Infinity Ward, Tartışma Yaratan Beyaz Fosfor Killstreak Ödülü Hakkında Konuştu

Altı üstü bir dumanmış

Call of Duty: Modern Warfare'de serinin sevilen özelliklerinden biri olan killstreak ödülleri geri dönüyor ve dünkü çok oyunculu modlarla ilgili sunum öncesinde zaten bunların üç tanesi duyurulmuştu.

Dünkü açıklamalarda da toplam 17 killstreak ödülü açıklanmış oldu ama ilk açıklandığı andan itibaren tartışmaların odağında olan bir isim vardı, o da White Phosphorous yani Beyaz Fosfor ismindeki killstreak ödülü.

Beyaz fosfor, havada duman tabakası bırakarak görüşü zorlaştıran bir bomba çeşidi ama bir de yan etkisi var, inanılmaz derecede yanıcı. Bu fosfor dumanı teneffüs edildiğinde ciğerlerde ani yaralar oluşuyor ve insan vücudu içten dışa doğru yanmaya başlıyor. Bu etkileri yüzünden beyaz fosforun halk üzerinde veya hava saldırılarında sivillerin yoğun olarak bulunduğu yerlerde kullanılması yasak. Bu bombaların saldırı amaçlı kullanılması da savaş suçu anlamına geliyor.

Oyundaki Beyaz Fosfor açıklamasında da bu bombanın haritanın bir kısmını dumanla kapladığını ve yakına gelen oyuncuları yaktığını görüyoruz. Zaten tartışmalara neden olan kısım da bu, kullanımı savaş suçu sayılan bir bombanın 'sivillerin de bolca yer alacağı' bir oyunda ödül olarak karşımıza çıkması.


Infinity Ward, oyundaki Beyaz Fosfor'un sadece EMP'nin daha da gelişmiş hali olduğunu söylüyor. Temel fikir oyuncuların HUD'ı üzerinde inandırıcı bir yön şaşkınlığı etkisi yaratmakmış ama EMP oyunun temasına uymadığı için Beyaz Fosfor seçilmiş. Oyunda Beyaz Fosfor her ne kadar oyuncuları yakacak olsa da, bunun etkilerini yanma animasyonu şeklinde görmeyecekmişiz. Çok oyunculu modların yönetmeni Geoff Smith "bu dumanın içerisindeyken sadece öksüreceksiniz ve sağlığınız yarıya düşecek" diyor.

Önceki Call of Duty oyunlarında nükleer silahların olduğunu ama Beyaz Fosfor'a gösterilen tepkinin gösterilmediğini de söyleyen Smith "belki de insanlar daha gerçekçi görsellere, fotoğraflı haritacılığa tepki gösteriyordur" de demiş.

Aslında tüm bu tartışma killstreak ödülünün isminin değiştirilmesiyle son bulabilirdi ama Modern Warfare gerçekçiliği her şeyden ön plana koyduğu için etkiyi vurgulamak adına bu ismi seçmiş görünüyor.

YORUMLAR
DanteXE
5 Ağustos 2019 14:03

Önceki oyunlarda Nova gazı vardı, insanlar neye sataşacağını şaşırmış. Komik yani bu süreden sonra buna takılmaları.

EnsArTRance
3 Ağustos 2019 12:05

Evet, o kadar gerçekçi ki grafikleri sonunda BF3'e yetişebilmiş.

DanteXE
EnsArTRance
5 Ağustos 2019 14:02

Zırlama, BF5 gibi salak saçma bir ton gerçekçi olmayan efekt göremedin diye hemen bok at.


dragonlar_2000
2 Ağustos 2019 23:04

[Bu yorum kullanıcı tarafından silinmiştir]

zikinu
2 Ağustos 2019 18:42

Ahahahah "belki de insanlar daha gerçekçi görsellere, fotoğraflı haritacılığa tepki gösteriyordur" ben hayatımda bundan daha aptalca bir reklam çabası duymadım ya.

Parolamı Unuttum