Gişe Bombası: Gişede Çakılan Oyun Uyarlamaları!

Tahminleri alalım

Neden bilmiyorum, çocukluğumdan beri kötü film izlemeye bayılıyorum. Hatta zaman zaman arkadaşlarımı toplayıp onlara işkence niteliğinde kötü film izletmek en büyük hobilerimden biri. Bu “sevdiğim” kötü filmler arasında elbette oyun uyarlamaları da var. Örneğin orijinal Doom filmine gerçekten bayılıyorum.

Fakat bugün sizlerle, sadece “kötü” filmleri konuşmayacağız. Sizlerle birlikte gişede gerçek anlamda çakılan, isimlerinin altında kalan ve bekleneni vermeyen bazı uyarlamalara bakacağız. Listeyi tamamen sırasız şekilde hazırladım. Buna ek olarak gişe verilerini de IMDB Pro’dan aldığımı not edeyim.

Hazırsanız başlayalım!


Super Mario Bros. (1993) – (Toplam Bütçe: 40.000.000$ - Gişe: 20.844.907$)

Malumun ilanıyla başlıyoruz. “Bir uyarlama nasıl olmamalı?” başlıklı derslerin nihai örneği olan Super Mario Bros., hepimizin hayatında bir yara bırakmıştır. Fakat en büyük yarayı, başrolleri paylaşan Dennis Hopper, John Leguizamo ve Bob Hoskins almıştı.

Oyunla bağını koparan uyarlamanın çekim aşaması oldukça zorlu geçmiş. Dennis Hopper, bir röportajında rolü o dönemler 6 yaşındaki oğlu için kabul ettiğini ifade ediyor. Lakin çekimler esnasında yönetmen çift Rocky Morton ve Annabel Jankel arasındaki gerilim tüm seti etkilemiş. 2011 yılında The Guardian’a konuşan Bob Hoskins ise ikilinin bir noktadan sonra menajerleri tarafından setten kovulduğunu dahi söylemiş.

Ee bu gerilim de filme yansımış elbette.


Street Fighter: The Legend of Chun-Li (2009) - (Toplam Bütçe: 50.000.000$ - Gişe: 12.660.287$)

Kristin Kreuk’un CV’si oldukça ilginç. Kariyerinde Smallville gibi sevgi/nefret ilişkisi içerisinde olduğumuz bir dizinin yanı sıra, bir de Street Fighter: The Legend of Chun-Li gibi korkunç bir film bulunuyor.

2009 yılında vizyona giren film; aslında gişe başarısı (35 milyon dolar bütçesine rağmen 100 milyon dolar gişe yapmış) nedeniyle listeye girmeyen orijinal Street Fighter’ın “ruhani” devamı niteliğinde. Fakat Legend of Chun-Li, Jean-Claude Van Damme’ın başrolünü oynadığı film kadar ilgi çekmeyi başaramamış.

İddialara göre Van Damme, 2003 yılında Street Fighter için bir devam filmi istese de bu isteğini gerçekleştirememiş. 2009 yapımı Chun-Li için geri dönmesi istenen Van Damme, Guile rolünü bir kez daha oynamak istememiş.

Filmin başarısızlığı aynı zamanda Ryu ve Ken için planlanan projelerin de iptal edilmesine neden olmuş. Bu arada, filmin yönetmeni Andrzej Bartkowiak’ın aynı zamanda Doom uyarlamasının yönetmenliğini yaptığını da not edeyim.


BloodRayne (2006) - (Toplam Bütçe: 25.000.000$ - Gişe: 3.711.633$)

“Korkunç oyun uyarlamaları” dendiğinde akla gelen ilk isim olan Uwe Boll abimiz, listedeki ilk işi ile karşımızda. Oyun dünyasında da insanların farklı gözlerle baktığı BloodRayne’nin beyaz perde uyarlaması, “hayal kırıklığı” tanımının karşılığı gibi.

Aslında bu proje Boll’un ciddi umutlarla bağlandığı işlerden biri. Fakat araştırmalarım esnasında oldukça ilginç bilgilerle karşılaştım. Bunlara listenin başka bir üyesini açıklarken değineceğim.

BloodRayne’i ilginç kılan çok fazla detay var. Örneğin Michael Madsen gibi ikonik bir isim bu filmi “korkunç bir ucube” olarak tanımlıyor. Daha da ilginç olanı ise BloodRayne’in yazım aşamasında yaşanan şeyler.

Filmin yazarı Guinevere Turner, BloodRayne için farklı bir hikaye üzerinde çalışmaya karar vermiş. Boll’un kendisine baskı yaptığını ve projenin bitmemiş halini elinden aldığını söyleyen Turner, filmin son halini izlediğinde ise şok olmuş. Çünkü Turner’ın yazdığı neredeyse her şey değiştirilmiş.

Filmin son hali için ise en iyi tanımlamayı Madsen yapmış.


Double Dragon (1995) - (Toplam Bütçe: 7.800.000$ - Gişe: 2.300.000$)

Listede gerçekten izlemekte keyif aldığım işlerden biri Double Dragon, itiraf edeyim. Hatta buraya eklemek için fragmanı izlediğimde, filmi bir kez daha izleyesim geldi. Neden bilmiyorum, 90’ların “cheesy” dövüş sanatları filmleri hala hoşuma gidiyor. Jackie Chan’i suçluyorum…

Robert Patrick, Mark Dacascos ve Scott Wolf gibi isimlerin başrolleri paylaştığı film, Jimmy ve Billy biraderlerin kötü adam Koga’ya karşı verdiği savaşı anlatıyor. Jimmy ve Billy Lee, güçlü bir tılsımın iki parçasını Koga’dan uzak tutarak dünyanın yok olmasını önlemeye çalışıyor.

Yani şöyle ufak bir boşluğunuz var ve izlemediğiniz bir film izlemek istiyorsanız, bence listede şans verebileceğiniz isimlerden biri Double Dragon olabilir.

Film ile ilgili bir diğer ilginç detay ise Mortal Kombat benzeri “motion capture” kullanacak bir oyun projesinin planlanmış olması. Yani oyun uyarlaması filmin, oyun uyarlaması yapılacakmış. Şimdi bu cümleyi uyarlama parantezine alalım…


Alone In The Dark (2005) - (Toplam Bütçe: 20.000.000$ - Gişe: 10.588.000$)

Listedeki bir diğer Uwe Boll işi… Fakat burada filmle ilgili birkaç şey söylemeden önce, Boll’un neden böyle filmler çekmeye devam ettiği ile ilgili konuşalım.

Görünüşe göre Boll, gişede çakılan filmler yapmak için ilginç bir strateji geliştirmiş. Almanya hükümeti, 2006 yılına kadar tüm yatırımların vergi indirimlerine dönüşmesine izin veriyor. Yani Boll Productions, yatırdığı her kuruşun yüzde 50’sini geri aldığı gibi, üstüne dağıtıcılardan da ödeme alıyor. Yani filmin bütçesi 20 milyon dolar ise, 10 milyon dolar Boll’un cebine dönüyor ve kalanı da kar olarak işleniyor.

Sadece bu da değil. Ön satışlar, DVD anlaşmaları ve uluslararası TV hakları da direkt olarak Boll Productions kasasına giriyor. Yani bunu bir ekmek kapısına çevirmiş Boll abimiz.

Yani, herkes yolunu bir şekilde buluyor ne diyelim.

Filme gelince söylenecek çok fazla şey yok aslında. Bu filmdeki en ilginç detay, Boll’un filmin kötü eleştiriler almasının nedenini Tara Reid’e bağlamış olması. Boll, bir daha “asla” Tara Reid’i filmlerinde oynatmayacağını da söylemiş.


DOA: Dead or Alive (2007) - (Toplam Bütçe: 30.000.000$ - Gişe: 7.755.686$)

Geçmişe dönüp baktığımızda, farklı bir dünyada yaşadığımızı çok daha net anlıyoruz. Çünkü böyle bir filmin günümüzde çekilmesi pek de mümkün görünmüyor. Öhm… Mücbir sebeplerden…

İlginç bir hayran kitlesine sahip olan Dead or Alive serisi, beyaz perde uyarlamasıyla dikkatleri üzerine çekmeye çalışmıştı. Jaime Pressly, Devon Aoki, Sarah Carter ve Holly Valance gibi isimlerin başrollerini paylaştığı film, Dead or Alive’ın hikayesini takip ediyor.

Başroldeki dört kadın oyuncu da, projeye olan inançlarını eğitim alarak kanıtlamış. Oyuncuların ifadelerine göre dört kadın aktris de çekimlerden 4 ay önce Çin’e giderek dövüş sanatları eğitimi almışlar.

Holly Valance, filmin çekimi esnasında 40’tan fazla bikininin harcandığını da açıklamış.


Mutant Chronicles (2008) – (Toplam Bütçe: 25.000.000$ - Gişe: 6.820$)

Mutant Chronicles’ı buraya bonus alarak aldım. Çünkü kendisi bir video oyunu uyarlaması değil. Aksine, İsveçli bir masa üstü oyununun beyaz perdeye taşımış hali. Fakat filmin gişede çakılmış olması özellikle dikkatimi çekti.

Filmin yönetmeni Simon Hunter’ın özgeçmişinde çok fazla iş bulunmuyor. Fakat filmin oyuncu kadrosunda Ron Perlman, Thomas Jane, Devon Aoki (Evet, DoA’da da vardı), John Malkovich gibi önemli isimler bulunuyor. Hatta Malkovich, filmdeki sahnelerini sadece 2 günde çekerek setten uzaklaşmış.

İlginç biçimde film kendisine has bir yapıya ve atmosfere sahip. Hatta filmin kült bir izleyici kitlesine sahip olduğu da biliniyor.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum