İnceleme:Bound by Flame

Ateş indiği yeri yakar.

 

Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinde yayınlanmıştır.

Her yıl onlarca “büyük oyunu” oynayıp inceleyen bir oyun eleştirmeni olarak,  gözümün içine girinceye kadar reklamı yapılan, uğruna forumlarda sayfalarca kavgası edilen oyunlardansa kimsenin beklemediği ters köşe oyunları denemeyi daha çok seviyorum. Hepsi harika çıkacak diye bir kural yok; hatta neredeyse tamamına yakını gerçekten çok ama çok kötü çıkıyor. Ama onlarca kurbağayı öptükten sonra kimsenin bilmediği, hak ettiği ilgiyi görmemiş bir cevher bulup çıkarmak da bütün o acılara, geçen zor saatlere değiyor.

bound-by-flame-1

Buzlarla kaplı bir duvar... Çok tanıdık geldi ama daha önce hangi dizi ve kitapta görmüştüm hatırlayamıyorum.

Bound by Flame'e gelince… Sessiz sedasız çıkışını yaptı, gösterilen videolar ve ekran görüntüleri gerçekten heyecan uyandırıcıydı. Fakat şu az önce anlattığım gizli cevher olayı var ya; bu kömür parçasının elmas olabilmesi için daha yüzyıllarca yerin altında yanması gerekiyor.

bound-by-flame-2

Buzların hakim olduğu bir dünyada kadın karakterler nedense pek ince giyiniyorlar.

Bound by Flame için çok şey söylenebilir ama orijinallik onlardan biri değil. Oyunun hikâyesini anlatacağım ama daha lafım bitmeden “Ben bunu bir yerlerden biliyorum” diye homurdanacağınıza eminim. Oyunun dünyasına Kuzey’den gelen soğukla birlikte ölümsüz buz büyücüleri ve beraberinde getirdikleri  ak gezen.. pardon buz zombileri saldırmaya başlıyor. Hepsi bu. Donmuş büyücü olmalarının dışında bu arkadaşların bir hikâyesi veya nihai bir amaçları yok. Game of Thrones’un kendi donmuş kötülerini açıklamak için henüz iki kitabı var lakin Bound by Flame bunu oyun boyunca ne yazık ki becerememiş. Belki yeni kitaplar çıkınca yapımcılar bir devam oyunu çıkarıp o kısmı da çalarlar.

bound-by-flame-3

  Oyun her defasında özgün ortamlar sunmayı başarıyor. Senaryo ve karakterler konusunda aynı şeyi söylemek güç.

Oyunda Vulcan isimli orta yaşlı bir paralı askeri yönetiyoruz. Buz orduları kıtanın büyük bir bölümünü ele geçirmiş, insanlığın son umudu rahipler ve onların çağıracağı ateş ruhlarına bağlı. Tahmin edebileceğiniz üzere işler umulduğu gibi gitmez ve çağırılan yegane ateş ruhu, daha önceleri önemsiz bir fedai olan Vulcan’a musallat olur. Bu noktadan sonra artık dünyanın kaderi Vulcan’a bağlıdır. Fakat diğer karakterler dünya üzerindeki en önemli insan olduğunuzu maalesef pek hissettirmiyorlar size. Ana görevden bağımsız ve kahramanımızın ölümüne neden olabilecek sayısız göreve tek başına yollanmasının herhangi bir açıklaması yok çünkü.

bound-by-flame-4

Bu arkadaşla oyununun hemen başlarında kapışmanız gerekiyor. Sonrasında da bu kadar havalı bir düşman göremeyeceksiniz.

Oyunun dövüş sistemi biraz Dark Souls’u andırıyor. Dikkat ederseniz, andırıyor demekle yetindim çünkü daha fazlası DS’a hakaret olur. Yaratıkların çoğu gayet sağlam vuruyor ve güçlü rakiplerle kapışmak az biraz taktik istiyor. Lakin Dark Souls gibi rahat bir kontrol ya da oyundaki etmenler üzerine hakimiyet söz konusu değil. Vulcan çift elle kullandığı kılıcının yanı sıra, hançerlerini ve ateş büyülerini de kullanabiliyor. Sorun şu ki, her bir silahın etkili olduğu belirli düşman tipleri var. Yani kafanıza göre “Hançerci Vulcan olacağım" gibi kaprisler yapamıyorsunuz. Bu olay da farklı kılıç yaklaşımıyla Witcher’dan çakılmış sanki. Oyunun tek özgün ve ilginç bulduğum yanı arbaletler ve tuzaklar için malzeme toplayıp üretebiliyor olmak ki bu da zaman içinde sıkıcı ve bolca tekrarlayan bir iş halini alıyor. Zaten tuzak kurmanın da etkisi göründüğü kadar fazla değil.

bound-by-flame-5

İçine ateş kaçması nasıl bir şey artık biliyoruz.

Ortalamayı çok zorlamıyor olsa da bir aksiyon-RYO arayışındaysanız Bound by Flame’e göz atmak isteyebilirsiniz. Bir süre oyalar ama aklınız başınızdan ne yazık ki gitmeyecek. Bound by Flame’in asıl sorunu da bu zaten; saçma öyküsünü, empati kurulamayan karakterlerini bir kenara bıraksak bile her şeye az biraz sahip lakin hiçbirinde başarılı olamamış bir oyun. RYO piyasasında sıkı bir rekabet olmaması, hiçbir yapımcıya Bound By Flame gibi "yaptık, oldu" bir oyun çıkarma bahanesi olmamalıydı aslında… Fakat, kısmet.

NOT

5

KÜNYE

Bound By Flame(PC)

Tür: Aksiyon-RYO

Yapım: Spider

Dağıtım: Focus

Kutulu Fiyatı: -

Dijital İndirme: 90 TL (Playstore)

Yaş Sınırı: 16

Ne İyi?

-Mekan tasarımları hoş

-Tekli düşmanlarla kapışmak zevkli

Ne Kötü?

-Sıkıcı senaryo ve karakterler

-Kamera sorunları

-Tek düze oynanış

-Her şey bir yerlerden araklanmış

YORUMLAR
Parolamı Unuttum