Defense Distributed, Liberator'ı Kamera Karşısında Ateşledi

Defense Distributed ne yapmaya çalışıyor?

3B yazıcılar hakkında neler okudunuz ya da duydunuz bilmiyorum. Ancak bu cihazlar gerçekten harikulade şeyler: Bilgisayarda tasarladığınız herhangi 3B bir şeyi somut olarak basabiliyorlar. Şu anda yaygın değiller ve gayet de pahalılar, evet. Ancak hangi teknoloji ya da ürün fiyat açısından zamana karşı koyabildi ki şimdiye kadar? Yıllar içerisinde gelişecek, ucuzlayacak ve pek çoğumuzun evinden içeri adım atacak bu yazıcılar.

Ne güzel değil mi? Kendi tasarladığımız figürümüzü basabilecek, ya da internetten tasarım indirip onları basabileceğiz. Eğer yetenekli bir tasarımcıysak, belki de tasarım yapıp satacağız kim bilir. Kısacası hayatımıza renk katacak güzel ürünler bunlar. Ancak beraberlerinde büyük bir tehlike getirdiklerini de, Defense Distributed sağolsun gözümüze gözümüze sokuyor.

Defense Distributed kimdir? Aşağıdaki videoda görebileceğiniz Cody R. Wilson'ın kurduğu bir garip online silâh dağıtıcısı. Dağıtıcının 3 farklı amacı var: Bir 3B yazıcı kullanarak tamamen basılabilen bir silâh geliştirmek, bu silâhı çok daha ucuz 3B yazıcıların da üretebilmesini sağlamak ve internetin en büyük online silâh tasarım dağıtımcısı olmak. Kısacası herkesin salonunu, ruhsatsız ve istediği sayıda silâh üretebileceği bir imalathaneye dönüştürmek. Bunu da, halkın silâh kullanmasını kısıtlayan; dolayısıyla kendini savunma hakkını bir anlamda elinden alan hükümete karşı tepki olarak yapıyorlarmış (adamlar bir de meydan okur gibi "Bakalım hükümet ne tepki verecek bunun karşısında? (:" demişler bir de)... Aşağıda görebileceğiniz gibi, "Liberator" isimli silâh prototiplerini geliştirmiş ve video karşısında ateşlemişler (silâhın adı da ayrı bir ironi de neyse). Silâhta, iç parçaların birinde oluşan çatlak haricinde herhangi bir hasarın olmadığını da belirtmişler.

Bundan bir 10 sene sonra herkesin evinde silâh yapabileceği bir şeyin olduğunu düşünmek, sizi bilmiyorum ama benim kanımı donduruyor. Hırlısı var hırsızı var, delisi var psikopatı var sonuçta. Onu geçtim, çoluk çocuk silâh basabilir hâle gelecek. Daha büyük ve karmaşık organizasyonlardan falan bahsetmiyorum bile. Düşününce, bunun önünün alınması için de pek bir yol göremiyorum.

Bilemedim... Siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında?

YORUMLAR
Parolamı Unuttum