Bulletstorm: Full Clip Edition - İnceleme

Mermiler ve küfürler havada uçuşuyor!

Kaos denince insan hemen aklını kötü şeylere yoruyor. Halbuki elimizde biraz güç ve o gücü kullanabileceğimiz bir ortam olsa kaçımız sessiz sakin otururduk? Oyunların bu kadar çekici gelmesinin sebebi bu. Sizi kaotik dünyaların içine atarak bir seyirciden fazlası yapıyor. Hava fişek gösterisini izlemekten daha iyi bir şey varsa o da fişekleri ateşlemektir.

Bulletstorm, 2011 yılını zenginleştiren oyunlardan biriydi. Ne yazık ki hak ettiği ilgiyi görememiş ve çoğu oyuncuya ulaşamamıştı. Fakat, Full Clip Edition ile 6 yıl sonra geri geldi ve halen bomba gibi. Oyunda Grayson Hunt adlı bir askeri yönetiyorsunuz. Dead Echo adlı özel bir birliğinin lideri Gray, bir görevde yaptıkları işin içyüzünü öğrendiklerinde emrinde çalıştıkları general Sarrano’ya düşman kesilir. İntikamla yanıp tutuşan Gray, generalin gemisi ile karşılaştıklarında düşünmeden saldırıya geçer. Yaşanan karmaşada Gray'in gemisi Stygia gezegenine çakılır ve mürettebatının çoğu ölür. Bu tehlikeli gezegenden bir çıkış bulmaları ve yarım kalan işlerini tamamlamaları gerekmektedir. Normalde aksiyonun böylesine ön planda olduğu oyunlarda hikayeyi sallamayız ama Bulletstorm’un ayağı yere iyi basıyor.

İlk bölümde alacağınız Leash (tasma) ile oyun sıradan bir FPS'den fazlası oluyor. Sol elinize yerleşen bu cihaz ile düşmanları ve belli nesneleri kendinize çekebiliyorsunuz. Oyunun tanıtımında vurgulandığı gibi düşmanlarınızı farklı, artistik yollarla öldürdüğünüzde sizi ödüllendiren Skillshot sistemi açılıyor. Eli silahlı manyakları kaktüslerin üstüne çekip delik deşik etmek, bir tekmeyle uçurumdan aşağı postalamak ya da elektrik akımına itip kızartmak gibi sadistlikleri yapmak çok eğlenceli. Bazı bölümlere ve bulundukları çevreye özel öldürme yolları bulunuyor, onlara da dikkat edin. Ek olarak Quick Time Event'lerde ne kadar çabuk tuşa basıp olan bitene ne kadar hızlı tepki verirseniz o kadar fazla puan topluyorsunuz.

Biri ana silahınız olmak üzere aynı anda 3 silah taşıyorsunuz. Topladığınız Skillshot puanlarıyla arada karşınıza çıkacak Dropkitlerden silahlarınızın daha ölümcül ikincil atış modlarını açıyor ve cephane stokluyorsunuz. Ortalıkta fazla cephane bulamayacağınız için yaratıcılığınızı konuşturarak oynamanızda fayda var. Zorluğu fazla yükselttiğinizde düşmanlar mermi süngerine dönüşüyor. Sağlığınızı yenilemenin tek yolu beklemek. Sıcak çatışmadan kaçıp bir köşeye çekilmek de tempoyu düşürüyor. Gücü tatmak için Bulletstorm’u normal zorlukta oynamakta fayda var.

Bulletstorm her açıdan bam güm giden bir oyun. Stygia göz alıcı bir gezegen ve güzel manzaralara sahip. Ancak durup etrafa bakacak zaman bulamıyorsunuz. Etkileşimler çoğunlukla yol açma ve asansör çağırmakla kısıtlı. İstediğinizde tekme atabilmenize ve koşup kayabilmenize rağmen belli yerlerde zıplayabiliyorsunuz. Yani uçan tekme atmayı unutun. Oyunun genel temasına uygun olarak, konuşmalar bolca argo ve küfür içermekte. Sonuçta Ortadünya RYO'su oynamıyoruz ve akıl dolu, felsefi konuşmalar dinlemek anlamsız kaçardı. Ancak küfürle güldürmeye karşı biriyseniz, sürekli küfür duymak bir süre sonra baymaya başlayacak. Peki, tüm bu karmaşa kaç saat sürüyor? Ana senaryoyu bitirmeniz yaklaşık 6-7 saatinizi alacaktır. Sonlara doğru tekmeleme ve ateş etme tekrara bağladığı için daha uzun tutmadıkları iyi olmuş.

