Genshin Impact - İlk Bakış

PC'nin aradığı Zelda oyunu mu?

Dürüst olayım, içimde iflah olmaz bir grind canavarı var. İş hayatına adım attığım günden beri bünyemdeki etkisini yitirmeye başlayan bu canavar son dönemlerde tekrar harekete geçmiş durumda. İçimdeki ateşi körükleyen şeyin ismi ise Genshin Impact.

Özellikle üniversite dönemlerinde bir nevi “hayatımı gömdüğüm” Diablo 3 ve Destiny gibi oyunlar hala bilgisayarımdan eksik olmaz. Kendimi ne zaman boşlukta hissetsem bu ikiliden birine sıfırdan başlamak belki uzun bir zamanı değil fakat birkaç ayımı iyi geçirmemi sağlıyor. Bu durum sizlere ilginç geliyor olabilir fakat Temple Run çılgınlığında en yüksek skora kasmaya çalışan bir adam duruyor karşınızda.

Utanç dolu bakışlarınızı üzerime dikmeden önce Genshin Impact’in ne olduğunu anlatmak istiyorum. Japonların “gacha” adını verdiği bu oyun türü, temelinde kutu aç ve yeni karakterlere sahip ol mantığı üzerinden yürüyor. Yani oyunun en temel mekaniği “wish” adı verilen kutuları açmak üzerine kurulu. Daha önce hiç deneyimleme fırsatım olmayan bu türün en önemli temsilcileri olarak Arknights gibi oyunlar gösteriliyor.

Peki ama “kutu açmanın” neresi eğlenceli olabilir?

Genshin: Breath of The Wild

Başlıktan da anlayabileceğiniz üzere Genshin Impact bir BoTW klonu. Öyle ki yüksek tepelerden glider ile uçabiliyor, her türlü zemine stamina barınızın yettiği şekilde tırmanabiliyorsunuz. Zelda benzeri olmasa da çözmeniz gereken bulmacalar ve dünya üzerinde bulunan binlerce sandık sizleri bekliyor. Yani Genshin Impact aslında bir açık dünya RYO oyunu.

Daha oyunun ilk sahnelerinden girdiğiniz savaşta kardeşinizi kaybederek Teyvat isimli dünyaya düşüyorsunuz. Adınızı kendiniz seçseniz de bu dünyadaki herkes size Traveler diyerek bu dünyaya ait olmadığınızı hatırlatıyor. Dünyanın kendine ait mekanikleri ise bir hayli ilgi çekici.

Teyvat büyüyle ve olağanüstü canavarlar ile dolu bir dünya. Her karakter kendisine özel bir elementi kontrol edebiliyor. Örneğin oyunun size otomatik olarak verdiği Lisa elektrik yeteneklerine, Amber ise ateş yeteneklerine sahip. Diğer elementler arasında su, buz, hava ve toprak gibi birbirleri ile etkileşime girebilen büyüler var.

“Etkileşime girebilmek…” Yukarıdaki cümledeki anahtar kelime öbeği bu. Genshin Impact’in doğru yaptığı şeylerden biri savaş mekanikleri. Bu elementlerin tamamı birbiri ile etkileşime girerek düşmanlarınız ya da sizin üzerinizde efektler yaratabiliyor. Örneğin benim favorim elektrik ve ateşin birleşimi ile oluşan overloaded etkisi oldu. Düşmanlarınız üzerine bu iki etkiyi verdiğinizde patlayıp sizden uzaklaşıyorlar. Tabii ki bu kombinasyonun içerisinde oldukça basit birleşimler de var. Örneğin su yeteneğinizin üstüne buz atarak rakiplerinizi dondurabiliyor ve benzer combo’lar yaratabiliyorsunuz.

Tevyat’ta yaşanan her şeyin sizi etkilediğini de unutmamak gerek. Örneğin yağmur yağarken elektrik elementi kullanırsanız kendi canınızı da götürebilecek bir etki yaratıyorsunuz. Buna ek olarak düşmanlarınız da kendilerine has elementler kullanabiliyor. Bu sebeple savaşırken daha dikkatli olmak zorundasınız.

Genshin Impact’in temelinde mobil bir oyun olduğu düşünüldüğünde, savaş mekaniklerinin gerçekten dikkat çekici olduğunu söylemek mümkün.

Biraz Da Burayı Gezeyim

Sadece savaş mekaniklerinin bu denli detaylı olması bile geliştirici miHoYo’nun oyun üzerine ne kadar titrediğini gösteriyor. Genshin Impact’e yarattıkları dünya bir hayli detaylı ve her köşesinde yeni bir şey keşfedebiliyorsunuz. İşte oyunun en pozitif yanlarından biri de ayaklarınızın altına sunduğu bu dünyanın ta kendisi.

Tevyat oldukça geniş ve farklı ülkelere ev sahipliği yapıyor. Şimdilik Mondstadt ve Liyue şehirlerine seyahat edebiliyor olsanız da geliştirici haritaya yeni bölgeler ekleneceğinin sözünü verdi. Mondstadt ne kadar yeşil ve düz platolara sahipse, Liyue bir o kadar sepya renkler ve dağlık bölgeler ile karşımıza çıkıyor. Yani kendinizi asla tek bir yerde geziyor gibi hissetmiyorsunuz.

Şehirlerin temaları da yine elementler ile alakalı. Mondstadt halkı anemo, yani hava elementine tapıyor ve kendilerine has bir tanrıları var. Liyue ise Geo, yani toprağa inanıyor ve daha sonra tanışacağınız Rex Lapis isimli bir ejderhaya tapıyorlar. Bu elementlerin bölgelere oldukça iyi işlendiğini ifade etmek gerek. Örneğin hava elementine tapılan Mondstadt’ta genel olarak hava elementini kullandığınız bulmacalar sizleri bekliyor.

Kısacası yaratılan dünya kendi içerisinde de oldukça tutarlı. Bu koca haritanın tamamını her gün yenilenen sandıklar ile dolduran miHoYo, oldukça eğlenceli bulmacalar üretmekten de geri durmamış. Yine pek çok noktada karşınıza çıkan bu bulmacalar zaman zaman birkaç meşaleyi yakmak kadar kolay, zaman zaman yarım saatinizi alacak kadar kompleks olabiliyor.

Yani Genshin Impact’i, Nintendo Switch sahibi olmayanları tatmin edebilecek ücretsiz bir Zelda klonu olarak görebiliriz.

Hanım, Kredi Kartımı Getir

Bu noktada oyunun F2P “sıfatının” üzerinde durmakta fayda görüyorum. Yukarıda da bahsettiğim gibi miHoYo oyunu aslında bir mobil oyun olarak tasarlamış. Bu sebeple mobil oyunlarda sıkça karşılaştığımız “enerji” sistemi, Genshin Impact’in de kemiklerine işlenmiş durumda. Bu durum Genshin Impact’in hayatınızdan daha fazla süre talep etmesi anlamına geliyor.

“Resin” adı verilen bu enerji sistemi ciddi anlamda rahatsız edici. Her RYO oyununda olduğu gibi karakterinizi güçlendirmek için belirli malzemeler ya da materyaller toplamanız gerek. Bunun tek yolu da dünya boss’larını ya da belirlenen zindanları temizlemekten geçiyor. Fakat bunun için 12 saatte tam kapasitesine ulaşabilen kıymetli mi kıymetli Resin’lerinizi harcamak zorundasınız.

Sistemin temel işleyişi şu şekilde: Örneğin Razor isimli elektrik elementini kullanan bir karakter kullanıyorum. Bu karakterin seviye atlayabilmesi için dünyadan topladığım materyallere ek olarak, 40 Resin harcayarak girebildiğim boss’lardan düşen malzemelere ihtiyaç duyuyorum.

Karakterin silahını geliştirmek için ihtiyaç duyduğum materyaller ise 20 Resin ile girebildiğiniz zindanlardan bulunuyor. Buna ek olarak bu zindanlar her gün aynı materyalleri veremiyor. Yani düşürmek istediğiniz materyalin önce gününe bakmanız, ardından bu zindanlara girmeniz gerek. Eğer silahınız ve yetenekleriniz aynı gün düşen malzemelere ihtiyaç duyuyorsa bu yandığınız anlamına geliyor.

Yanlış anlamayın, oyuna kuruş harcamadan son seviyelere ulaşmak da mümkün. Fakat daha önce de söylediğim gibi bunu başarmak için oyuna ciddi mesai harcamanız gerekiyor. Bu karar da tabii ki yine size kalmış.

Yukarıda bahsettiğim zindanlara değinmeden de geçmeyelim zira benim en büyük hayal kırıklıklarımdan biri de bu. Eğer Zelda’da gördüğünüz zindanların çeşitliliğini ya da yapısını Genshin Impact’te göreceğinize inanıyorsanız şimdiden kötü haberi vereyim zira zindanların tamamı aynı. Bu zindanlar içerisinde genellikle belirlenen bir süre içerisinde üstünüze gelen rakipleri öldürmeniz gerekiyor. Oyun içerisindeki tüm zindanlar aynı şekilde işliyor. Bir yerden sonra sürekli girmek zorunda kaldığınız bu zindanlar kısa sürede tekrara düşünce oyun sıkıcı hale gelmeye başlıyor.

MMO Olmayan Bir RYO

Sizleri işinizden gücünüzden etmemek adına çıktığım bu grind macerasında ücretsiz bir şekilde karakterlerimi belli bir seviyeye ulaştırmayı başardım. Fakat yavaş yavaş zorlanmaya başladığım kısımlarda co-op yardımı almayı denedim ama miHoYo bu kapıyı da sıkı bir şekilde kapatmış.

Evet, Genshin Impact’i arkadaşlarınız ile oynayabiliyorsunuz. Hatta tanımadığınız insanlar izin verdiğiniz takdirde oyununuza dahil olabiliyor. Fakat burada belirlenen bazı kurallar var ki co-op oynamanın tüm “avantajlarını” ortadan kaldırıyor. Birinin dünyasına adım attığınızda ona hikaye görevlerinde yardım edemiyor, sandık açamıyor ya da dünyanın belirli kısmı ile etkileşime giremiyorsunuz. Bu seçenek şimdilik sadece zindanlarda işe yarıyor.

Gelelim oyunun “endgame” içeriklerine… Yani bu kadar karakter geliştirme çabamız en sonunda bizi nereye taşıyor? Spiral Abyss isimli tek bir zindana sahip olan Genshin Impact, oyun içerisinde gördüğümüz zindan sisteminin “daha zor” versiyonu ile karşımıza çıkıyor. Bu Spiral Abyss’in kendine has seviyeleri var ve siz ilerledikçe düşmanların seviyeleri de artıyor. Hatta 5. seviyeden sonra iki farklı takım ile bu zindanlara girmeye başlıyorsunuz.

MMO olmayan bir oyun için bu endgame seçeneğinin müthiş yetersiz olduğu ortada. Fakat geliştirici ekip bu konuda da önemli adımlar atılacağını resmen açıklamış durumda.

Son Söz

Eğer zamanınızı delicesine harcamak istediğiniz bir oyun varsa Genshin Impact tam size göre. Hatta herkesin bahsettiği fakat bir türlü oynayamadığınız Zelda’nın bir kısmını deneyimlemek istiyorsanız en yakın seçeneğiniz yine Genshin Impact olacaktır.

Müziklerinden tutun, oyunun görselliğine kadar pek çok önemli detayda Genshin’in üstüne titrediğini gösteren miHoYo, ufak tefek değişimler ile Genshin Impact’i yılın en hit oyunlarından biri haline dönüştürebilir.

YORUMLAR
gezginttt
18 Ekim 2020 10:44

ben resin olayını çok önemsemiyorum :) zıt zıp zindan yapmak oyundan soğutacaktır tabii ki. mobil oyun sisteminden dolayı wish çok rahatsız edici bir durum karakterleri geliştirmek için de wish sistemine bağlı kalmak zorundasınız beni rahatsız eden bu.

oyunda karakterler belli adventure rank sınırlarında geliştirmeye başlanıyor. bence karakter ve silah  geliştirme  ile ilgili abartılı ve rahatsız edici bir durum yok. bu sınırlar yüzünden bol bol vaktiniz oluyor ve ana hikaye kısmınıda sınırlı bir şekilde oynamanıza izin verdiği içinde rank sisteminde hızlı ilerlemek mümkün olmuyor.. kısaca oyuna hiç bir şekilde para yatırmadan oynayabilirsiniz.. günde 4-5 saat oynadığınız takdirde 3-4 wish hakkı toplayabiliyorsunuz ki 10 arlı halde açmak karakter deng getirmek için yeterli.. yalnız sakın elinizi kaptırmayın... 

bunu tabiki 4 karakterinizi belirledikten sonra planlayacağınız şeyler.. elinizdeki her karakteri bir anda geliştirmeye çalışmayın zaten yapamazsınız.. oyunda mora denilen altın sistemi var ve bol bol görünüyor olmasına rağmen adventure rank 20 den sonra çok daha fazla değerlenmeye başlıyor.. bir karakteri 30-40 arası geliştirmek 300k mora ya maal olabiliyor :)

 

kısaca şu günlerde oynanabiliecek en tatlı oyunlardan biri.. zeldayı 20saat oynamış biri olarak genshin impact bence çok daha kaliteli olmuş.. para tuzaklarına rağmen... 

 

ön inceleme için ellerinize sağlık.. tam incelemenizi merak ediyorum :) takipteyim

Parolamı Unuttum