Star Wars: The High Republic'te Bizleri Neler Bekliyor?

Kitaplar, çizgi romanlar ve tabii ki filmler!

George Lucas'ın yazdığı ve 1977 yılında vizyona giren Star Wars filminin zaman içerisinde geçirdiği dönüşüm gerçekten inanılmaz. Daha sonra adı A New Hope olan ve 1983 yılında Return of the Jedi ile sona eren üçlemenin ardından Star Wars, her anlamda durdurulamaz bir genişleme yaşadı. Tabii ki ilk başta yapılan şey evreni genişletmek oldu ve ortada belki de Lucas'ın bile tahmin edemeyeceği kadar büyük ve karmaşık bir Star Wars Evreni var. Binlerce gezegen, çok sayıda farklı uzaylı ırk ve tabii ki evrenin mihenk taşı güç kavramıyla birlikte Star Wars popüler kültürün en önemli unsurlarından birisi. 

Marvel Sinematik Evreni veya Harry Potter serisi gibi örneklere baktığımız zaman daha önce çizgi roman ya da kitaplara dayanan ve popülerliğini buradan elde etmiş markaların beyaz perdedeki başarılarına şahitlik ediyoruz. Bu tarz işlerin bana ve pek çok insana göre en başarılı işi ise şüphesiz Yüzüklerin Efendisi serisi. Ancak Star Wars önce bir film olarak vardı ve daha sonra genişletilmiş evren ile birlikte işin edebiyat kısmına da girmiş oldu. İşin bir diğer tuhaf kısmı bu genişletilmiş evren hikayeleri Star Wars'ın yaratıcısı George Lucas tarafından değil, çeşitli başka yazarlar ve hatta zamanında hayran olan kişiler tarafından ortaya çıkartıldı. Şimdi markanın hakları Disney'in elinde ve satın alma gerçekleştiğinden beri süre gelen genişletilmiş evren tartışmalarına yeni bir olay eklenecek. Artık resmi olarak bir High Republic dönemine sahibiz.

Geniş Kadro, Bol İçerik

Project Luminous ismiyle ortaya çıkan yeni Lucasfilm ve Disney ortak projesiyle birlikte Star Wars Evreni'nde tam olarak tanımlanmayan High Republic dönemi işlenmeye başlayacak. İlk başta işin çizgi roman ve kitap kısmında çok büyük adımlar atacak olan Disney yazar kadrosunu epey geniş tutmuş. Cavan Scott, Claudia Gray, Justina Ireland, Daniel Jose Older ve bu ekibin yıldızı Charles Soule, High Republic dönemini kaleme alacaklar. Özellikle Charles Soule'nin yazacağı duyurulan Light of the Jedi romanı büyük merak uyandırıyor. Bu yeni dönemin çizgi romanları ise IDW ve Marvel tarafından yayınlanacak. 

Tabii ki Disney'in sadece kitaplar ve çizgi romanlar için böylesine özenli ve büyük bir çalışma başlattığını düşünmek pek doğru olmaz. Aslında 2019 yılında ortaya çıkan ilk haberler High Republic döneminde geçecek bir Star Wars filminin ilk işaretlerini veriyordu. Yaptığı üçlemeden ders alan Disney bu kez High Republic'i işlemeden önce hayranlara bunu oldukça iyi bir şekilde tanıtmak niyetine. Çünkü The Force Awakens ile başlayan üçleme ile altıncı film arasında yaşanan boşluk pek doldurulamamış ve bu boşluğun yarattığı kaos tüm üçlemeyi oldukça kötü etkilemişti. Hatta bence bir High Republic filminden önce Disney+ üzerinden bir animasyon dizi ya da mini dizi yayınlanabilir. Çünkü Disney gerçekten çok sayıda içerik üretmeye hazırlanıyor. Peki bu High Republic dönemi tam olarak ne oluyor? 

Sith Mi? O Da Ne?!

High Republic dönemi Disney/Lucas ortaklığı tarafından dönem dönem işlenecekmiş. Yani bir bakıma MCU'nun sinemada kullandığı yöntemi kullanacaklar. Aslında Disney anlaşması öncesi High Republic dönemi zaten belirgin bir şekilde vardı. Burada güçlenen Jedi yönetiminin Skywalker Efsanesi döneminin başlarında nasıl bu kadar etkin olduğu da biliniyordu. Hatta bu dönemin en bilinen karakteri tüm Star Wars tarihini değiştiren isimlerden birisi olan Darth Bane. Old Republic dönemiyle film hikayelerinin başladığı Palpatine dönemi arasında geçen High Republic döneminde çok fazla Sith yok. Bunun birkaç sebebi var. 

High Republic öncesinde Star Wars Evreni içerisinde yoğun bir Sith etkisi var. Hatta Sithler o kadar çok büyüyor ve yayılıyor ki bir noktadan sonra sürekli iç savaş çıkmaya başlıyor. Bu süre zarfında çok da etkili olamayan Jedilar güçlenip Sithleri ortadan kaldırıyor ve High Republic dediğimiz dönem başlıyor. Tabii Jediların bu zaferi Darth Bane'i çok etkiliyor ve Star Wars tarihini değiştiren "İkili Yöntem" ortaya çıkıyor. İkili yönteme göre aynı anda sadece bir Sith Lordu ve onun çırağı olabiliyor. Çırak ne zaman güçlenip ustasını yok ederse o zaman usta oluyor ve kendisine yeni bir çırak ediniyor. Zaten Star Wars filmlerinde en popüler sahnelerden birisi olan "Darth Plagueis'in hikayesi" kısmı da tam olarak bu yöntemi anlatıyor. 

Yodalar Tükenmez

The Mandalorian dizisi ile birlikte hayatımıza giren Bebek Yoda, oldukça ilginç bir karakter. Bu zamana kadar Yoda Irkına dair bildiğimiz şeyler oldukça az. Filmlerden Yoda ve Yaddle'ın yanı sıra KOTOR oyunlarında da bu ırktan bir karakter mevcuttu. Bebek Yoda ile birlikte bu ırkın ilk halini de görmüş olduk. Aslında Mandalorian izleyicileri hatırlayacaktır Bebek Yoda karakteri 50 yaş civarında bir bebek! High Republic döneminin önemli karakterlerinden birisi de şüphesiz Usta Yoda olacak. 

Yoda'nın Jedi Konseyi'nin başına geçmeden önce aktif bir Jedi olarak yaşadığı döneme tanıklık edecek olmamız epey güzel. Her ne kadar ortaya çıkan konsept görüntüler de Yoda ve Darth Bane'i görmesek de ilerleyen dönemlerde mutlaka bu iki karakter kullanılacaktır ve hikayelerin mihenk taşları haline gelecektir. Çünkü bu iki karakterin popülaritesi High Republic'in daha az bilinen eski karakterlerinden veya yeni karakterlerden daha çok ilgi çekmesini sağlayacaktır. Disney de böyle bir fırsatı kaçırmaz. 

Aydınlığın Yükselişi

Project Luminous ismini aydınlık taraftan alıyor. Sithlerin ortadan kalkması sonucu başlayan bu dönemde işlenecek olan hikayelerdeki kötü karakterler de epey merak konusu. Tabii Darth Bane ve yanındaki çırakları her zaman Jedi yönetimi için potansiyel bir tehdit ama Bane ile başlayan dönemden Darth Sidious'a kadar gelen süreçte Sithler saklanmak konusunda epey ustalaşıyor o yüzden perde arkasında Bane olsa bile ön planda yer alacak ilgi çekici kötü adamlar lazım. Çıkan ilk konsept görüntülerde yağmacılara benzeyen bazı karakterler mevcut, ilk etapta onları görmemiz oldukça olası.

İlerleyen aşamalarda Darth Bane'in ölümüne kadar olan süreçte Jedi'lar ile Bane arasındaki mücadele bu dönemin şüphesiz en ilgi çekici olayı olacaktır. Ancak bu dönemin kitaplar veya çizgi romanlardan ziyade sinema filminde kullanılacağını düşünüyorum. Çünkü başı ve sonu belli olan bir dönemdeki en vurucu nokta firma için bir bakıma altın madeni olacaktır. Benim Disney'den Star Wars adına asıl merak ettiğim konu büyük bir felaket ile sonuçlanan The Rise of Skywalker filminin sonrasında yaratacakları evren. Şu ana kadar o topa hiç girmeyen Disney bakalım ne zaman eski dönemleri eşelemeyi bırakıp hikayenin devamıyla karşımıza çıkacak? 

YORUMLAR
emrahcey
7 Mart 2020 18:40

1975~1980 arası sanki bilim kurgunun altın çağı gibi...Bilim kurgu filmlerine ilham veren filmlerin yapıldığı dönem...Alien, Star Wars,WestWorld...ilk aklıma gelenler.

GwynBleidd
7 Mart 2020 16:20

Oldukça güzel yazı olmuş. Ellerinize sağlık.

Parolamı Unuttum