator - Holo CoroCoro Comics (Satış Fiyatı: 5.275.000$)

Pokemon tarihi ve kültürünün en acayip temsilcilerinden biri ilk sırada. Tarihin en nadir Pokemon kartı olarak bilinen “1998 Pokémon Japanese Promo Illustrator - Holo CoroCoro Comics”, kendi çapında bir Guinness Dünya Rekoru’na da sahip. Kendisi, dünyanın en pahalı Pokemon kartı olarak nam salmış durumda.

Bu kartlar, Pokemon çizim yarışmasının kazananlarına özel olarak tasarlanmış. Kendilerini özel kılan şey ise dünyada bu karttan toplamda sadece 39 adet bulunması. Ve bu 39 adet kart arasında PSA’den 10 değerlendirmesini alan tek bir kart var.

2021 yılında YouTuber Logan Paul tarafından satın alınan kartın şu anki fiyatının 7 milyon dolar üstünde olduğu öne sürülüyor. Buna ek olarak bu kartın PSA 7 versiyonu 2022 yılında 900.000 dolara satılmıştı.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum