Japon YouTuber, Bir Oyun Yayını Yüzünden Hapis Cezası Aldı

Steins;Gate: My Darling’s Embrace'in sonunu göstermişti

Shinodu Yoshida ismindeki 53 yaşındaki YouTuber, izni olmayan videoları paylaştığı ve Japonya'nın Telif Hakları Kanunu'nu ihlal ettiği gerekçesiyle suçlu bulunarak hapis ve para cezası aldı.

Yoshida 2019 Eylül ve 2022 Mayıs aylarında YouTube'da paylaştığı üç video yüzünden suçlanmıştı, bunlardan biri de 2011 tarihli görsel roman Steins;Gate: My Darling's Embrace ile ilgili bir videoydu. Savcının iddianamesinde Yoshida'nın paylaştığı Steins;Gate videolarından birinin oyunun sonunu gösterdiği söyleniyordu.

Bildiğiniz gibi görsel romanlarda oyuncu etkileşimi oldukça düşük düzeyde, o yüzden "YouTube videosunu izlemekle oyunu oynamak birbirine yakın bir deneyim sunuyor" düşüncesinden yola çıkmış savcı ve oyuncuların oyunun sonu dahil tamamını gösteren bir video seyrettiklerinde oyunu satın almayacaklarını, bunun da yayıncı Spike Chunshoft'a satış kaybettirdiğini öne sürmüş.

Savunma ise Yoshida'nın yaptıklarının "kötü niyetli" olmadığını söyleyerek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istemiş.

Yargıç da sonuç olarak Yoshida'ya iki yıl hapis cezası vermiş ama beş yıl boyunca bir suç işlemediği sürece hapse girmemesine hükmetmiş. Buna ek olarak 1 milyon yen (yaklaşık 7000$) da para cezasına çarptırılmış Yoshida.

Bu olay, video oyun yayını yaparak Telif Hakkı ihlal etmek gerekçesiyle verilen ilk hapis cezası olarak da tarihe geçmiş durumda.

YORUMLAR
Atlas Estrella
8 Eylül 2023 13:55

Japonya telif hakları konusunda çok katı (titiz?) bir ülke.

Parolamı Unuttum