Konami’nin İptal Edilen Oyunu Six Days In Fallujah'tan Sürpriz Geri Dönüş

Hem de bu yıl çıkacakmış

İçinizde belki hatırlayanlar vardır; bundan yıllar yıllar önce Six Days in Fallujah adlı bir oyun duyurulmuştu. Adından da anlaşılabileceği üzere 2. Felluce Muharebesi üzerine bir oyun olacaktı. ABD’nin Irak müdahalesinin en tartışmalı konularından birisini ele alacak bu oyunun 2010 yılında çıkış yapması bekleniyordu, ama üzerindeki tartışmalar arttıkça yavaş yavaş gündemden çekildi ve Konami, projeden elini çekti. Sonrasında da zaten oyun sessiz sedasız bir şekilde askıya alındı.

Dün gelen sürpriz duyuruyla, oyunun farklı bir yapımcı tarafından geliştirilmekte olduğunu ve bu yıl oyun severlerle buluşmaya hazırlandığını öğrendik:

Orijinal geliştirici Atomic Games Six Days in Fallujah’yi, mümkün olan en gerçekçi askeri nişancı (shooter) yapmayı hedeflediklerini söylüyordu. Oyunun “hayatta kalma korku” tarzında bir oyun olacağı söyleniyor; ancak bu korkunun kaynağının diğer oyunlardaki gibi doğaüstü olaylar veya varlıklar değil, bizatihi savaşın kendisi, o savaş içerisindeki tahmin edilemezlik, gerilim olacağı belirtiliyordu. Savaşta yaşanan tecrübeyi bizzat Felluce Muharebesinde yer almış askerlerle iş birliğiyle oyuna yansıtmaya çalışıyorlardı.

Ancak bu oyunun tamamlanması mümkün olmadı; 2009’un Nisan ayında Konami, oyun ile ilgili tartışmalı konular nedeniyle yayıncılıktan çekildiklerini duyururken, Ağustos ayında Atomic Games, yeni bir yayıncı bulmakta zorlandıklarını ve işten çıkarmalara başladıklarını ilan ediyordu. Böylece adım adım gündemden düştü bu oyun.

Ama dün gelen duyuruyla birlikte, oyunun Highwire Games tarafından geliştirildiğini ve dağıtımcılığını Victura’nın yapacağını, 2021 içerisinde PC ve konsollar için çıkış yapacağını öğrenmiş olduk.

Açıkçası ilk duyurulduğu dönemde de merak ettiğim bir oyundu. ABD’nin Irak müdahalesinin en kanlı çatışmalarından birisini ele alacak olması, o muharebe sonrası yaşananlar da göz önünde bulundurulunca bu konu çok su götürür. Oyunların zaman zaman tarihi eğip bükme gibi işlevler üstlenebildiğini görüyoruz (Bkz. CoD ve Ölüm Otobanı). Bu oyunda da benzer bir tablo mu yaşanır, yoksa savaşın yıkıcılığına mı odaklanır, bu yıl hep birlikte göreceğiz.

 

YORUMLAR
sSnake
13 Şubat 2021 11:20

"Oyunların zaman zaman tarihi eğip bükme gibi işlevler üstlenebildiğini görüyoruz (Bkz. CoD ve Ölüm Otobanı). Bu oyunda da benzer bir tablo mu yaşanır, yoksa savaşın yıkıcılığına mı odaklanır, bu yıl hep birlikte göreceğiz."

Oyun zaten savaş suçu işleyen Amerikan ordusunun bunun üzerine oyunda klasik "Amerikan ordusu kahramnlıkları" safsatasını konu alması. Yani ortada bilinmeyen bir şey yok, oyun Amerikan ordusu propagandası. Nokta.

Anravs
12 Şubat 2021 18:10

Başlığı okuyunca bi' an dedim ki "Konami oyun mu yapıyormuş?"

Parolamı Unuttum