Gelelim Full Clip Edition duyurulduğunda sürpriz bir şekilde karşımıza çıkan Duke Nukem'a. Oyunu ön siparişle almadıysanız 10 TL ödeyerek sahip olabileceğiniz Duke Nukem’s Bulletstorm Tour DLCsi ile tüm hikayeyi bu sarışın, kaslı, güneş gözlüklü kahramanla oynayabiliyorsunuz. Duke ile oynamanın pratikte farklı bir yanı yok. Aynı silahları kullanıp, aynı şekilde ilerliyorsunuz. Ancak konuşmalar daha eğlenceli bir hale geliyor. Sıfırdan tüm diyaloglar seslendirilmediği için diğer karakterler ona Gray demeye devam ediyor. Başlarda bunu garipsese de oraya ait olmadığının farkında ve sıklıkla 4. duvarı yıkıyor. Yapımcıların bu kararı tutarsızlığı biraz olsun gidermiş. Bazı yerlerde akışı bozmamak adına Gray ile aynı cümleleri kurarken bazen de "It's time to kick ass and chew bubble gum" gibi klasik repliklerini kullanıyor. En büyük sıkıntı ise ara sahnelerde ağız senkronunun tutturulamamış olması. FPS kamerasına geçtiğinizde bu sorun olmuyor ama. Oynarken ah bir de domuz düşmanlar eklenseydi demeden duramadım.

Duke'un ziyareti dışında Full Clip Edition sürümünde gözle görülür ciddi bir farklılık yok. 4K desteği eklenmiş, ışıklandırma ve gölgeler geliştirilmiş, bu sayede patlamalar daha etkileyici olmuş. Lakin yapay zekadan tutun oynanış mekaniklerine kalan her şey aynı. Yeni oyuncular için hiçbir sorun yok ancak Bulletstorm'u daha önce oynanmış olanlara yönelik doyurucu bir-iki özellik ilave edilse daha güzel olurmuş sanki. Açıkçası yeni skillshotlar gibi daha çok içerik olsun isterdim. Oyunu bitirdikten sonra yeni sürümle eklenen Overkill modu açılıyor. Başlangıçta bütün silahlara sahip oluyorsunuz ve skillshot’larını tamamladığınız silahların sınırsız mermisi oluyor. Bu sayede yarım kalan skillshotları daha rahat tamamlayabiliyorsunuz. Bunun dışında oyunda geçen bölümlerin birebir aktarıldığı Echo görevlerini yapabilirsiniz. Ama o kadar aksiyona doyduktan sonra bununla uğrakmak ister misiniz bilemem. Çok oyunculu modları ise pek ilgi çekici değil.

Umarım Bulletstorm: Full Clip Edition yeterli ilgiyi görür ve bir gün Bulletstorm 2 yapılır.

Artılar:

  • Durmak bilmeyen aksiyon.
  • Skillshot sistemi çok eğlenceli.
  • Fena olmayan hikâye.

Eksiler:

  • Sonlara doğru tekrara bağlıyor.
  • Eski oyuncular için yetersiz yeni içerik.

 

NOT:8.0
 

Son Karar: FPSleri seviyor ve aksiyon açlığınızı yatıştırmak istiyorsanız Bulletstorm: Full Clip Edition size göre. Eğer Bulletstorm’u çıktığında oynadıysanız indirime girdiğinde alabilir ve yine de sıkılmadan oynayabilirsiniz.

Oyunu, Türk Telekom faturanıza 12 ay taksit ile, Playstore'dan satın alabilirsiniz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum