En Vahşi Dövüş Oyunu - Mortal Kombat'ın Hikayesi

Serinin doğduğu günlere bir yolculuk

Hiç şüphesiz dövüş oyunları denildiğinde akla gelen ilk isimlerden birisidir Mortal Kombat! Türdeşlerinden çok farklıdır. Alışılagelmiş tarzın ötesinde, kan ve vahşetin doruklarda gezdiği, şiddetin tavan yaptığı bir seridir. Yakın tarihte çıkanı da böyledir, fii tarihinden kalma olanı da...

Bütün bir serideki ortak nokta yapılan kavgaların isminden de anlaşılacağı üzere -ÖLÜMÜNE- olmasıdır.

Street Fighter Bak İşine Koçum !

90’lı yılların başlarında oyun dünyasını epeyce bir meşgul eden Street Fighter furyası adını dövüş oyunlarına altın harflerle yazdırmaya başlarken, kendisine rakip olacak başka bir oyun da çıkış hazırlığındaydı. Edward Boon ve John Tobias adlı iki kafadar Midway çatısı altında bir dövüş oyunu geliştirmeye başlayacak, belki de o dönem farkında olmasalar da bu oyun sayesinde isimlerini tüm dünyaya duyuracaklardı. Geliştirilen bu oyun günümüzde artık çoğu firmanın uyguladığı Motion Capture tekniğinin ilkel bir varyasyonu ile yapılıyor ve haliyle bu teknik de bir dizi problemi beraberinde getiriyordu.

Çünkü ortalıkta gerçekten haddinden fazla şiddet eylemi, hatta kelimenin tam manasıyla bir vahşet söz konusuydu, birazdan bu konuya değineceğiz.

Kombat mi ? Combat mı ?

Tarz itibarıyla ne Street Fighter’a ne de Tekken’e benzeyen Mortal Kombat serisinin ilk oyunu 6 ay süren bir ekip çalışması ile neredeyse hazır bir hale gelmişti ancak hala oyun için bir isim bulunamamıştı. Bu durum geliştirici ekibi oldukça rahatsız etse de bir gün çok tuhaf bir olay gerçekleşti.

Günlerden bir gün, o yıllarda bir pinball tasarımcısı olan Steve Ritchie isimli adam firmayı ziyarete geldi. Söz konusu ziyaret esnasında tahtada yazılı bir kelime dikkatini çekmeye başladı. Tahtada c(k)ombat yazmaktaydı fakat ‘c’ harfi yerine ‘k’ harfi kullanılmıştı. Steve Ritchie o zamanlar isim konusunda yeterince muzdarip olan ekibe oyunun ismini niçin Mortal Kombat yapmıyorsunuz diye bir fikir verdi ve o gün bugündür efsane seri Mortal Kombat olarak raflardaki yerini aldı.

Hatta bu fikir bahsi geçen yapım ekibinin oldukça hoşuna gitmiş olmalı ki bunu bir nevi nişan haline getirip oyun içerisindeki bazı -c- ile başlayan kelimeleri -k- ile değiştirdiler.

ÇOK FAZLA ŞİDDET VAR ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR

Takvim yaprakları 1992 yılını gösterdiğinde Mortal Kombat ilk oyunu ile oyun severler için piyasaya sürülür. Yazının başında söylediğim üzere Street Fighter’dan epeyce uzak bir iştir. Dönemine göre sunduğu gerçekçilik payı, yenilikçi hareketleri ve elbette ki içerdiği şiddet unsurları yüzünden her ne kadar oldukça beğeni kazanmış ve dikkat çekmiş olsa da, bir o kadar da sonu gelmeyecek tartışmalara yol açar.

Şimdi 90’lı yıllar dediğimiz oyun sektörünün çoktan filizlenip artık gerçek bir pazar olduğunu ortaya koyduğu zamanlar. Bu hayatta kozmetik varsa, gıda varsa, teknoloji, otomobil, sinema ve benzeri sektörler varsa ben de varım dediği zamanlar.

Haliyle böylesine güçlü bir ekosistem geliştiren ve her geçen gün üstüne koyarak ilerleyen bir şeyi, illaki birileri engellemeye çalışır. Velhasıl böyle birilerinin çıkması uzun sürmez..

Aynı yıllarda video oyunları oynayan çocukların gerçek hayatta şiddete yöneldiği hakkında tartışmalar boy gösterir. Siyasiler sanki yapacakları başka bir iş yokmuş gibi oyunların çocuklar üzerine bıraktığı etkiler hakkında demeçler verirken, televizyonlar oyunun içerdiği şiddet sahnelerini ekranlara koyarak, insanların bilinç altına oyunların zararlı oldukları hakkında bir takım fikirler pompalamaya başlar.

Elbette bu söylediklerimden yola çıkarak oyun oynamak harikadır, herkes oyun oynasın, kimseye bir zararı gelmez gibi bir sonuç çıkarmıyoruz.

‘Mortal Kombat kesinlikle küçük yaştaki çocuklar için uygun bir içerik değil.’

Zaten o dönemin söz sahipleri de aynı düşünceleri benimseyerek adımlarını atıyorlar.

Nitekim ardı arkası gelmeyen tartışmalar bu oyun hakkında iyiden iyiye gündem oluştururken yetkililer bazı çözüm arayışlarına girmeye başlar. O yıllarda bir nevi PEGI derecelendirmesi yapılmaya çalışılır yani yaşı tutmayan oyunu oynayamayacaktır. Fakat atari salonlarında bu durumun önüne geçemeyeceklerinden bu fikrin işlevselliği de fazla uzun sürmez. İnsanların çoğu oyuna hayran kalmış olsa da sonuç olarak Mortal Kombat kamuoyunda bir vahşet unsuru olmaktan öteye gidemez.

Tüm bunları bir kenara bırakırsak yaşanan her şeyin Mortal Kombat’ın daha fazla insana ulaşabilmesi için hazırlanan bir PR olduğunu söyleyenler de var. Yani her şeyin reklam için yapıldığı söyleniyor. Bir nokta da doğru olması da muhtemel, sonuç olarak reklamın iyisi kötüsü olmaz!

Hemen 1 Yıl Sonra Mortal Kombat 2

Birinci oyunun başarısından ve bitmek bilmeyen tartışmalardan hemen 1 yıl sonra, 1992 senesinde Mortal Kombat 2 oyunu gelir. İlk oyuna nazaran daha fazla karakter eklenmiştir. Oyun içerisinde oynanabilen tam 12 adet karakter vardır. Öte yandan oyunun evreni genişletilmiş, oynanış iyileştirilmiş ve her oyuncu için yeni bitirme mekanikleri getirilmiştir.

Oyun benzeri görülmemiş bir ticari başarı elde ettikten sonra bir çok ödül kazanır ve yıllar boyunca en sevilen oyun listelerinde üst sıralarda yerini alır. Ancak ilk oyundaki şiddet unsurlarının başlattığı tartışmalar, ikinci oyunla birlikte kaldığı yerden devam eder. Hatta bazı Avrupa ülkelerinden tamamen yasaklanır veya uzun uzun yıllar boyunca sansüre uğratılır.

Mortal Kombat Sinema Filmleri ve Devam Oyunları

Tabi tüm bu olanların hiçbiri Mortal Kombat serisinin insanlarda bıraktığı etkilere gölge düşüremez. 1995 yılında çıkarılan serinin üçüncü oyunu, bu durmak nedir bilmeyen gidişata son gaz devam eder. Bu arada 95 senesinde yalnızca yeni bir oyun çıkarılmamıştır. Artık bu serinin bir sinema filmi de vardır.

Öte yandan filmle birlikte o meşhur Mortal Kombat müziğiyle de böylece tanışmış oluruz.

Bu arada müzik demişken, Mortal Kombat müziğinin kendisine birebir benzeyen bir rap şarkısından alıntı yapıldığı söyleniyor. Merak edenleriniz için bu parçayı da açıklamalara ekliyorum.

Konumuza devam edersek,

90’lı yılların başlarında piyasaya sürülen ve kelimenin tam manasıyla fırtınalar estiren Mortal Kombat, 3 serilik oyunu ile bir çok oyun severin gönlünde taht kurmayı başarırken, bu tartışmalı yolculuğuna da ısrarla devam eder.

97’de sinema filminin ikincisi, Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero isimli insanı hasta eden bir platform oyunu ve serinin devamı niteliğinde Mortal kombat 4 ile sektördeki yerini iyice sağlamlaştırır.

Final

Velhasıl kelam çıktığı yıldan beri hala tartışmalara konu olan Mortal Kombat serisi o kadar zaman geçmesine rağmen hala oynanabiliyor ve hala popülerliğini koruyor. Özellikle son yıllarda çıkarılan oyunlara eklenen yeni karakterler, her ne kadar oyunun evreni ile alakaları olmasalarda çok güzel bir renk katıyor diyerek yazımızı burada bitirelim. Kendinize iyi bakın, hoşçakalın.

Bu yazıyı video olarak da izleyebilirsiniz (ve Emir'in kanalına abone olabilirsiniz - Eser):

Kaynaklar;

//marriedgames.com.br/tr/analises/historia-de-mortal-kombat/
//mortalkombat.fandom.com/wiki/Mortal_Kombat_Wiki
//en.wikipedia.org/wiki/Mortal_Kombat_II
//en.wikipedia.org/wiki/Controversies_surrounding_Mortal_Kombat

YORUMLAR
Parolamı Unuttum