Football Manager 2018 - İnceleme

FM öldü yaşasın yeni FM.

 Football Manager 2018 (FM 2018), bu yılki sürümüyle futbol video oyunları dünyasını sarsmaya gelmiyor. Zaten serinin başlangıcından beri böyle bir olay, sadece bir iki büyük değişiklik sonrası olmuştu. Örneğin serinin 3 boyutlu oyun motoruna geçmesi gibi. SI Games’in FM 2018’de yaptığı değişiklikler oyunu baştan aşağıya yenileyen türden değil, daha çok değişen futbol dünyasını simülasyona daha iyi aktarmaya çalışan türden olmuş.

> Football Manager'ın patronu Miles Jacobson'la konuştuk

Bu yıl karşımızda üç büyük değişiklik var. Bunlardan ilki oyuncu gözlem sistemiyle alakalı. Gözlemcileriniz artık araştırdığınız futbolculara yıldız vermiyorlar. Bunun yerine gelen 100 üzerinden notlama sistemi bana göre en baştan beri olması gereken bir özellikti. 3.5 yıldız tam olarak ne anlama geliyor bilmiyorum ama bana gözlemlediğim oyuncunun, takımımdaki oyunculara göre notunun 65 olduğun söylendiği zaman bunu aklımda canlandırabiliyorum. Tabii ki bu raporların güvenilirliği, gözlemcilerinizin yetenekleri ve oyuncuyu ne kadar süre gözlemlediğinize bağlı olarak değişebiliyor.

FM 2018’in ikinci büyük yeniliği oyuna eklenen “Spor Bilimcisi” çalışanında. FM oyuncularının yıllardan beri şikâyet ettikleri en önemli husus, oyuncu sakatlıklarının ve sakatlık sıklıklarının gerçekçi olmaması konusundaydı. Ben önceki oyunları biraz düşündüğümde, iki maçta toplam 8 sakatlık verdiğim sezonları bile hatırlayabiliyorum. Bunun önüne geçmek için özel antrenman programları uygulayıp, kaliteli fizyoterapistlerle çalışmak gerekiyordu. Ama yine de tüm bu önlemlere rağmen sakatlıklar, oyun motorunun da suçundan dolayı, dağ gibi birikebiliyordu. Spor Bilimcisi, Arsenal’in sakatlık problemini kökünden çözecek büyülü dokunuşlar yapamasa da, hangi oyuncunun neden sakatlandığı ve sakatlığa ne kadar yatkın olduğunu görebileceğimiz bir “Sağlık Merkezi” menüsü sunmakta. Risk Değerlendirmesi sekmesi oyuncularınız şu ana kadar oynadıkları maçları, antrenman yüklerini, doğal güçlerini sentezleyerek karşınıza bir risk tablosu çıkarıyor. Yine Sağlık Merkezi’nde, sezon içinde yaşadığınız sakatlıklarınızın detaylı bir dökümünü ve hangi oyuncunun sezonun yüzde kaçını doktorda geçirdiğini görebiliyorsunuz. Ama dediğim gibi, bu yeni sistemin amacı takımda yaşadığınız sakatlıkları yok etmek değil. Fakat Sağlık Merkezi’ndeki bilgileri kullanarak ve oyuncu yüklerini ona göre ayarlayarak gelecek sakatlıkların önüne geçmeniz mümkün.

Sağlık Merkezi sayesinde oyuncularınızın neden sakatlandıklarını anlayabiliyorsunuz.

Üçüncü ve en büyük değişiklikse Takım Dinamikleri sisteminde. Eski FM oyuncuları bilecektir, oyuncuların bir türlü susmaması ve yaptığınız her şeye karşı çıkmaları belki de FM deneyimin en can sıkan özelliklerinden biridir. Yedek futbolcular yedekliklerini bilmezler, sakat oyuncu maçta oynamak ister. Bir laf söylediğiniz zaman da hemen takımdaki arkadaşlarını çağırıp, mis gibi giden sezonu mahvetmeye çalışırlar. Fakat FM 2018’e eklenen Hiyerarşi sistemiyle artık kızdırdığınız oyuncunun sizin canınızı yakması çok daha olası bir durum. Her takımın bir hiyerarşik sistemi var ve oyucular sosyal gruplara bölünmüş durumdalar. Uzun yıllardır formayı terleten futbolcular takım liderleriyken, altlarındaki etkili futbolcuların da soyunma odasında sözleri geçmekte. Brezilyalılar kendilerine ait bir sosyal grup oluşturmuşlarken, takıma bu sezon aldığınız üç yeni futbolcu kendi aralarında takılmakta. Eğer bu gruplardaki oyunculardan birinin kalbini kırarsanız, hepsinin kalbini kırmış sayılabiliyorsunuz. Aman ki hele bir de takım lideriyle ters düşün…Galatasaray’la çok iyi giden bir sezonda sırf Selçuk’la aram bozuldu diye takımdaki neredeyse herkesle ters düştüm. Adamlar kapıma dayandı, neden Selçuk’un kalbini kırdın demeye başladılar. Her ne kadar “arkadaşlar Selçuk’un yerinde Fernando oynuyor!” desem de nafile, oyuncular bana çoktan cephe almışlardı. Bu yeni Takım Dinamiği sistemi, zaten baş ağrısı olan bitmek tükenmek bilmeyen oyuncu isteklerini, reddedildiklerinde takımdaki yerinizi etkileyecek hâle getirmiş durumda.

Bayern Münih de bile gruplaşma var!

İşin taktik kısmında da irili ufaklı değişikler var. Oyuna yeni eklenen Mezzala, Dinamo gibi yeni roller, her daim değişim içinde olan futbol taktiklerini oyuna yansıtmaya çalışıyorlar. Bu yıl yapay zekayı patatese çeviren “hile” taktik bulamadım ama denediğim kadarıyla 2-3-3-2 ya da 3-1-3-3 gibi fantastik dizilişler iyi iş yapıyorlar. Tabii ki siz takımınıza ve oyuncularınıza göre taktiklerinizi ayarlamalısınız.

Oyun motoruna birkaç ufak görsel dokunuş yapılmış, özellikle de 3D kamera çok daha iyi gözüküyor fakat yapay zekanın sapıtmalarının önüne bir türlü geçemediler. Hummels, kaleciye pas vereceğim diye 40 metreden topu 90’a çakar mı yahu? FM’de oluyor işte. Yine de bu sapıtmalar geçen yıllara oranla daha az yaşanıyor. Beni en çok rahatsız edense performans sorunları oldu. Beta ve tam sürümde 80 küsür saat harcadım, bu sırada oyun iki defa çöktü. Hadi FM’dir diyelim, çöker diyelim ama oyunun saç baş yolduran takılma problemleri affedilecek gibi değil. Hem ofisteki hem de evdeki SSD’li iki güçlü makinede de oyunu üç-dört açık bıraktıktan sonra oyun arada sırada takılmaya başladı. Bir süre sonra hiçbir menüye tıklayamaz oluyordum ve tek çözüm oyunu yeniden başlatmaktı. Olan şey basit bir fps düşüşe değil, oyun normal hızıyla akıyor ama menüler ve fare tepkisiz hâle geliyordu. Bu durumla maç içinde karşılaştığımdaysa hiçbir oyuncu değiştiremeyecek hâle geliyordum. Makinelerimin gücünü düşündüğümde bunun donanımsal olduğunu düşünmüyorum. Beta’da bu takılmalar çok daha sıklıkla oluyordu, tam sürümde biraz daha düzeldi ama yine de tam olarak istenilen seviyede değil.

Taktik arayüzü de biraz güzelleştirilmiş.

Ama bütün bu yeniliklerin yanında, bu hâla bir FM oyunu. SI Games nasıl yapıyor bilmiyorum ama her seferinde bir önceki sürümün Haziran ayında çözdükleri performans ve oyun motoru sorunlarını bir diğer yılın oyununda tekrar başımıza çıkartıyorlar. Ayrıca lütfen röportajlar ve maç öncesi soyunma odası gaz vermelerini biraz daha geliştirin artık. Her yeni FM oyununda, maç öncesi inatla aynı şeyleri söyleyen Lucescu gibi takılmaktan bıktım artık.

Eğer yenilenmiş arayüz, oyun moturu ve oyuna eklenen akıllı sistemler ilginizi çekiyor, FM 2017’ye topluluk tarafından yapılan güncellenmiş kadro eklentileri de size yetmiyorsa FM 2018’i satın alabilirsiniz. Ama bence bir FM oyununu çıktığı yıl almak pek akıllıca değil. 2018’in çok fazla oyun bozucu sorunları olmasa da (ne zaman sorunsuz bir FM göreceğiz acaba?), daha önceki yıllarda da olduğu gibi bir FM oyunun Şubat-Mart aylarına doğru gelen güncellemelerle tam olarak istenilen hâle geldiğini unutmayın.

Artılar:

  • Sağlık Merkezi hârika bir yenilik olmuş.
  • Arayüz ve maç motoruna getirilen görsel yenilikler hoş.
  • Yeni oyuncu gözlem sistemi en başta alışması zor olsa da eskisinden çok daha kaliteli.
  • Özünde çok büyük sorunları olmayan bir FM oyunu.
  • Eklenen yeni oyuncu rolleri.
  • Takım dinamikleri sistemi çalıştığında başarılı.

Eksiler:

  • Performans sorunları can sıkabiliyor.
  • Aynı tas aynı hamam röportaj ve oyuncu konuşma sistemleri.
  • Oyun motoru istenilen düzeyde değil.

SON KARAR: FM 2018 aklınızı başınızdan almayacak ama çok acil yeni bir FM oyunu oynamak isteyenleri tatmin edecektir. Biraz daha bekleyip, FM 2016'yı yenilenmiş hayran yapımı veritabanlarıyla oynayabilmeyi göze alırsanız, Şubat-Mart civarında bu oyunu satın aldığınızda birçok hatası temizlenmiş bir oyunla karşılacağınızı düşünmekteyim.

 

NOT:7.7

Oyunu, Türk Telekom faturanıza 12 ay taksit ile, Playstore'dan satın alabilirsiniz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum