Epic Games, Control İçin 10 Milyon Dolar Ödemiş

Neden exclusive sorusunun cevabı sayılarda gizli

Normalde mağazaların hangi yayıncıyla ne kapsamda anlaşmalar yaptığını bilemiyor, yalnızca tahmin edebiliyoruz. Epic Games'in de oyunları kendi mağazasında exclusive yapmak için ne gibi anlaşmalar sunduğu merak konusuydu ve bu konuda ilk kez net bir bilgi geldi.

Epic Games'in yayıncı ve geliştiricilere satış garantisi sunduğunu biliyoruz. Ancak bu satış garantisinin ne boyutta olduğu, nasıl hesaplandığı falan gibi sorular cevapsız kalıyordu ki Control'ün yayıncısı 505 Games'in sahibi olan Digital Bros.'un yayınladığı mali rapor bu konudaki en net bilgiyi verdi. Buna göre 505 Games'e Control için 9.49 milyon euro, yani yaklaşık 10.5 milyon dolar ödeme yapılmış.

Epic Games satışlardan %12 pay alıyor, %88'ini ise yayıncı/geliştirici kısmına bırakıyor bildiğiniz üzere. Control'ün satış fiyatı ise 60€ / 60$ (elbette yerel fiyatlandırılan bölgelerde oyunun fiyatı euro/dolar cinsinden çok daha düşük, örneğin bizde fiyatı 99 lira, yani yaklaşık 16 euro, 17 dolar civarı).

Tüm satışların tam fiyattan yapıldığını düşünsek bile %88 yayıncı payının 10 milyon dolar olması için oyunun 11.4 milyon dolarlık satış yapması lazım. Bu da yaklaşık olarak 200 bin satışın garanti edilmesi anlamına geliyor. Yani ancak 200 bin satıştan sonra Epic bu anlaşmadan kar etmeye başlıyor ve dediğim gibi bu hesabı da tüm satışların 60€ üzerinden yapıldığını varsayarak yapıyoruz.

Bu paranın %45'i yayıncı olan 505 Games'e, %55'i ise geliştirici olan Remedy'e ait. Yani anlaşmadan 505 Games'e kalan kısım 4.68 milyon dolar, Remedy'nin payı ise 5.73 milyon dolar.

Control'ün kaç sattığını öğrendiğimizde tablo daha da netleşir, ancak Epic Games'in kesenin ağzını bu şekilde açıyor olmasının yayıncı ve geliştiricilerin elini rahatlattığını da kabul etmek lazım.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum