Advertisement

Firewatch'un Steam Sayfası Olumsuz İnceleme Bombardımanına Tutuldu

Oyuncuların Firewatch'a tepkisi gecikmedi

Aslında hikayeyi artık hepiniz biliyorsunuz. Geçtiğimiz günlerde ünlü YouTube yayıncısı PewDiePie bir PlayerUnknown's Battlegrounds canlı yayını sırasında ağzından ciddi bir hakaret sözcüğü kaçırmıştı ve buna gelen tepkilerin ardından Firewatch'un geliştiricisi Campo Santo, PewDiePie'ın YouTube'daki Firewatch içeriğini silmesi için DMCA ihtarı çekmişti.

Sonrasında aslında en azından söz konusu isimler bazında sular biraz duruldu; önce PewDiePie söylediği şeyden duyduğu pişmanlığı dile getiren son derece samimi bir video yayınladı. Ardından Campo Santo'nun kurucusu Sean Vanaman DMCA konusundaki pişmanlığını dile getirdi ve "eğer PewDiePie ile videoları kaldırması için irtibat kurmamın bir yolu olsaydı DMCA yoluna başvurmak yerine bunu yapardım" dedi. Aslında ben de dahil olmak üzere bir çok kişi DMCA ihtarının haksız olduğunu düşünmüştük ama dün PCGamer'da yayınlanan bir makale gerçekten de oyun geliştiricilerinin Let's Play videosu çeken yayıncılara DMCA ihtarı gönderme ve videoları istedikleri zaman sildirme hakkına sahip olabileceklerini gösterdi, en azından hukukçuların yorumları bu yönde.

Elbette PewDiePie gibi milyonlarca hayranı olan birine bu şekilde tepki vermenin bir de diğer yüzü var: bazı hayranlar Firewatch'un Steam sayfasına olumsuz incelemeler göndererek inceleme notunu aşağı çekmeye başladılar. Yaklaşık 26,000 incelemeye sahip olan oyunun ortalaması "Çok Olumlu" olsa da En Son incelemeler kısmına baktığımızda ortalamanın "Karışık" durumuna düştüğünü ve incelemelerin yalnızca yarısının olumlu olduğunu görüyoruz.

İncelemelerdeki yorumların bazıları şu şekilde:

* Bu oyunu Pewdiepie oynarken gördüm ve satın aldım. Birisini daha tanımadan ve niyetini bilmeden tek kelime üzerinden suçlamak büyük firmalar için kötü bir davranış, önce onu tanımalı ve genel düşüncelerini öğrenmeye çalışmalısınız.

* Berbat bir hikaye, çok kısa ve sosyal adalet savaşçısı (sjw) geliştiricilere sahip.

* Geliştiricilerinden birisi DMCA sömürücüsü zırlak bir SJW, incelemeci hoşlanmadığı bir kelime kullandığında telif kanunlarını kullanmakla tehdit ediyor.

* Geliştiricisi sansürü destekliyor, ben desteklemiyorum.

* Bu oyunun yaratıcısının Pewdiepie'ın peşine düşmesi acayip zavallıca bir hareket. Şikayet edeceğine önce şu salak oyununu düzelt. Şimdiye kadar gördüğüm en berbat hikaye.

Bu yorumların bir kısmı oyunu 2 saat bile oynamamış kişilerden geliyor, yani sırf olumsuz yorum yapmak için oyunu satın alıp iade eden oyunculardan. Hatta 0.6 saat oynamış biri de aynen bunu öneriyor: "Hoşlanmadığı insanları susturmak için yasadışı yollara başvuran SJW geliştiricileri desteklemeyeceğim. Oyunu alan herkese iade etmelerini öneririm".

Elbette bu olumsuz yorumların sebebini genel olarak çoğu oyuncu bildiği ve genel inceleme notlarına pek de etki etmeyeceği için Campo Santo bu durumdan çok da zararlı çıkmayacak, ama oyuncular en azından ellerinde Steam incelemeleri gibi bir silahın bulunduğunu çoktan fark etmiş durumdalar ve tepkilerini geliştiricilere bu şekilde gösterebiliyorlar.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum