İngiltere'den Microsoft’un Activision Blizzard’ı Satın Almasına Onay Çıkmadı

Microsoft temyize gidecek

İngiltere'deki Rekabet ve Pazar Kurulu (CMA), Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın almasına onay vermediğini açıkladı. Aylardır süren soruşturma sonucunda yayınlanan karar raporunda gerekçe olarak "hızla büyüyen bulut oyun pazarının geleceğine etki edebilir, inovasyonun azalmasına ve İngiliz oyunculara önümüzdeki yıllarda daha az seçenek sunulmasına neden olabilir" gibi tuhaf sebepler öne sürülmüş.

Microsoft karara itiraz edeceğini açıkladı.

Raporda şu satırlar da yer alıyor:

  • Microsoft bulut oyun hizmetlerinde güçlü bir konuma sahiptir ve CMA'nın elindeki kanıtlar Microsoft'un Activision'ın oyunlarını kendi bulut oyun hizmetine özel hale getirmeyi ticari açıdan faydalı bulacağını göstermiştir.
  • Microsoft halihazırda küresel bulut oyun hizmetlerinin tahmini %60-70'ine sahiptir ve Xbox'a, lider PC işletim sistemine (Windows) ve küresel bulut bilişim altyapısına (Azure ve Xbox Cloud Gaming) sahip olması nedeniyle bulut oyun alanında başka önemli güçleri de elinde bulundurmaktadır.
  • Anlaşma Microsoft'a Call of Duty, Overwatch ve World of Warcraft gibi önemli oyun içerikleri üzerinde kontrol sağlayarak pazardaki avantajını pekiştirecektir. CMA'nın elindeki kanıtlar, birleşme olmaması halinde Activision'ın öngörülebilir gelecekte bulut platformları üzerinden oyun sağlamaya başlayacağını göstermektedir.
  • Bulut, Birleşik Krallık'taki oyuncuların pahalı oyun konsolları ve PC'ler satın almak yerine oyunculara oyunları nasıl oynayacakları konusunda daha fazla esneklik ve seçenek sunuyor. Tam da hızla büyümeye başladığı bir dönemde Microsoft'un bulut oyun pazarında böylesine güçlü bir pozisyon elde etmesine izin vermek, bu fırsatların geliştirilmesi için hayati önem taşıyan inovasyonu baltalama riskini doğuracaktır.

Avrupa Komisyonu da satın almayla ilgili görüşünü 22 Mayıs tarihine kadar açıklayacak ama CMA'nın bu kararı Microsoft'u biraz tökezletecek gibi duruyor.

YORUMLAR
kulunc
26 Nisan 2023 18:34

Doğru karar. Tebrikler. Bethesda ve irili ufaklı oyun şirketleri satın alım anlaşmaları yapılalı yıllar oluyor. Elimize tek geçen oyun Hi-fi Rush. Pahalı şekilde oyun oynamak hiç oynamamaktan iyidir. Tekelin her türlüsü kötüdür. Çeşitlilik iyidir.

Parolamı Unuttum