Iron Maiden, Ion Maiden'a Dava Açtı

Demek ki oyunlara Megadeath, Metallicha gibi isimler koymamak lazım

Dünyanın en ünlü heavy metal gruplarından Iron Maiden, Ion Maiden'e karşı ticari marka ihlali sebebiyle 2 milyon dolarlık dava açtı. Davayı açan taraf grubun holding firması olan Iron Maiden Holdings Limited, Ion Maiden'ın geliştiricisi 3D Realms'i grubun isminden nemalanmakla suçluyor.

"Ion Maiden ismi gerek görünüş, gerek telaffuz, gerekse ticari izlenim anlamında Iron Maiden ticari markasıyla neredeyse bire bir aynıdır. Davalı taraf aynı zamanda Ion Maiden ismini tişört ve fare altlığı gibi ticari ürünler satmak için de kullanmaktadır" deniyor dava dilekçesinde.


"Davalı, Ion Maiden ismini izinsiz biçimde kullanmaya başlamış ve davalının ürün ve hizmetlerinin IRON MAIDEN ile ilişkisi olduğu veya onaylandığı izlenimini yaratarak müşteri çekmeyi hedeflemiştir."

Dava dilekçesinde Ion Maiden ile Iron Maiden arasındaki benzerliklerden başka örnekler de verilmiş, 3D Realms'in Iron Maiden ismi üzerinden kazanç sağlamaya ve müşterilerini yanıltmaya çalıştığı belirtilmiş.

Hatta oyunun ana kahramanı Shelly Harrison isminin bile Iron Maiden'ın kurucu üyelerinden Steve Harris'in ismini çağrıştıracak şekilde seçildiğini söylemişler (gerçekten de isimler birbirine benziyor ama tesadüf diye de bir şey var). İddiaların devamında Ion Maiden'ın, Iron Maiden'ın 2016 yılında piyasaya sürdüğü mobil Legacy of the Beast oyununu çağrıştırdığına da yer verilmiş.

Davada 2 milyon dolar tazminata ek olarak 3D Realms'in derhal Ion Maiden ismini kullanmayı bırakması ve ionmaiden.com adresinin haklarının da Iron Maiden'a verilmesi isteniyor.

Iron Maiden benim en sevdiğim grupların başında geliyor, 1986 yılındaki Somewhere in Time'ı dinlediğimden beri sevgim hiç azalmadı, defalarca konserlerine gittim. Ancak bu konuya yine de tarafsız bir gözle bakınca bile Iron Maiden'ın büyük ihtimalle davayı kazanacağını tahmin ediyorum. Ion Maiden'ın duyuru haberinde bile bu benzerliğe değinmiş, hatta alt spot olarak bir Iron Maiden şarkısını kullanmışım :) Elbette kimsenin "ismi Iron Maiden'a benziyor, bu oyunu almalıyım" dediğini sanmam, bir yandan da "aklınızın yeni mi başınıza geldi" demek istiyorum ama sonuçta haklarını korumaya çalışıyorlar demek ki onlar da.

Yalnız burada önemli bir detayı da belirtmek lazım, Iron Maiden grubunun bu davadan haberi bile olmayabilir, çünkü haberin başında da belirttiğim gibi davacı taraf holding şirketi. Bu, telif hakkı avukatları ve ticari yönetimin bir kararı gibi görünüyor. Dolayısıyla grubun kendisinden gelecek açıklamayı da beklemek gerek.

EDİT: 3D Realms ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Duyduğumuz kadarıyla ana karakterimiz Shelly Harrison (ki 2016 tarihli Bombshell'de ortaya çıkmıştır) müzisyenleri Steve Harris'e; oyun içindeki kurukafa bomba ikonumuz iskelet maskotları Eddie'ye, logomuz onların kendi logosuna dayanıyormuş. Ion Maiden oynamış herkese bu saçma iddiaların Shelly'nin Loverboy silahından bile daha abartılı olduğu konusunda hemfikirdir."

YORUMLAR
Rigbone
31 Mayıs 2019 12:47

O kadar benzer bir isim ki haberi "Iron Maiden, Iron Maiden'a dava açtı" diye okudum 3. okuyuşumda anladım.

Kaan
30 Mayıs 2019 17:55

2. Dünya savaşında Nazi Almanyası tarafından batırılan İngiliz donanma gemisi HMS Iron Maiden geldi aklıma.

DanteXE
30 Mayıs 2019 14:58

Mal bunlar ya. Iron Maiden kadar basit bir isim koyupta utanmadan konuşuyorlar. Özel isim olmadığından hiçbir şey olmaz üstüne vaktimizi çaldınız diye dava açsa yeridir 3D Realms

osmanzi
DanteXE
30 Mayıs 2019 16:03

Iron Maiden kadar basit bir isim derken? İstersen "Apple" kadar basit bir ismi kullanmaya çalış, bak neler oluyor. :D


osmanzi
30 Mayıs 2019 13:53

3D Realms hiçbir gerçeğe ve somut kanıta dayanmadan mükemmel bir açıklama yapmış. Sadece "Abartılıyor." deseler de olurmuş yani. Kendi iyilikleri için telfi cezası ödeyecek kasalarının açıklama yapma becerilerinden daha gelişmiş olmasını umarım.

Parolamı Unuttum