Frogwares, Nacon'ı The Sinking City'i Korsan Kopyalamakla Suçluyor

Kavga büyüyor

Dün size Frogwares'in The Sinking City'nin Steam'de ortaya çıkan versiyonu hakkında yaptığı uyarıyı aktarmıştık. Buna göre Frogwares, Steam'de indirimli biçimde satışa sunulan The Sinking City'yi kendilerinin sunmadığını, Nacon'ın oyunun eski bir kopyasını satışa koyduğunu söylüyor ve oyunculardan oyunu satın almamalarını istiyordu.

Frogwares bu konuda hakkında detaylı açıklama yapacaklarını söylemişti ve dün yayınladıkları "Nacon, Steam İçin The Sinking City'i Nasıl Korsanladı?" isimli açıklama da Nacon'ın yaptığı şeyi açık biçimde adım adım anlatmış.

Açıklama oldukça uzun, tamamına şuradan ulaşabilirsiniz. Ancak önemli kısımları özet geçmek gerekirse Frogwares, Nacon'ın Gamesplanet için özel olarak hazırladıkları versiyonu satın aldığını ve bu versiyon üzerinde ters mühendislik işlemleri gerçekleştirerek kırdığını, sonra da kendi versiyonlarıymış gibi Steam'de yayınladıklarını söylüyor.

The Sinking City'nin Gamesplanet versiyonunda çeşitli kısımlarda Gamesplanet logosu bulunuyor, hatta oyunun ana ekranında da "The Sinking City'nin bu versiyonu özel olarak Gamesplanet tarafından dağıtılmak için hazırlanmıştır" yazıyor.

Ancak Nacon, bu versiyonun kodlarına ters mühendislik işlemleri ile ulaşmış ve oyundaki Gamesplanet logosunu kaldırarak kendi logosunu koymuş. Yaptığı şey de GamesPlanet_logo isimli dosyayı silmek ve kendi logolarını yine aynı dosya ismiyle oyuna eklemek. Yani oyunun decrypt edilmiş dosya düzeninde, bu dosyaların isimleri bile değiştirilmeden bırakılmış. Yine ana sayfadan Frogwares'in yeni oyunu Sherlock Holmes Chapter One bağlantısı kaldırılmış, yine online kontrol yapan Play More linkinin de yerinde yeller esiyor.

Frogwares, Nacon'ın bu acemice girişimi sırasında çok sayıda dijital ayakizi bıraktığını ve ayrıca başarım sistemini de bozduğunu söylüyor. Oyunun bu kopyasını Steam'e yükleyen kişinin de Filip Hautekeete olduğu bilgisine ulaşmışlar.

Filip Hautekeete ismini arayınca da kendisinin Neopica ismindeki Belçikalı bir stüdyonun kurucusu ve idari yönetmeni olduğunu görmüşler. 20 yıllık programlama geçmişine sahip olan Hautekeete, bu tarz bir ters mühendisliğin altından kalkabilecek bir isim. Ve konunun en ilgi çekici kısmı ise Naopica'nın bundan birkaç ay önce Nacon tarafından satın alınmış olması :) Yani kendilerine ilk iş olarak yeni oyun geliştirme değil, The Sinking City'i kırma görevi verilmiş gibi duruyor.

Frogwares tüm kanıtları mahkemeye sunacağını, Nacon'ın sahibi Alain Falc'ın bunun yasal sonuçlarına katlanacağını söylüyor. Fransa'daki fikri mülk yasaları ihlal halinde 7 yıla kadar hapis ve 750.000 euro artı zararlar olmak üzere tazminat cezasını da öngörüyor. Yani Alain Falc'ın başı dertte diyebiliriz.

Tüm bu duruma Nacon da sessiz kalmadı ve yaptıkları açıklamada Frogwares'in kurban rolü oynadığını, ama kendilerinin tek isteklerinin Frogwares'in sözleşmenin şartlarına uyması olduğunu söyledi. Steam'e ekledikleri Sinking City'nin eksiksiz versiyon olduğunu ama Frogwares'in işbirliği yapmaması yüzünden Steam'e özel özelliklerin (bulut kaydı ve başarımlar gibi) eklenemediğini, ayrıca sadece ana oyun olduğunu ve ek içerik bulunmadığını söylediler.

"Bize oyunun finansmanı için gelen kendileriydi, bugüne kadar 10 milyon eurodan fazla ödeme yaptık. Bizim pazarlama ve reklam ekiplerimizi kullandılar, binlerce saatlik çalışma ve milyonlarca euroluk yatırım yaptık. Oyunun geliştirilmesi Nacon'ın parası ve çalışmaları sayesinde gerçekleştikten sonra Frogwares sözleşmenin şartlarını kendi leyhine değiştirmek istedi" diyor Nacon da.

Bu kavga bundan sonra da mahkemede devam edecek ve kimin haklı, kimin haksız olduğu net biçimde ortaya çıkacak. Ancak tüm bunları detaylı okuyup üzerinde düşününce, Steam'de şu an mevcut olan Sinking City'i almamaya karar verdiğimi de söyleyebilirim.

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum